Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa8 març 2022Representation in Spain – Barcelona8 min read

Ucraïna: la UE intensifica la solidaritat amb els qui fugen de la guerra

Avui la Comissió explica el suport substancial que la UE posa a disposició dels qui fugen de la guerra d’Ucraïna així com dels països de la UE que els acullen. Davant la invasió militar d’Ucraïna per Rússia —una invasió injustificada que no és fruit de cap provocació—, la solidaritat europea està ajudant els refugiats mitjançant l’ajuda humanitària directa, l’assistència de protecció civil d’emergència, el suport en les fronteres i un estatus jurídic clar que permet als qui fugen de la guerra rebre protecció immediata a la UE.

L’ajuda disponible consisteix, entre d’altres coses, en:

  • Ajuda humanitària: com ha anunciat la presidenta Von der Leyen, es destinaran 500 milions d’euros del pressupost de la UE per donar resposta a les tràgiques conseqüències humanitàries de la guerra, tant dins com fora d’Ucraïna. D’aquest import, 90 milions d’euros per a ajuda humanitària —85 milions d’euros per a Ucraïna i 5 milions d’euros per a Moldàvia— ja s’estan fent servir per a la provisió d’aliments, així com d’aigua, atenció sanitària i allotjament i per ajudar a cobrir les necessitats bàsiques dels més vulnerables. En l’activació més important fins ara del Mecanisme de Protecció Civil de la UE en resposta a una emergència, milions d’articles com ara vehicles, farmacioles, tendes, mantes i sacs de dormir ja han arribat als qui més ho necessiten a Ucraïna, mentre que s’està enviant més ajuda a les veïnes Moldàvia, Polònia i Eslovàquia per ajudar tots els qui fugen de la guerra.
  • Suport per a la gestió fronterera: la Comissió ha publicat unes directrius operacionals per ajudar les guàrdies frontereres dels estats membres a gestionar les arribades a les fronteres amb Ucraïna de manera eficient alhora que es manté un nivell de seguretat elevat. Les agències de la UE també estan proporcionant personal suplementari i coneixements per ajudar els estats membres, per exemple amb els 49 membres del personal de Frontex desplegats a les fronteres d’Ucraïna amb la UE i amb Moldàvia, així com uns 162 membres més que s’estan desplegant a Romania. Moldàvia també rebrà uns altres 15 milions d’euros per ajudar a gestionar la situació.
  • Protecció per als que fugen de la guerra i suport a la capacitat d’acollida: la UE ha acordat, en un temps rècord i de forma unànime, activar la Directiva de protecció temporal per aportar claredat i seguretat a les persones en situació de necessitat i concedir-los dret a la protecció social i accés al mercat laboral i l’educació. Aquest plantejament se sustenta en la solidaritat entre els estats membres. La Comissió coordinarà una Plataforma de Solidaritat en què els estats membres podran compartir informació sobre la capacitat d’acollida. Els fons per a afers d’interior del període 2021-2027 també aportaran recursos suplementaris significatius perquè els estats membres habilitin centres d’acollida adequats i procediments d’asil eficaços. La Comissió també proposa prorrogar el període d’execució per als fons disponibles per als estats membres dels fons d’afers d’interior del període 2014-2020, cosa que alliberaria uns 420 milions d’euros d’ajuda suplementària. La Comissió també publicarà al lloc web Europa informació per ajudar els ciutadans i el sector privat a garantir que l’ajuda que destinen a les persones que fugin de la guerra arribi a través d’organitzacions fiables i respongui a les necessitats existents.
  • Mesures de la política de cohesió per als refugiats a Europa: la Comissió també està tramitant la proposta legislativa «Mesures de la política de cohesió per als refugiats a Europa» (CARE, per les seves sigles en anglès). Aquesta proposta aportarà més flexibilitat per finançar tot un ventall de mesures que ajudaran els qui fugen de la guerra d’Ucraïna, amb finançament provinent del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), el Fons Social Europeu (FSE) i el Fons d’ajuda europea als més desafavorits (FEAD). Per exemple, aquests fons de cohesió es poden destinar a inversions en educació, ocupació, habitatge, salut i serveis d’atenció a la infància i, en el cas del FEAD, a articles essencials com ara alimentació i roba. Per reforçar l’ajuda als estats membres, es prorrogarà un any la taxa excepcional de cofinançament del 100 % que es va aplicar en resposta a la pandèmia. D’altra banda, també estan disponibles uns 10 000 milions d’euros de l’Ajuda a la recuperació per a la cohesió i els territoris d’Europa (REACT-UE) del 2022, que es poden fer servir per finançar mesures de suport als qui fugen d’Ucraïna.

