Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
construccio banner
Fer negocis a la UE

Europa ofereix un marc ampli d'oportunitats per a empreses de totes les mides.

Amb un mercat interior potencial de 450 milions de consumidors, la Unió Europea és un dels mercats més grans del món.

Gràcies al mercat interior, totes les empreses espanyoles, sigui quina sigui la seva dimensió, formen part d’una zona comercial dinàmica que impulsa el creixement econòmic, crea llocs de treball i afavoreix l’activitat empresarial a la UE.

Dirigir una petita o mitjana empresa

Les petites i mitjanes empreses donen feina a dos de cada tres treballadors i creen el 85 % de tots els nous llocs de treball a la UE. Són una part fonamental de l’economia europea, i la Comissió Europea proporciona informació, suport i fonts de finançament per ajudar-les a desenvolupar-se i créixer. Concretament, les petites i mitjanes empreses poden:

  • Beneficiar-se de la lliure circulació de béns i serveis arreu de la UE sense obstacles duaners o reglamentaris.
  • Gaudir del suport i la solidaritat de la UE a l’hora de fer front a reptes com ara la pandèmia de covid-19 o el Brexit.
  • Aprofitar el poder de negociació col·lectiva de la UE, que facilita l’accés als mercats mundials mitjançant acords comercials negociats amb altres països i regions.

El finançament i el suport financer de la UE per a les empreses

Cada any, la UE dona suport a més de 200 000 empreses i emprenedors per mitjà de préstecs comercials, microfinançament, garanties i capital de risc. Generalment són les institucions financeres locals (com ara el bancs, les societats gestores de fons de capital de risc o els inversors) les que prenen la decisió de proporcionar finançament de la UE.

L’abril de 2020, la Comissió Europea va aprovar un pla espanyol de 200 milions d’euros per donar suport a les empreses afectades per la pandèmia del coronavirus. Tenint en compte la devastació econòmica i social que ha provocat la pandèmia, la UE ha posat en marxa el Pla de recuperació per a Europa a fi d’impulsar la recuperació de l’economia, les empreses i els ciutadans. Aquest pla oferirà suport addicional i oportunitats de finançament a les empreses espanyoles, especialment a les del sector agrari.

Pla de recuperació per a Europa

Informació sobre els fons i els procediments de la UE per a les empreses

Finançament comercial disponible per a Espanya

Iniciatives finançades per la UE a Espanya

Xarxes d’informació i suport empresarial

El teu negoci europeu

Aquí podeu trobar informació completa i variada sobre com posar en marxa una empresa a la UE i fer que funcioni bé, les normes i els procediments fiscals, els recursos humans, els requisits dels productes, el finançament, i el tracte amb els clients.

 

La teva Europa: assessorament

Una xarxa d’advocats independents, familiaritzats amb la legislació de la UE i amb cadascuna de les legislacions nacionals dels seus estats membres, que proporciona: 

  • Assessorament gratuït i personalitzat, en la llengua de la UE que escolliu, en el termini d’una setmana.
  • Aclariments sobre la legislació europea.
  • Informació sobre l’exercici dels vostres drets a la UE. 

 

SOLVIT

Les normes o decisions injustes i els tràmits burocràtics discriminatoris poden fer que viure, treballar i dur a terme una activitat empresarial en un altre país de la UE sigui més complicat. Així doncs, en cas que, com a ciutadans o empreses de la UE, hàgiu de fer front a cap obstacle en un altre país perquè una autoritat pública incompleix la legislació de la UE, SOLVIT us podrà ajudar.

 

Erasmus per a joves emprenedors

Ofereix formació laboral i tutories als nous emprenedors perquè puguin adquirir les habilitats necessàries per iniciar i dirigir amb èxit una petita empresa a Europa.

 

Xarxa europea d’empreses a Espanya

Ajuda les empreses a créixer a partir de noves associacions, oportunitats comercials, acords de llicència, i la cerca de socis per a la recerca i el desenvolupament finançats per la UE. Els serveis se centren en les pimes, però també estan disponibles per a la resta d’empreses, les universitats i els centres de recerca.

 

Access2Markets

Un portal dedicat als exportadors i importadors de la UE, tant potencials com ja existents, on es pot trobar informació detallada sobre aranzels, impostos, normes relatives a productes i requisits pel que fa a tots els països de la UE i més de 120 mercats d’arreu del món.

 

Plataforma europea de col·laboració en clústers

Una eina de cerca en línia per trobar socis comercials per país, regió, sector o ecosistema industrial.

 

Ocupació, afers socials i inclusió

Aquí trobareu informació, notícies i esdeveniments relacionats amb l’estratègia d’ocupació de la UE; per exemple, sobre els drets, les competències i les qualificacions dels treballadors; la mobilitat; la protecció social, i la inclusió.

 

Servei d’assistència per a la propietat intel·lectual

Un servei de primera línia en matèria de propietat intel·lectual que ofereix suport gratuït a les pimes europees i als beneficiaris de projectes de recerca finançats per la UE perquè puguin gestionar la propietat intel·lectual en el context de les empreses transnacionals o els programes de recerca i innovació de la UE.