Skip to main content
European Commission logo
català
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Projecte

Modernització dels mercats municipals a Terrassa

Impuls a la rehabilitació i actualització dels mercats de la ciutat per millorar l'experiència dels usuaris i les condicions dels treballadors

Ajuntament de Terrassa
Font: Ajuntament de Terrassa

El Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme ha aprovat la subvenció del projecte de modernització dels mercats municipals que l'Ajuntament va presentar a la convocatòria dels fons europeus Next Generation. En concret, el consistori rebrà 1,9 milions d'euros per dur a terme la primera fase del projecte, que pretén adaptar aquests espais i la seva activitat a la sostenibilitat econòmica i mediambiental, així com apropar la digitalització als seus processos per a satisfer les necessitats de les persones compradores i els nous hàbits de consum.

El projecte de millora i modernització dels mercats municipals té un cost de 4.757.037,54 euros, i està dividit en diferents fases, per tal de minimitzar la afectació en l'activitat diària dels mercats. En aquesta convocatòria dels ajuts dels fons europeu de recuperació s'ha atorgat la primera fase del projecte, que té un cost de 2.488.730,15 euros, dels quals 1.990.984,12 euros corresponen a la subvenció del Ministeri i 497.746,03 euros provenen d'aportació municipal.

Aquesta primera fase dels treballs, que ja s'ha iniciat amb la fase de presentació d'ofertes, contempla diferents actuacions pel que fa als mercats municipals, agrupades per blocs:

  • Transformació digital: personalització, millora i adaptació dels marketplace dels que disposen els dos mercats; millora i implantació de noves tècniques de comunicació i màrqueting; instal·lació de sistemes de publicitat digital; i instal·lació de sistemes de control d'accessos i telegestió.
  • Sostenibilitat i economia circular: posada en marxa de diferents campanyes per evitar el malbaratament d'aliments i la reducció de l'ús de plàstics d'un sol ús.
  • Cadena de subministrament i traçabilitat: incorporació al marketplace de proveïdors de km 0.
  • Sensibilització i formació: formacions per als comerciants en l'ús de les noves eines digitals i campanyes per a la millora de la sostenibilitat per part de la clientela a l'hora de comprar als mercats.
  • Transformació del punt de venda: recondicionament per la millora del confort tèrmic de les instal·lacions al Mercat de la Independència; rehabilitació de la xarxa de sanejament; implantació dels tiquets electrònics als comerços participants, tant dels mercats com dels comerços de la ciutat; adaptació de noves eines de comunicació externa amb la clientela; i instal·lació de taquilles intel·ligents refrigerades.
  • Altres: diferents campanyes comercials per a l'impuls de la compra als mercats municipals i instal·lació de xarxa wifi als mercats de Sant Pere i de la Independència per facilitar la telegestió de la xarxa.

Amb un pressupost d'1.867.895 euros, la transformació dels punts de venda és el bloc més important de les actuacions d'aquesta fase. I en concret, les obres de recondicionament del Mercat de la Independència tenen assignada la major part del pressupost, 1.466.037,85 euros. La prioritat d'aquestes feines en aquesta fase serà la millora del confort tèrmic, a través de la reparació de les cobertes, amb criteris de sostenibilitat relatives a la demanda energètica; l'estructura i la lluerna lineal, amb la incorporació de sistemes de control de ventilació; així com el sistema de sanejament. En una segona fase d'actuacions del projecte, que pertany a aquest bloc, es preveu la reparació de les apertures i porticons de la façana i la tercera fase es centrarà en la reparació de façanes, ignifugació de l'estructura i remat d'acabats interiors. Aquestes es duran a terme un cop finalitzada la primera fase treballs i quan hi hagi disponibilitat pressupostària i/o en futures convocatòries d'ajuts del Ministeri.

El projecte rep finançament del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i s'emmarca en el Component 13, "Impuls a la pime"; Inversió 4, "Suport al comerç", en què hi consten actuacions per modernitzar el comerç i impulsar la sostenibilitat dels mercats.

Footer cat Next Gen
Pilar Next Generation
Salut i resiliència econòmica, social i institucional

Finançament

    • Convocatòria de propostes

    Bases

Actors implicats

Coordinadors

Ajuntament de Terrassa