Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
  • Article
  • 4 abril 2024
  • Representation in Spain – Barcelona
  • 4 min read

Segona edició del programa «Premsa a les escoles»

col.legi periodistes

Barcelona, 4 d’abril de 2024

Després de l’èxit de la primera edició de «Premsa a les escoles», el Col·legi de Periodistes de Catalunya i la Representació de la Comissió Europea a Barcelona repeteixen enguany la iniciativa, que preveu tallers sobre educació mediàtica a les escoles i instituts de Catalunya. En aquesta edició es vol arribar a cent nous centres amb l’objectiu de sumar més de 5 000 alumnes als que ja van rebre la formació el curs passat.

L’acord entre les dues entitats ha estat possible per l’afinitat d’objectius i interessos en l’aposta pels programes d’educació mediàtica, que permeten a l’alumnat de secundària reflexionar sobre quin consum de mitjans de comunicació fan i com hi participen. Alhora, els professionals de la informació que hi intervenen contribueixen a una alfabetització mediàtica aportant les eines necessàries per lluitar contra la desinformació i les fake news i per crear una dieta mediàtica més saludable. Finalment, en els tallers es formarà els joves en temes susceptibles de manipulació informativa com ara la migració, el canvi climàtic, l’agricultura o les eleccions europees.

Les entitats promotores també coincideixen en la necessitat d’ajudar els més joves a entendre l’amenaça que suposa la desinformació per a la nostra societat i de capacitar-los per analitzar i avaluar críticament el contingut mediàtic, comprendre la repercussió dels mitjans i altres canals de comunicació en la societat, i ajudar a gestionar els reptes i oportunitats que presenten els mitjans digitals i les xarxes socials.

Els periodistes que impartiran els tallers han rebut una formació específica que els acredita com a formadors. Els tallers seran gratuïts per als centres educatius i es duran a terme en escoles i instituts de tot Catalunya fins a final d’any.

Manuel Szapiro, director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, ha declarat: «No podem tractar la desinformació només d’una manera reactiva, cal treballar a la base, a fi de protegir i empoderar els ciutadans, especialment els més joves, perquè siguin capaços de detectar les fake news i d’exercir el seu esperit crític. La lluita contra la desinformació és fonamental per reforçar les nostres democràcies, i encara més en any d’eleccions europees.»

Joan Maria Morros, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, ha destacat que el programa «Premsa a les escoles» d’educació mediàtica «és una de les apostes més significatives de l’entitat, perquè contribueix a fer que les noves generacions comprenguin i gestionin els reptes i oportunitats que presenten els mitjans digitals. A més, els ajuda a dotar-se d’una visió crítica del seu entorn, i posa en valor la feina i els principis dels i les periodistes que estan subjectes al Codi Deontològic i, per tant, són els autèntics garants de la veracitat».

 

El Col·legi de Periodistes i l’educació mediàtica

Els periodistes que participen en el programa d’educació mediàtica del Col·legi de Periodistes de Catalunya donaran eines bàsiques per detectar la desinformació i consells per combatre-la. També explicaran què és el Codi Deontològic de la professió periodística, per què és important garantir una informació de qualitat, veraç i fiable i què fa la Unió Europea per lluitar contra la desinformació. L’alfabetització mediàtica és una de les línies de treball principals del Col·legi de Periodistes de Catalunya i una prioritat de l’actual Junta de Govern.

 

La Comissió Europea i la desinformació

La creixent desinformació a la qual estem exposats suposa una amenaça per a la nostra salut, la nostra seguretat i la nostra democràcia. Així ho han demostrat les fake news que van circular durant la pandèmia de covid-19 o tota la desinformació que veiem en el context actual relacionada amb la guerra d’Ucraïna i promoguda pel Kremlin. En any d’eleccions europees el risc de la desinformació per a les nostres democràcies és més palès que mai.

Des del passat mes de febrer la Llei europea de serveis digitals ja s’aplica a totes les plataformes i a tots els països de la UE. Aquest reglament té l’objectiu de crear un espai digital més segur on es respectin els drets fonamentals. La Comissió du a terme diverses iniciatives per lluitar contra la desinformació com ara la creació d’un observatori europeu independent —EDMO— que agrupa experts en diferents àmbits relacionats amb la desinformació a fi de combatre-la; o el Codi de bones pràctiques contra la desinformació, que han subscrit actors rellevants de la indústria per acordar les normes d’autoregulació contra la desinformació. A més, el Servei d’Acció Exterior de la UE ha creat el grup de treball EUvsDisinfo.

Més informació: https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/policies/online-disinformation

 

Detalls

Data de publicació
4 abril 2024
Autor
Representation in Spain – Barcelona