Les institucions de la UE a Barcelona han desenvolupat les capses d’aprenentatge «La Terra, any 2257», adreçades a l’alumnat d'Educació Secundària Obligatòria (ESO).
Es tracta d’uns materials pedagògics per treballar a classe, en grups reduïts, temes com ara els orígens i la història de la Unió Europea (UE), el funcionament de les seves institucions, la repercussió que tenen les polítiques de la UE en el nostre dia a dia, el concepte de ciutadania europea o els valors de la Unió. Les capses plantegen diversos reptes que s’han d’abordar de manera col·laborativa. A través de la resolució dels reptes, els alumnes es converteixen en protagonistes del seu aprenentatge i desenvolupen competències diverses: geografia i història, matemàtiques, tecnologia, llengua i literatura, anglès i economia, entre d'altres.
La Representació de la Comissió Europea a Barcelona ofereix un servei de préstec de les capses als centres d’ESO que hi estiguin interessats. Podeu fer una reserva en aquest enllaç o demanar informació a: %20comm-bcn-capsesec [dot] europa [dot] eu (comm-bcn-capses[at]ec[dot]europa[dot]eu).
Guia docent i Quadern d'aventura
- Les capses s’acompanyen d’una guia docent on els professors hi trobaran les instruccions de funcionament, la solució dels diferents reptes i qüestionaris, l'inventari i els enllaços per descarregar i imprimir documents quan calgui reposar-los.
- A més, cada alumne rep un Quadern d'aventura amb informació i exercicis complementaris.
A continuació podreu conèixer més a fons com treballar amb les capses a classe i el contingut de cadascuna.
El treball amb les capses es planteja com una aventura amb elements de ciència ficció en la qual els alumnes es posaran en el paper d’un grup d’exploradors que arriben a la Terra de l’any 2257. Tot i que no és un mon perfecte, el planeta ha aconseguit superar els temps en què els països s’enfrontaven en guerres i la crisi climàtica amenaçava el futur de la humanitat.
Es comença amb la projecció d'un vídeo breu que posarà tota la classe en situació per emprendre aquesta aventura. Un cop vist el vídeo, cada grup treballarà amb una de les capses (l’ordre en què es completin és indiferent). A partir d’aquest moment no els caldrà connectar-se a internet ni fer servir tauletes o ordinadors, el treball amb les capses és analògic i es basa en l'experiència i la manipulació. Els alumnes trobaran a cada capsa tot el que necessiten per avançar en la resolució dels reptes, amb l'objectiu que siguin el més autònoms possible.
Des de la biblioteca pública de Stuttgart del 2257 reculem en el temps fins a l'Europa de mitjans del segle XX per descobrir com després de dues guerres mundials un grup de països va començar una cooperació que acabaria esdevenint la Unió Europea.
En aquesta capsa els alumnes escoltaran un breu fragment en anglès d'un discurs de Churchill proposant la unió dels països d'Europa; muntaran un tren de levitació magnètica i redactaran i signaran un tractat de treball en grup.
Inventari de la capsa «Els orígens de la UE»
- 4 fitxes de repte
- Sobre blanc amb targeta amb imatges de la Segona Guerra Mundial i transcripció del discurs de Winston Churchill a Zúric el 1946
- Sobre blanc A4
- Lupa
- Mapa A2 d'Europa central als anys 50
- Peces de tren i estacions
- Sobre rosa amb les targetes de missió
- Bossa amb tren de levitació magnètica (Magalev en peces)
- Funda transparent amb document per redactar el «tractat» de treball en grup i ploma estilogràfica
Els alumnes viatgen fins al món rural del segle XXIII per entendre la utilitat de polítiques com les que han permès, per exemple, crear un mercat únic o impulsar les energies renovables.
Entre els reptes que planteja aquesta capsa hi ha la construcció d'un generador d'energia eòlica; el càlcul sobre un mapa de les distàncies entre països o un joc de cartes cooperatiu en què han d'aconseguir la cohesió entre regions de la UE.
