Barcelona ha acollit aquesta setmana l’acte de presentació i inici de les activitats del projecte GAP Women (Gender Actions to increase Women’s Participation in Sports). L’objectiu d’aquest projecte, que compta amb el finançament del programa Erasmus + de la UE, és promoure la participació de les dones en l’esport, tant des del punt de vista de la pràctica esportiva –aconseguint, per exemple, l’augment de llicències federatives de dones- com de la seva implicació en els òrgans de direcció de les organitzacions esportives. GAP Women està liderat per la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) i compta amb nou socis de diversos països europeus (Alemanya, França, Dinamarca, Suècia, Portugal, Itàlia i Espanya).
En l’acte de presentació del projecte, la responsable del departament Internacional i Acció Social de la UFEC, Milena de Murga, ha explicat que el projecte inclou diverses fases, que van des de l’anàlisi de la situació de la dona en l’esport als diferents països Europeus fins a la recerca de bones pràctiques, la creació d’una plataforma amb eines de formació i el desplegament de campanyes de sensilbització i captació a diferents clubs i federacions d’Europa.
El projecte GAP va dirigit a dones de 18 a 50 anys, organitzacions, federacions, clubs i administracions públiques. El seu principal compromís serà fomentar la pràctica esportiva de les dones, així com la seva participació en posicions de lideratge, a favor de la igualtat i l'equitat. El projecte contempla també la perspectiva de la integració, amb especial atenció a les dones que pateixen alguna discapacitat física o intel·lectual. En aquest sentit, la jornada de presentació ha finalitzat amb la taula rodona “L’accés i la participació de les dones amb alguna discapacitat en l’esport federat”, que ha comptat amb la participació de la presidenta de la Federació Catalana d'Esports per a persones amb Discapacitat Intel·lectual (ACELL) Marina Gómez; i la vicepresidenta de la Federació Catalana d'esports per Cecs i nadadora d’elit, Anaïs García.
García ha incidint en la importància d’establir mecanismes de detecció i col·laboració entre entitats per promoure l’accés de nens i nenes a l’activitat esportiva, mentre que Gómez ha destacat que cal lluitar contra els dos frens principals a l’accés a l’esport de les nenes amb discapacitat: la sobreprotecció familiar i la dificultat logística per a les famílies que viuen en zones descentralitzades.
Els nou partners que formen part del projecte GAP Women són: International Council of Sport Science and Physical Education (Alemanya); Sports and Citizenship - Sport et Citoyenneté (França); International Sport and Culture Association (Dinamarca); European Non‐Governmental Sports Organisation (Suècia); Maiêutica - Cooperativa de Ensino Superior (Portugal); European Table Tennis Union (Luxemburg); Margherita Sport e Vita (Itàlia); Federació Catala d'Activitats Subaquàtiques i La Calle es Tuya (Espanya).
Suport europeu a l’educació, la formació, la joventut i l’esport
Erasmus+ és el programa de la Unió Europea en els àmbits de l'educació, la formació, la joventut i l'esport. Ofereix oportunitats de formació i pràctiques i dona suport a projectes que milorin la qualitat de l’educació i la formació a Europa, incrementin les oportunitats formatives i facilitin la cooperació i la mobilitat entre els països de la UE i associats.
Amb el nou pressupost de 2021-2027, el programa ha augmentat el seu finançament i compta amb un total de 26.000 milions d’euros per oferir oportunitats i suport a ciutadans i organitzacions d’Europa i d’arreu del món.
Més informació
Detalls
- Data de publicació
- 28 juliol 2022
- Autor
- Representation in Spain – Barcelona