Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Projecte

Assaig i implementació de la primera xarxa de recàrrega de vehicles elèctrics bidireccional a Illes Balears

El projecte preveu assajar i implantar un sistema que permet utilitzar l’electricitat emmagatzemada en les bateries de vehicles per a autoconsum o per retornar-la a la xarxa.  

El projecte «V2G Illes Balears», finançat amb fons NextGenerationEU, preveu experimentar, validar i implementar per primera vegada a Espanya la tecnologia «del vehicle a la xarxa» a escala industrial per tal que es converteixi en un nou model de servei energètic real i competitiu. El sistema «del vehicle a la xarxa» o V2G es basa en una tecnologia que permet la comunicació bidireccional entre un vehicle i el sistema elèctric. D’aquesta manera, la bateria del vehicle emmagatzema energia de la xarxa per al seu funcionament, però el sistema també permet que la mateixa bateria pugui alimentar sistemes d’autoconsum o que es pugui retornar energia a la xarxa. El vehicle es converteix per tant en subministrador d’electricitat.

En el marc de V2G, s’instal·laran setze punts de recàrrega intel·ligent a vuit empreses de les Illes Balears, a les quals es facilitaran vuit cotxes elèctrics. Aquest parc inicial de vehicles V2G ajudarà les empreses a cobrir pics de demanda elèctrica sense necessitat de recórrer a combustibles fòssils. També pot ser una solució d’emergència en cas d’apagades de llum o per donar suport als seus propis sistemes d’autoconsum. El repte final de «V2G Illes Balears» és generalitzar els sistemes de càrrega V2G amb la integració massiva de vehicles elèctrics, l’electrificació de l’economia i l’emmagatzematge de l’energia a gran escala amb alta eficiència i suport a la xarxa elèctrica.

Aquest projecte rep finançament del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i s’emmarca en el component 1, «Pla de xoc de mobilitat sostenible, segura i connectada en entorns urbans i metropolitans», i la inversió 2, «Pla d’incentius a la instal·lació de punts de recàrrega públics i privats, a l’adquisició de vehicles elèctrics o de pila de combustible i línies d’impuls a projectes singulars i d’innovació en electromobilitat, recàrrega i hidrogen verd».

Footer cat Next Gen
Pilar Next Generation
  • Transició verda

Finançament

Actors implicats

Coordinadors

ACCIONA GENERACIÓN RENOVABLES SA

PAVIMENTOS LLOSETA

CARNICAS SÚÑER

DROPERBA

ASSOCIACIÓ ESTEL DE LLEVANT

HOTEL LA RESERVA ROTANA

HERMANAS BUADES