Inventari de la capsa «Les polítiques de la UE»
- 4 fitxes de repte
- Mapa de carreteres de la UE
- Podòmetre
- Capsa del joc de la cohesió amb instruccions, cartes i comptadors de vidre
- Sac amb aerogenerador per peces
- Filferro
- Palets de fusta
- Cinta adhesiva
- Cartolina
- Paper de cel·lofana
- Tisores
- Tenalles
- Regle
- Sobre amb 6 targetes de descodificació del codi binari
Un diputat del Parlament Mundial del segle XIII, Lin Tusndue, presenta des d’Estrasburg què eren i com funcionaven el Parlament Europeu i el Consell de la UE. Els alumnes es posaran en la pell dels eurodiputats per debatre propostes legislatives i teixir les aliances necessàries per a aprovar-les o rebutjar-les; resoldran un qüestionari per esbrinar el nombre d’escons de cada estat al Parlament Europeu i aprendran a diferenciar el Consell de la UE del Consell Europeu i el Consell d’Europa.
Inventari de la capsa «El Parlament Europeu i el Consell»
- 4 fitxes de repte
- Targetes del joc «Qüestionari sobre la UE»
- Joc de cartes del Parlament Europeu
- Retolador vermell
- Antifaç
- Regle
- Bastó
- Joc de la xarxa de comunicacions dels consells
- Llibret de reptes del joc dels consells
L'objectiu d'aquesta capsa és que els alumnes entenguin quin és el paper de la Comissió Europea com a òrgan executiu de la UE i com les iniciatives i mesures que emprèn —des de les decisions sobre el pressupost fins a les propostes de legislació— tenen una repercussió en les nostres vides.
Entre d'altres reptes, els alumnes hauran de decidir com invertirien els diners si haguessin de dissenyar un pressupost per a la Unió; esbrinar la mida d'una de les illes de plàstic que sura a l'oceà Pacífic o calcular, amb l'ajuda d'un cronòmetre i una cinta mètrica, la velocitat a què arriba un cotxe solar que hauran construït prèviament.
Inventari de la capsa «La Comissió Europea»:
- 4 fitxes de repte
- 2 marcs de metacrilat amb 2 notícies
- Sobre blanc amb exemples de sancions
- Cinta mètrica
- Vehicle solar
- Cronòmetre
- Joc de tornavisos de precisió
- Cinta adhesiva
- Xarxa
- Sobre quadrat amb repte i fotos de l'illa de plàstic
- Tauler de joc dels pressupostos
- Bossa amb 100 monedes per al joc dels pressupostos
- Pergamí amb les preguntes del joc dels pressupostos
- Sobre amb els currículums dels comissaris i les seves carteres
La directora del GamLab High School ens dona la benvinguda a l'aula de debat d'aquest institut del futur. Aquí els alumnes coneixeran els drets fonamentals i debatran sobre com cal defensar-los. També podran crear un disseny gràfic per representar el respecte a la diversitat o esbrinar tot resolent fórmules matemàtiques quin any es va aprovar el sufragi femení en alguns dels estats de la Unió Europea.
Inventari de la capsa «Els valors de la UE»
- 4 fitxes de repte
- 3 tisores
- 10 cartolines blanques
- Targetes de drets fonamentals
- Funda amb sobres del repte del sufragi femení
- Cordill
- Agulles d'estendre roba
- 6 xapes personalitzables
- Estoig de retoladors
- 6 canyes de pescar magnètiques
- Peces metàl·liques del Woord Wissen
- Cartes de països del Woord Wissen
- Sobre amb les solucions del Woord Wissen
A través de les vivències d'en Luis, un estudiant Erasmus del segle XXI, els alumnes descobriran, entre d’altres, què implica la lliure circulació de persones a la Unió Europea o què ha suposat la introducció de l’euro com a moneda única. Coneixeran algunes de les principals muntanyes d’Europa amb «El joc dels cims de la UE», treballaran la lectura i la redacció en anglès i hauran de calcular les equivalències de l’euro amb antigues monedes com la pesseta o la lira italiana. També hauran de reproduir una via d’escalada amb una muntanya en miniatura i comparar angles de diferents graus fent servir una corda, un plom i un cronòmetre.
Inventari de la capsa «La ciutadania de la UE»
- 4 fitxes de repte
- Una làmina A3 per fer posts d'Instagram
- Estoig de llapis aquarel·lables
- Sobre transparent del joc dels cims de la UE amb 6 fitxes de jugador, instruccions del joc, cartes de cims amb l'Asbel i tauler de moviments
- Porta mapes amb mapa dels cims de la UE
- Paret negra d'escalada
- Targetes dels productes d'escalada
- Corda
- Politja
- Plom
- Transportador d'angles electrònic