Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona

Un fàrmac innovador contra el càncer

per fer bona recerca es necessita apostar per gent que tingui bones idees i també cal prendre riscos. La beca Starting grant que vam aconseguir al principi del projecte ens van permetre ser arriscats i fer una recerca innovadora i gràcies a les beques Proof of concept del Consell Europeu de Recerca hem pogut convertir el coneixement generat en un fàrmac

Doctor Joan Seoane

El Dr. Joan Seoane, director del co-Programa de Recerca Preclínica i Translacional del VHIO, investigador principal del Grup d’Expressió Gènica i Càncer i professor ICREA, ha estat qui ha dirigit aquest treball i altres treballs sobre LIF. Ja en treballs anteriors, el Dr. Seoane i el seu equip van ser els primers a relacionar LIF amb càncer i van demostrar que el bloqueig de LIF elimina les cèl·lules mare tumorals i prevé la reaparició dels tumors.

Ara, el Dr. Seoane i el seu equip han descobert el paper en el sistema immunitari. Quan hi ha un organisme forà o es produeix una alteració en cèl·lules sanes s’activa un sistema d’alarma que fa que les cèl·lules del sistema immunitari es dirigeixin cap al lloc problemàtic per eliminar el mal. En tumors que expressen alts nivells de LIF, aquesta citocina desactiva el sistema d’alarma i evita la crida al sistema immunitari contra el tumor.

Hem descobert que LIF desactiva el sistema d’alarma perquè no arribin les cèl·lules del sistema immunitari, com si un lladre desactivés el sistema d’alarma d’un banc perquè no arribés la policia. El bloqueig de LIF reactiva l’alarma i promou el reclutament del sistema immunitari contra el tumor.

Doctor Joan Seoane