
- El premi és un viatge a Brussel·les per conèixer les institucions europees amb un grup de creadors de contingut catalans
- En total, 227 usuaris han participat verificant qüestions relatives a la desinformació a les xarxes com ara l’alfabetització mediàtica, el discurs de l’odi i el negacionisme climàtic
Durant les quatre últimes setmanes, els comptes d'instagram de la Comissió Europea a Barcelona, Verificat i Desfake han organitzat la primera edició de la Lliga de Verificació, el concurs per combatre la desinformació a les xarxes, i en la que hi han participat 227 usuaris. Aquests han hagut de respondre tres rondes de preguntes sobre les principals narratives de desinformació climàtica, dels discursos d’odi, i també sobre eines per detectar i desmentir les principals fal·làcies que circulen a internet.
D'entre tots els participants, cinc usuaris han quedat empatats a punts amb la màxima posició, per la qual cosa s'ha procedit a decidir per sorteig les dues persones que viatjaran a Brussel·les per conèixer per dins la Comissió Europea i el Parlament Europeu, conjuntament amb un grup de creadors de contingut catalans. Els usuaris @blaicor i @lessia_28 han estat els afortunats.
L’estratègia de la Comissió per combatre la desinformació a la xarxa
La Comissió du a terme diverses iniciatives per lluitar contra la desinformació, com ara la creació d’un observatori europeu independent —EDMO— que agrupa experts en diferents àmbits relacionats amb la desinformació a fi de combatre-la; o el Codi de bones pràctiques contra la desinformació, que han subscrit actors rellevants del sector digital per acordar les normes d’autoregulació contra la desinformació. A més, el Servei d’Acció Exterior de la Unió Europea ha creat el grup de treball EUvsDisinfo.
Des del febrer de 2024 la Llei europea de serveis digitals ja s’aplica a totes les plataformes i a tots els països de la UE. Aquest reglament té l’objectiu de crear un espai digital més segur on es respectin els drets fonamentals.
La Representació de la Comissió Europea a Barcelona ha promogut diferents accions per reforçar la resiliència dels ciutadans davant la desinformació com ara gimcanes, cursos per a secundària o la traducció d’una guia amb activitats per a docents. Es pot trobar tota la informació aquí.
Verificat i la xarxa de fact-checkers
Verificat és la primera i única entitat de verificació de fets de Catalunya reconeguda dins de la International Fact-Checking Network i de la European Fact-Checking Standards Network, dues xarxes basades en la imparcialitat i independència dels seus membres verificadors, compromesos amb uns alts estàndards de metodologia, ètica i transparència per tal de servir millor l’interès públic. Membres també de l’Observatori Europeu de Desinformació (EDMO), fan verificació de dades i l’apliquen tant al discurs dels representants públics com al soroll que circula per les xarxes socials.
L’entitat està integrada per un equip neutral, independent i compromès amb la transparència, tant pel que fa a les seves fonts de finançament (donacions, subvencions i activitat comercial), com a la metodologia de treball. Verificat té el ple convenciment que la verificació d’informació ha de ser una activitat desvinculada dels interessos polítics i econòmics, per això cap membre de l’associació té vincles amb partits polítics o conflictes d’interès de cap mena.
Detalls
- Data de publicació
- 27 febrer 2025
- Autor
- Representation in Spain – Barcelona