La Comissió Europea ha aprovat avui un paquet d'inversió de més de 290 milions d'euros per a 132 nous projectes en el marc del programa LIFE per al medi ambient i l'acció climàtica. Aquest finançament de la UE mobilitzarà una inversió total de 562 milions d'euros, amb projectes a gairebé tots els estats membres. Els nous projectes LIFE ajudaran Europa a convertir-se en un continent climàticament neutre l'any 2050, posaran la biodiversitat d'Europa en el camí de la recuperació l'any 2030 i contribuiran a la recuperació verda de la UE després de la Covid-19. Es tracta del primer paquet de projectes seleccionats en el nou període de programació 2021-2027 que suposa un augment del finançament gairebé un 60%.
Frans Timmermans, vicepresident executiu del Pacte verd europeu, ha anunciat: "Les crisis climàtiques i de biodiversitat són crisis realment existencials i no hi ha temps per perdre. La COP26 de Glasgow va reconèixer la necessitat d'accelerar les nostres accions aquesta dècada. Amb el Pacte verd europeu, la Unió Europea treballa per reduir les emissions, restaurar la natura i garantir un ús sostenible dels recursos. Només podem tenir èxit si treballem junts, entre sectors. Els projectes LIFE són un exemple perfecte: ajunten ciutadans, organismes públics, indústria i ONG per treballar pel clima i el medi ambient”.
Virginijus Sinkevičius, comissari de Medi Ambient, Oceans i Pesca, va afegir: "Les crisis interconnectades del canvi climàtic, la pèrdua de biodiversitat i la contaminació són els reptes que defineixen la nostra època. Per abordar-los, necessitem una transformació profunda de les nostres societats i economies, aconseguint un futur neutre en carboni i aprenent a viure dins dels límits del nostre planeta. Els projectes LIFE mostren com es pot aconseguir: tenen un fort impacte sobre el terreny i demostren el valor afegit de la cooperació europea”.
Amb aquest nou paquet, la Comissió ha destinat uns 223 milions d'euros a projectes de medi ambient i eficiència de recursos; natura i biodiversitat; i governança i informació ambientals. També inverteix més de 70 milions d'euros en diversos projectes de mitigació, adaptació, governança i informació del canvi climàtic.
Exemples de projectes a Catalunya (recull no exhaustiu)
MedCLIFFS
La Costa Brava acull nombroses espècies vegetals que només es troben en aquesta zona i que aporten importants beneficis. Tanmateix, també està molt afectat per les plantes invasores; els penya-segats costaners amb espígols autòctons són un dels hàbitats més afectats. Controlar les espècies invasores és difícil, en part a causa dels recursos limitats dedicats a la prevenció o l'alerta primerenca. L'equip del projecte medCLIFFS té previst revertir-ho amb una estratègia per gestionar les espècies vegetals exòtiques invasores (IAPS). L'objectiu és evitar la seva introducció i millorar la resposta ràpida. A més, s'eradicaran plantes invasores, com ara algunes espècies de figueres i figueres, en gairebé 50 hectàrees, una àrea de la mida d'uns 70 camps de futbol.
LIFE Ecorest
L'elevada biodiversitat del fons marí mediterrani s'ha vist reduïda dràsticament per les activitats humanes, especialment la pesca d'arrossegament. El projecte LIFE ECOREST, coordinat per l'Institut Espanyol de Ciències del Mar, ajudarà a restaurar l'estat natural dels hàbitats del fons marí de la costa catalana afectats per l'activitat pesquera. Les estratègies de restauració, que també inclouen accions per afavorir la formació d'esculls, es posaran en marxa mitjançant una estreta col·laboració entre científics, pescadors i administracions públiques. El plantejament es traslladarà a altres àrees
Més informació sobre el projecte
LIFE ADAPT-ALEPPO
Es preveu que el canvi climàtic tingui un impacte important sobre els boscos mediterranis. Això suposarà un augment dels esdeveniments extrems com les sequeres i els incendis forestals, així com els problemes de plagues i malalties. La consultora mediambiental IDeN té previst desenvolupar noves eines i tècniques per adaptar els boscos de pi blanc ibèric al canvi climàtic i demostrar-les en parcel·les de gairebé 110 hectàrees, una àrea d'aproximadament 150 camps de futbol. Els resultats del projecte LIFE ADAPT-ALEPPO es compartiran amb altres zones que tenen boscos de pi blanc –a les Balears, França i Itàlia– amb l'objectiu de millorar la gestió i la conservació a llarg termini d'aquest hàbitat al sud d'Europa.
Més informació sobre el projecte
LIFE AgroForAdapt
És essencial augmentar la resiliència dels ecosistemes mediterranis vulnerables als impactes del canvi climàtic. El projecte LIFE AgroForAdapt impulsarà els sistemes agroforestals per a l'adaptació al canvi climàtic dels sectors agrari i forestal a la Mediterrània. El Centre de Ciències i Tecnologia Forestals de Catalunya i la resta de beneficiaris del projecte se centraran en dos tipus de sistemes agroforestals: silvoarable (que combina conreus i arbres) i silvopastoral (que combina silvicultura, plantes farratges i ramaderia). Instal·laran 23 sistemes silvopastorals de demostració i 11 sistemes silvopastorils de demostració de baixa densitat, avaluaran el seu rendiment per a una àmplia gamma d'indicadors d'adaptació i prepararan la seva replicació en altres àrees. S'espera que aquests sistemes millorin la resiliència a la sequera i als incendis forestals, alhora que milloren múltiples serveis ecosistèmics, com ara la protecció de la biodiversitat i la captura de carboni. També proporcionaran beneficis socioeconòmics, com ara la diversificació d'ingressos, l'augment de la rendibilitat de les explotacions i la millora dels valors paisatgístics/socioculturals, mitjançant la producció de nous productes per als mercats emergents.
Més informació sobre el projecte
Més informació
Detalls
- Data de publicació
- 25 novembre 2021
- Autor
- Representation in Spain – Barcelona