L’adhesió d’Espanya a la Comunitat Econòmica Europea
L’entrada d’Espanya a la Unió Europea es va fer efectiva el 1986, però el tractat d’adhesió va ser signat a Madrid el juny de 1985. A més, la primera petició d’adhesió a la Comunitat Econòmica Europea la va fer el 1962 el ministre d’Afers Exteriors en aquell moment, Fernando María Castella.
Els tràmits per formar part de la UE no van començar fins que no va arribar la democràcia el 1975. Les negociacions es van encetar el 1979, però no va ser fins set anys més tard que es va fer realitat aquest objectiu, amb què tothom estava d’acord que s’aconseguiria democratitzar més el país.
El nostre país veí, Portugal, també va entrar a formar part de la Unió Europea al mateix temps que Espanya.
El primer president espanyol del Parlament Europeu va ser el socialista Enrique Barón, que va ocupar el càrrec des de l’any 1989 fins al 1992. Fins ara, aquest càrrec només l’han ocupat dos espanyols més: José María Gil-Robles entre 1997 i 1999, i l’actual alt representant de la Unió per a Afers Exteriors i Política de Seguretat, Josep Borrell, que va ser president de la institució del 2004 al 2007.
Durant els primers anys en què Espanya va formar part de la Unió Europea, va ser un dels països que més es va beneficiar del repartiment dels fons comunitaris, ja que el país tenia una renta per càpita inferior al 75 % de la mitjana comunitària. Per aquest motiu, l’adhesió a la UE va donar una forta empenta econòmica a Espanya.
El 1991 Espanya va signar, juntament amb molts altres països europeus, l’Acord Schengen, que va posar fi als controls fronterers entre els països signants i des d’aleshores permet la lliure circulació de persones. Un any més tard, Espanya va signar el Tractat de Maastricht, amb què es va encetar el procés per tenir una moneda única, que va culminar el 2002 amb l’entrada en circulació de l’euro.
Espanya avui dia
Espanya té 59 representants al Parlament Europeu. Aquests eurodiputats estan distribuïts entre els diferents grups que formen la cambra.
En termes financers, les dades de 2017 indiquen que:
- La Unió Europea va desemborsar 9 664 milions d’euros a Espanya, una quantitat que suposava el 0,83 % de la renda nacional bruta del país.
- Per altra banda, Espanya va contribuir al pressupost de la Unió Europea amb 8 080 milions d’euros, és a dir, un 0,69 % de la seva renda nacional bruta.
Algunes dades en comparació amb la mitjana europea
- La mitjana d’edat de la població espanyola es de 43,6 anys i se situa només mig punt per sobre de la mitjana europea.
- Espanya és el quart país amb més població de la UE. Amb 46,7 milions de persones, només se situa per darrere d’Alemanya, França i Itàlia.
- Pel que fa al consum d’energies renovables, Espanya, amb un 17 %, se situa a tan sols 0,4 punts per sota de la mitjana europea, però molt lluny de les xifres d’Islàndia, que se situa al capdavant amb un 72,7 %.
- Espanya és una de les principals destinacions turístiques de la UE, cosa que queda demostrada pel fet que el 2017 s’hi registressin 306 milions de pernoctacions en allotjaments turístics, el 20 % del total de la Unió Europea.