Let's Clean Up Europe és una acció comuna a tot Europa per conscienciar sobre la quantitat de residus que llencem de forma incontrolada a la natura i promoure accions de sensibilització a través de la recollida d'aquests residus abocats il·legalment als boscos, platges, marges de rius, etc. A Catalunya se n'organitzen més de 600!
L'Ajuntament d'Olivella, amb el suport de la Diputació de Barcelona, ha organitzat, el dissabte 7 de maig, una jornada d'activitats per commemorar el Dia d'Europa, aquest any adreçat a reivindicar la Pau. Les activitats, que tindran lloc a la plaça de l'Església, s'iniciaran a les 17 hores, amb el taller per a nens i nenes La Pau comença amb un somriure, el qual estarà impartit per l'Associació VOL-ART. A les 19 hores, tindrà lloc un discurs de la mà de l'alcaldessa d'Olivella, Marta Verdejo, i tot seguit, hi haurà el concert a càrrec del grup Le Tangó, amb Gabriela Grabowski (veu) i Matias Spadaro (guitarra).
Per participar al taller i assistir al concert, cal incriure's abans del 5 de maig al correu electrònic: alcaldiaolivella [dot] cat (alcaldia[at]olivella[dot]cat).
Les representacions de les institucions europees a Barcelona celebren el Dia d’Europa amb un acte institucional el dilluns 9 de maig a les 12h00 a l’auditori de la Pedrera, que comptarà amb una ponència del politòleg Pablo Simón i un diàleg amb la politòloga Nahi Drammeh, la periodista i escriptora Margaryta Yakovenko i el filòsof Eudald Espluga.
Les institucions de la UE van acordar al desembre designar el 2022 “Any Europeu de la Joventut”, amb quatre objectius principals:
- posar en relleu la manera com les transicions ecològica i digital ofereixen oportunitats als joves;
- ajudar els joves a convertir-se en ciutadans actius i compromesos;
- fomentar les oportunitats a la disposició dels joves;
- encoratjar una perspectiva de la joventut a les polítiques de la Unió.
Amb motiu del Dia d’Europa, les representacions de les institucions europees a Barcelona organitzen una celebració institucional centrada en la joventut.
L’acte comptarà amb una ponència a càrrec del politòleg Pablo Simón (Arnedo, 1985), seguit d’un diàleg amb la politòloga Nahi Drammeh (Banyoles, 1994), la periodista i escriptora Margaryta Yakovenko (Tokmak, Ucraïna, 1992) i el filòsof Eudald Espluga (Girona, 1990).
La trobada clourà amb la interpretació de l’himne d’Europa a càrrec d’alumnes del Conservatori Municipal de Música de Barcelona.
Aforament limitat. Es requereix confirmar assistència omplint formulari.
Dia d'Europa i Declaració Schuman
El Dia d’Europa commemora l’aniversari de la coneguda com a Declaració Schuman. El 9 de maig de 1950, just cinc anys després de la signatura de l'armistici de la Segona Guerra Mundial, el ministre d'Exteriors francès Robert Schuman va proposar, a partir d'una idea del seu assessor Jean Monnet, un pla que pretenia situar la producció francesa i alemanya del carbó i l'acer —elements necessaris per a la construcció d'armament— sota el control d'una autoritat única i supranacional.
Aquest projecte, anomenat Pla Schuman, va donar lloc un any més tard a la creació de la primera de les Comunitats Europees, la CECA, origen del procés d'integració europea que ha acabat edificant l'actual Unió Europea.
En el marc de les activitats de commemoració del Dia d’Europa, l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, en col·laboració amb la Llibreria Byron, organitza el dilluns 9 de maig, a les 19h00, el cafè-teatre “La idea d'Europa”, de George Steiner, a la Llibreria Byron (carrer de Casanova, 32 Barcelona). L’entrada és gratuïta, amb reserva prèvia.
L’espectacle és un monòleg musicalitzat, dirigit i interpretat per Òscar Intente, acompanyat per l’acordionista Ferran Martínez, i es basa en la conferència homònima de George Steiner publicada l’any 2004 i traduïda al català per Víctor Compta. L’obra interpel·la l’espectador sobre la seva identitat, el significat de ser europeu i el pes de la història i la cultura europees.
Cal reservar plaça a reservesllibreriabyron [dot] com (reserves[at]llibreriabyron[dot]com)
Aquesta activitat s’emmarca en la celebració del 9 de maig, Dia d’Europa.