 

Declaracions dels membres del Col·legi

L’alt representant i vicepresident, Josep Borrell, ha declarat: «Estem vivint les hores més fosques d’Europa des de la Segona Guerra Mundial. Els civils són les víctimes principals d’aquesta guerra sense sentit de Putin contra Ucraïna. La UE ajudarà i protegirà els qui escapin de l’agressió de Rússia, tinguin la nacionalitat que tinguin i vinguin d’on vinguin. La UE també mobilitzarà tots els instruments de què disposa per ajudar els qui els acullin.» 

El vicepresident per a la Promoció de l’Estil de Vida Europeu, Margaritis Schinas, ha declarat: «En la nostra visita a les fronteres vam assistir a escenes increïblement emocionants en què funcionaris dels països, la societat civil i ciutadans anònims anaven a ajudar els qui arribaven d’Ucraïna. La Unió Europea dona suport a aquests esforços amb tota la força i la diversitat de les nostres eines, personal i finançament. L’activació de la Directiva de protecció temporal és una expressió inequívoca i ben tangible del suport que oferim als qui fugen de la guerra d’Ucraïna. I avui mobilitzem més fons per ajudar els estats membres en aquesta empresa.»

La comissària d’Afers d’Interior, Ylva Johansson, ha declarat: «En aquests temps difícils, s’agraeix veure la solidaritat que demostren els europeus i els estats membres de la UE a la gent que fuig de la guerra d’Ucraïna. Vaig veure aquest esperit en directe a Siret (Romania) i a Medyka (Polònia), però és a tot arreu de la UE. Quan treballem junts, treballem amb eficàcia, protegint la gent que fuig de la guerra d’Ucraïna. Això és el bo i millor d’Europa: proporcionar la protecció temporal necessària i el finançament que la sustenta.»

El comissari de Gestió de Crisis, Janez Lenarčič, ha declarat: «Les víctimes principals d’aquesta brutal agressió militar són les persones innocents que viuen a Ucraïna. La UE, juntament amb els seus estats membres, treballa sense descans per dur ajuda d’emergència a Ucraïna i als països afectats directament per l’afluència de migrants. Alhora, proporcionem una ajuda vital als nostres socis humanitaris sobre el terreny per arribar a les persones en situació de necessitat. És imperatiu que aquesta agressió s’aturi immediatament atès que la situació humanitària és més crítica cada dia que passa.»

El comissari de Veïnatge i Ampliació, Olivér Várhelyi, ha declarat: «Amb la invasió russa d’Ucraïna, malauradament la guerra ha tornat a Europa i en aquestes hores fosques hem d’ajudar Ucraïna, però també els seus països veïns que estan afectats. La primera tongada de la nostra ajuda d’emergència ja s’està distribuint. A més, dins de la dotació de 500 milions d’euros, estem preparant amb urgència un paquet de 330 milions per proporcionar ajudar tant a persones que es troben a Ucraïna com a les que han estat forçades a fugir, especialment les criatures i la gent gran. I treballem en objectius a més llarg termini, des de la seguretat de l’energia fins a la recuperació econòmica i la resiliència.»

 

Rerefons

El 24 de febrer, les forces armades russes van iniciar una invasió a gran escala d’Ucraïna. A conseqüència d’aquesta agressió no provocada i injustificada, una part substancial del territori ucraïnès és actualment zona de guerra de la que molta gent fuig. Amb la intensificació de l’ajuda humanitària a Ucraïna, així com el suport financer i operacional a estats membres i a Moldàvia, la UE i els seus estats membres proporcionen protecció a la gent que fuig de la guerra. La UE també ha reaccionat amb rapidesa i determinació a l’agressió de Rússia amb l’adopció de sancions dures que tindran conseqüències enormes per a Rússia.

La UE continuarà unida en la seva solidaritat amb Ucraïna i la seva gent. La Comissió continuarà proporcionant ajuda, cosa que també passa per garantir un nivell adequat de preparació i una visió a llarg termini perquè tots els estats membres i Moldàvia estiguin a punt per satisfer les necessitats que vagin apareixent.

 

Més informació

Comunicació sobre la solidaritat europea amb els refugiats i els que fugen de la guerra d’Ucraïna

Lloc web sobre la solidaritat de la UE amb Ucraïna

Lloc web sobre la reubicació a la UE: informació per a persones que fugen de la guerra d’Ucraïna

Comunicat de premsa «Ucraïna: Fons de cohesió per ajudar les persones que fugen de la invasió russa d’Ucraïna»

Preguntes i respostes sobre la proposta «Mesures de la política de cohesió per als refugiats a Europa» (CARE)

IP/22/1610

Detalls

Data de publicació
8 març 2022
Autor
Representation in Spain – Barcelona