Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Projecte

Creació de la Via Blava a l'Anoia per impulsar el turisme sostenible

La construcció de la Via Blava com a nova destinació turística contribuirà a la promoció turística i al desenvolupament sostenible del territori 

Vies Blaves

La Via Blava Anoia (VBA) és part del projecte de les Vies Blaves Barcelona (VBB), un recorregut al costat de les lleres dels rius Llobregat, Cardener i Anoia al seu pas per la demarcació de Barcelona. 

L'objectiu és recuperar i posar en valor el patrimoni natural i cultural del parc fluvial més important de la demarcació de Barcelona gràcies a la creació i adequació d’itineraris transitables per practicar el senderisme i el cicloturisme a l’entorn dels rius Llobregat, Anoia i Cardener. Les vies tindran una amplada estàndard de 3 metres i un desnivell suau, amb trams adaptats per a cadires de rodes i segregats per a vianants i ciclistes. També disposaran de sistemes de seguretat activa, senyalització, informació i educació ambiental apostant per l’ús d’energies renovables.

Juntament amb les actuacions de restauració i embelliment dels hàbitats naturals es recuperarà la història dels rius Llobregat, Anoia i Cardener per convertir-los en un valuós recurs paisatgístic, natural, cultural i patrimonial de promoció turística i de dinamització econòmica de l’interior de la província.

A l'Anoia, s'executaran les actuacions necessàries per executar un camí continu i proper al riu homònim, d’ús per a vianants i bicicletes o amb mitjans no motoritzats, connectat amb els principals camins i nuclis urbans de la conca d’Òdena, i amb l’entorn pel qual discorre.

Durant el període 2022 – 2025 (amb un pressupost global de 6,2 M€, dels quals 4,5 M€ corresponen a finançament europeu i 1,7 M€ a fons propis de la Diputació de Barcelona) es construiran 19 quilòmetres de la via, al tram del riu Anoia, passant per cinc municipis de la comarca: Jorba, Santa Margarida de Montbui, Igualada, Vilanova del Camí i la Pobla de Claramunt.

D’aquesta manera, la construcció de la Via Blava Anoia com a nova destinació turística contribuirà a la promoció turística i al desenvolupament sostenible del territori des de la triple dimensió (econòmica, social i mediambiental) generant aliances amb els actors del sector.

El projecte rep finançament del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i s'emmarca en el Component 14, "Pla de modernització i competitivitat del sector turístic"; Inversió 1, "Transformació del model turístic cap a la sostenibilitat".

Footer
Pilar Next Generation
  • Transició verda

Finançament

Actors implicats

Coordinadors

Diputació de Barcelona