Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Debats públics

Jornada “2022 The Year of European Defense”

La Fundació Institut d’Estudis Nord-americans, amb la col·laboració de l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, organitza el divendres 4 de març la jornada “2022 The Year of European Defense”, de 9h30 a 13h00 al Palau Macaya.

Durant el darrer discurs de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, davant del Parlament Europeu amb motiu del debat sobre l’estat de la UE, el passat 15 de setembre, es va parlar de la necessitat d’una “Unió Europea de la Defensa” i es va anunciar la convocatòria d’una Cimera Europea de la Defensa durant la Presidència francesa del Consell de la UE, que té lloc durant aquest primer semestre de 2022. En la mateixa línia, el president del Consell Europeu, Charles Michel, assegurava al desembre durant la conferència anual de l’Agència Europea de Defensa (EAD) que “2022 serà l’any de l’Europa de la defensa”. Així mateix, els dies 29 i 30 de juny Madrid acollirà la propera cimera de l’OTAN.

En aquest context, les representacions de les institucions europees a Barcelona col·laboren en la jornada “2022 The Year of European Defense”, impulsada per la Fundació Institut d’Estudis Nord-americans (IEN) en el marc del programa anual de jornades USA & EU Barcelona Meeting, que justament enguany posen en marxa amb l’objectiu d’aportar una visió experta, reflexió i aprofundiment sobre les relacions transatlàntiques en aspectes de la política, el medi ambient, la tecnologia, recerca i investigació, la cultura, la història i la societat.

L’acte comptarà, entre altres representants institucionals i experts, amb la participació de Tom Vandenkendelaere (PPE, Bèlgica), president de la delegació del Parlament Europeu per a les Relacions amb l’Assemblea Parlamentària de l’OTAN. L’eurodiputat també és membre titular de la subcomissió de Seguretat i Defensa i membre suplent de la comissió d’Afers Estrangers.

La jornada tindrà lloc el divendres 4 de març a la Sala Macaya del Palau Macaya (Passeig de Sant Joan, 108), de 9h30 a 13h00. És imprescindible inscripció prèvia a hgarciaatien [dot] es (hgarcia[at]ien[dot]es) indicant-hi nom i cognoms, institució/organisme i telèfon mòbil. La trobada comptarà amb interpretació simultània.

PROGRAMA

Panell 1: El vuitè concepte estratègic de l'OTAN: equilibrar les prioritats europees i dels EUA 

Presentació del tema:

  • Thierry Tardy, cap de la Divisió de Recerca del Defense College de l’OTAN.

Ponents:

  • Tom Vandenkendelaere, president de la Delegació per a les relacions amb l'Assemblea Parlamentària de l'OTAN del Parlament Europeu.
  • Lukas Milevski, professor d'Estudis Internacionals a l'Institut d'Història de la Universitat de Leiden.

Moderador:

  • Jeffrey Michaels, investigador sènior IEN, Institut Barcelona d’Estudis Internacionals (IBEI).

Panell 2: Nivell d'ambició estratègic d'Europa: objectius, capacitats i cooperació

Presentació del tema:

  • Francisco Ruiz González, doctor en Seguretat Internacional i Professor de l'Institut Universitari General Gutiérrez Mellado de la UNED.

Ponents:

  • Joanneke Balfoort, directora de Seguretat i Política de Defensa al Servei Europeu d'Acció Exterior.
  • Theresa Fallon, directora del Centre d'Estudis de Rússia, Europa i Àsia (CREAS) Membre sènior no resident del Consell d'Afers Globals de Chicago.

Moderadora:

  • Carme Colomina, presidenta de l’Associació de Periodistes Europeus de Catalunya (APEC) i investigadora principal especialitzada en la UE, desinformació i política global del CIDOB.
  • política de defensa
  • divendres 4 març 2022, 09:30 - 13:00 (CET)

Informació pràctica

Quan
divendres 4 març 2022, 09:30 - 13:00 (CET)
Llengües
Spanish
Organisers
Institut d'Estudis Nord-americans
Lloc web
Inscripcions

Descripció

Contactes

Contacte general

Inscripcions

Nom
Inscripcions
Correu electrònic
hgarciaatien [dot] es