Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona

Formar part de la Unió Europea ens ha ajudat a millorar gairebé tots els aspectes de la nostra vida: des de la manera que tenim de treballar, viatjar i fer compres, fins a la qualitat del medi ambient, les nostres oportunitats d’aprenentatge i la manera com les empreses compren i venen productes i serveis.

Aquesta aliança política i econòmica única és també el projecte de pau més exitós de la història; però tot i els triomfs assolits, la Unió Europea ha estat el blanc d’idees errònies sovint preocupants.

81%
dels ciutadans europeus està d'acord que l'existència de notícies que tergiversen la realitat o que són falses és un problema per a la democràcia.
68%
dels ciutadans europeus estan d'acord que sovint es troben amb notícies o informació que creuen que tergiversen la realitat o són falses.

Quina és l'última?

Com responem?

La Comissió Europea està reforçant la comunicació estratègica en resposta a la desinformació, la manipulació de la informació per part d'agents estrangers i les ingerències dirigides a les polítiques de la UE. Això requereix un enfocament de tota la societat, ja que molts sectors de les nostres societats tenen un paper important en la prevenció i la lluita contra la desinformació. Més enllà d'aquesta resposta, és important garantir que els ciutadans tinguin accés a notícies i informació de qualitat en què puguin confiar.

La nostra resposta a la desinformació se centra en:

  • Desenvolupar polítiques per reforçar les nostres democràcies, dificultar als agents de desinformació l'ús indegut de les plataformes en línia i protegir els periodistes i el pluralisme dels mitjans de comunicació.
  • Sensibilitzar sobre la desinformació i la nostra preparació i resposta.
  • Augmentar la resiliència de la societat davant de la desinformació mitjançant l'alfabetització mediàtica i la verificació de dades.
  • Cooperació amb altres institucions, autoritats nacionals o tercers.

Principals àmbits d'actuació

Alumna taller Premsa a les escoles
Analitzar, avaluar i comprendre de manera crítica la informació que rebem. Aquí podeu veure el vídeo dels tallers que fem amb el Col·legi de Periodistes a les escoles de Catalunya sobre educació mediàtica.
Gimcana contra la desinformació
La Representació a Barcelona de la Comissió Europea i Learn to Check organitzem la gimcana contra la desinformació amb 500 joves d'arreu de Catalunya. Concienciem i dotem d'eines per combatre-la. Mira el vídeo!
Col·legi de Periodistes de Catalunya
  • Article

Després de l’èxit de la primera edició de «Premsa a les escoles», repetim amb el Col·legi de Periodistes de Catalunya una iniciativa que realitza tallers sobre educació mediàtica a escoles i instituts.

  • 4 min read
Masacre Bucha
  • Article

A principis d’abril del 2022 van arribar notícies que les forces militars russes havien assassinat desenes de civils a la ciutat ucraïnesa de Butxa. La propaganda russa va començar un reguitzell de mentides sobre la massacre.

  • 8 min read
EUvsDesinfo
Pàgina d'EUvsDesinfo per combatre la desinformació i les notícies falses sobre la invasió russa a Ucraïna. L'ecosistema mediàtic controlat per l'estat rus va estar fabricant mites i falsos pretextos per envair Ucraïna des del 2014.
EUvDisinfo
El projecte insígnia del grup de treball East StratCom del Servei europeu d’acció exterior. Un equip d'especialistes encarregats de combatre les campanyes de desinformació de Rússia.
Codi de bones pràctiques
Plataformes com Twitter, Google i Facebook es van adherir a un codi de bones pràctiques per combatre la desinformació. Es comprometen a prendre mesures en àmbits com la transparència de la publicitat política, l'empoderament dels usuaris i millorar la cooperació amb els verificadors.
classroom
  • Comunicat de premsa

En col·laboració amb el Col·legi de Periodistes, s’imparteixen setanta sessions en diferents centres educatius catalans per donar eines als joves que els ajudin a detectar i combatre la desinformació.

  • 4 min read