Fitxa tècnica de l’obra
“La idea d’Europa”
- Autoria: George Steiner
- Traducció: Víctor Compta
- Direcció: Òscar Intente
- Interpretació: Òscar Intente
- Música: Ferran Martínez
- Durada: 65’
- Espectacle en català
#laideadEuropa
El dilluns 9 de maig se celebrarà el Dia del Comerç de Proximitat al Palau de Pedralbes de Barcelona.
Aquesta jornada pretén ser un punt de de trobada i referent dels agents implicats en el sector: empreses, associacions, entitats, ens locals... i proporcionar eines i coneixements per millorar el prestigi i la competitivitat del sector.
PROGRAMA
10:00 Inauguració de la Jornada
- Molt Honorable Sr. Roger Torrent i Ramió, Conseller del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya
10:15 Conferència: Una assignatura obligada
- Sr. Jordi Oliver i Solà, director de sostenibilitat d’Inèdit i expert en economia circular
10:45 Precs i preguntes
11:00 Taula Rodona: Reptes i oportunitats del Comerç
- Moderadora: - Sra. Agnès Russiñol i Amat, directora del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya
- Ponents: - Sr. Josep Ametller i Civill, fundador i CEO d'Ametller Origen
- Sra. Helena Calvo i Pérez, responsable de sensibilització de “Too Good To Go”
- Sr. Oriol Segarra i Pol, CEO de Bûmerang
12:00 El rol del Comerç en la prevenció dels residus
- Sr. Alfred Vara i Blanco, Cap del Departament de Prevenció i Eficiència dels Recursos de l’Agència de Residus de Catalunya
12:15 Cloenda de la Jornada
- Sr. Jordi Torrades i Aladrén, director general de Comerç de la Generalitat de Catalunya
12:30 Cafè
La Representació de la Comissió Europea a Barcelona i la Diputació de Barcelona organitzen la interpretació de l'espectacle "Li deien Kalòpsia" a biblioteques de la província de Barcelona amb motiu de la celebració del 9 de maig, Dia d'Europa.
Programació
Dilluns 9 de maig
- Vilanova del Camí, 18:00 h. (Biblioteca). Narradora: Patricia McGill
Dimarts 10 de maig
- Sant Hipòlit de Voltregà, 17:00 h. (Biblioteca Marquès de Remisa). Narradora: Mon Mas
- Matadepera, 17:30 h. (Biblioteca Àngel Guimerà). Narrador: Santi Rovira
Dimecres 11 de maig
- Sant Adrià de Besòs, 18:00 h. (Biblioteca). Narrador: Santi Rovira
- Calella, 18:00 h. (Biblioteca Can Salvador de la Plaça). Narradora: Lídia Clua
Dijous 12 de maig
- La Munia, 11:00 h. (Biblioteca Castellot). Narradora: Lídia Clua
- Santa Maria de Palautordera, 17:30h (Biblioteca Ferran Soldevila). Narradora: Patricia McGill
Divendres 13 de maig
- Begues, 17:30 h. (Biblioteca La Ginesta). Narrador: Santi Rovira
- Sant Vicenç dels Horts, 17:30 h. (Biblioteca Les Voltes). Narradora: Mon Mas
- Badia del Vallès, 18:00 h. (Biblioteca Vicente Aleixandre). Narradora: Lídia Clua
Dissabte 14 de maig
- Cardona, 12:00 h. (Biblioteca Marc de Cardona). Narradora: Patricia McGill
Les XXIV jornades de la Unió Europea que celebrem aquest any el dimarts 10 de maig a les 9:30 h. al Palau Robert adquireixen una rellevància singular ja que es proposen ser un espai per a l'intercanvi i el debat al voltant de dos fenòmens d'actualitat i rellevància per al món local: en primer lloc, l'Any Europeu de la Joventut i, en segon lloc, l'esclat de la guerra a Ucraïna.
Aquestes jornades volen ser una primera aproximació al posicionament dels governs locals europeus davant l'escalada de tensió a Europa i la crisi de persones refugiades generada per l'agressió militar a Ucraïna, posant en valor l'aposta dels governs locals a favor de la democràcia local i la diplomàcia de les ciutats, basada en els valors de la pau i solidaritat.
En aquest sentit, les jornades també volen explorar com aquest conflicte està plantejant reptes a la capacitat i tipus de resposta del món local i destacar el significat i la rellevància de la cooperació internacional dels governs locals.
A la vegada, fent ressò de l'Any Europeu de la Joventut, les jornades pretenen destacar la contribució positiva que pot fer la joventut en la prevenció i resolució de conflictes, així com agent crucial per a construir societats igualitàries, cohesionades i inclusives.
