Formar part de la Unió Europea ens ha ajudat a millorar gairebé tots els aspectes de la nostra vida: des de la manera que tenim de treballar, viatjar i fer compres, fins a la qualitat del medi ambient, les nostres oportunitats d’aprenentatge i la manera com les empreses compren i venen productes i serveis.
Aquesta aliança política i econòmica única és també el projecte de pau més exitós de la història; però tot i els triomfs assolits, la Unió Europea ha estat el blanc d’idees errònies sovint preocupants.
Et destaquem
Hi trobem qüestions relacionades amb la salut, la democràcia i les normes culturals i jurídiques que sustenten les nostres societats. El material conté una guia didàctica amb una proposta d'activitats i un PTT amb links a diferents vídeos i altre material perquè es treballi a classe.
Com responem?
La Comissió Europea està reforçant la comunicació estratègica en resposta a la desinformació, la manipulació de la informació per part d'agents estrangers i les ingerències dirigides a les polítiques de la UE. Això requereix un enfocament de tota la societat, ja que molts sectors de les nostres societats tenen un paper important en la prevenció i la lluita contra la desinformació. Més enllà d'aquesta resposta, és important garantir que els ciutadans tinguin accés a notícies i informació de qualitat en què puguin confiar.
La nostra resposta a la desinformació se centra en:
- Desenvolupar polítiques per reforçar les nostres democràcies, dificultar als agents de desinformació l'ús indegut de les plataformes en línia i protegir els periodistes i el pluralisme dels mitjans de comunicació.
- Sensibilitzar sobre la desinformació i la nostra preparació i resposta.
- Augmentar la resiliència de la societat davant de la desinformació mitjançant l'alfabetització mediàtica i la verificació de dades.
- Cooperació amb altres institucions, autoritats nacionals o tercers.
Accions principals
Les institucions de la UE treballen per defensar les eleccions europees que se celebraran entre el 6 i el 9 de juny davant de la desinformació i la manipulació de la informació que ataquen la democràcia europea.
La Representació de la Comissió Europea a Barcelona ha traduit una guia perquè els docents treballin la detecció i prevenció de la desinformació a classe que han elaborat experts de la Comissió.
Després de l’èxit de la primera edició de «Premsa a les escoles», repetim amb el Col·legi de Periodistes de Catalunya una iniciativa que realitza tallers sobre educació mediàtica a escoles i instituts.
A principis d’abril del 2022 van arribar notícies que les forces militars russes havien assassinat desenes de civils a la ciutat ucraïnesa de Butxa. La propaganda russa va començar un reguitzell de mentides sobre la massacre.
En aquest article desmentirem alguns dels mites predominants sobre la guerra que està difonent de manera activa l’ecosistema de desinformació del Kremlin.
En col·laboració amb el Col·legi de Periodistes, s’imparteixen setanta sessions en diferents centres educatius catalans per donar eines als joves que els ajudin a detectar i combatre la desinformació.