Programa de la sessió
09:30h Sessió d’obertura
- Pilar Díaz, diputada adjunta a l’Àrea de Presidència i delegada per a les Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona
- Aleksandra Dulkiewicz, alcaldessa de Gdansk (Polònia), presidenta del Grup de Treball sobre Ucraïna del Comitè Europeu de les Regions
10h15 1a Taula: Les generacions futures com a constructores de Pau
Modera: Lara Malvesí, periodista de l’Agència EFE, excorresponsal a Brussel·les i membre de l’Associació de Periodistes Europeus a Catalunya (APEC).
- Laia Cuscó Pallarés, regidora de Cultura, Foment del Català, Joventut i Cooperació i Solidaritat, Ajuntament de Caldes de Montbui
- Piera D’Arrigo, Programa sobre Polítiques de Joventut, Direcció General d’Educació i Cultura de la Comissió Europea
- Romy Karier, membre del Consell municipal de Luxemburg i membre de la Comissió de Política Social, Educació, Treball, Recerca i Cultura del Comitè Europeu de les Regions
- Julia Rosanna Sánchez-Valverde, presidenta del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya
11h15 Pausa-cafè
11h45 2a taula: Els governs locals europeus davant de l’agressió militar a Ucraïna: més enllà de l’emergència humanitària.
Modera: Tica Font, membre del centre Delas d’Estudis per la Pau
- Iryna Yarmolenko, regidora de l'Ajuntament de Bucha (Ucraïna), membre del Comitè Polític i membre del Comitè Permanent per a la Igualtat de Gènere del Consell de Municipis i Regions d’Europa (CMRE) i representant de l'Associació de Ciutats d'Ucraïna
- Alba Barnusell, alcaldessa de Granollers i diputada delegada de Polítiques d'Igualtat.
- Joanna Midgley, regidora de la ciutat de Manchester
- Marc Aguilà, regidor de Planificació, Qualitat i Avaluació de polítiques públiques i Projectes Europeus, Ajuntament de Sant Boi de Llobregat
12h45 Cloenda
- Manuel Szapiro, director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona.
- Javier Silva Pérez, diputat delegat de Joventut de la Diputació de Barcelona.
* L’acte comptarà amb traducció simultània.
La Universitat de Vic organitza, com cada any, una jornada per commemorar el Dia d'Europa. Aquesta activitat està adreçada al PDI, doctorands/es de l’Escola de Doctorat, i qualsevol persona interessada de la comunitat universitària de la UVic-UCC.
Lloc: Sala Segimon Serrallonga
Inscripcions fins el dilluns 9 de maig a través d’aquest formulari d’inscripció:
Programa
10:00-10:10. Benvinguda.
- A càrrec de Jordi Collet, vicerector de Recerca i Transferència de Coneixement de la UVic-UCC.
10:15-11:45. Investigadores de la UVic-UCC a Europa.
- Esmorzar on les investigadores Judit Bort, Mercè Boy, Mireia Canals, Laura Coll i Anna Ramon, explicaran la seva experiència de la participació en projectes europeus. Moderarà la investigadora Pilar Godayol.
12:00-12:45. L’aposta d’Europa per la recerca.
- A càrrec de Carlota Martí Niubò, Cap de premsa de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona.
13:00-14:00. Horizon Europe. Oportunitats de finançament en Clúster 2: Cultura, creativitat i societats inclusives.
- A càrrec d’Aïda Díaz, tècnica coordinadora i Punt Nacional de Contacte de Clúster 2 i ERA d’Horitzó Europa, Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR).
El centre Europe Direct Girona, el Centre de Documentació Europea de la UdG i la Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola organitzen el dimecres 11 de maig a les 18:00 hores la conferència "Explicar Europa: de la crisi a les fake news", a càrrec de Carme Colomina, periodista del diari Ara i investigadora del CIDOB, presentada per Francina Esteve.
Inscripcions a través del codi QR del document adjunt.
Per commemorar el Dia d'Europa, el Servei de Relacions Europees i Internacionals de l'Ajuntament de Terrassa organitza un concert a càrrec de l'Orquestra de Cambra Terrassa 48.
El concert tindrà lloc el dimecres 18 de maig a les 18:30h a l'Auditori Municipal (Carrer de Miquel Vives, 2).
Entrada gratuïta, prèvia confirmació d'assistència al correu: internacionalterrassa [dot] cat (internacional[at]terrassa[dot]cat)