Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Projecte

Intel·ligència artificial per millorar l’eficiència energètica a les Illes Balears

Un projecte finançat amb fons NextGenerationEU estudiarà les solucions que ofereix l’aplicació d’intel·ligència artificial per afrontar els reptes de futur del sector elèctric.    

INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL ORIENTADA A L’EFICIÈNCIA ENERGÈTICA
Copyright IATES

El projecte IATES, que compta amb 12,5 milions d’euros dels fons NextGenerationEU, aplega divuit socis per afrontar els reptes de futur del sistema elèctric. L’objectiu és avançar cap a una producció majoritàriament renovable, una xarxa digitalitzada, automatitzada i capaç de proveir serveis bidireccionals a totes les categories d’usuaris, que resolgui els problemes d’emmagatzematge i que compti amb un disseny optimitzat dels diferents mercats. Alhora, es vol promoure la participació dels usuaris en els nous models de consum d’electricitat

En el projecte hi participen dues empreses líders nacionals en el sector energètic i en l’àrea de la digitalització, Iberdrola i Indra, a més d’universitats i centres de recerca amb programes avançats i que són referents internacionals en l’àmbit de la intel·ligència artificial (IA). També hi ha nou pimes amb experiència prèvia en IA. L’empresa Balantia, amb seu a Palma i reconeguda com a millor pime 2023 de les Illes Balears en innovació i digitalització, participa en el projecte amb la construcció d’un hub de simulació i proves en matèria de solucions energètiques adaptades a l’àmbit domèstic.

Aquest projecte rep finançament del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i s’emmarca en el component 16, «Estratègia nacional d’intel·ligència artificial».

Footer cat Next Gen
Pilar Next Generation
  • Transformació digital

Finançament

Actors implicats

Coordinadors

IBERDROLA

MINSAIT - INDRA

BALANTIA DIGITAL ENERGY SOLUTIONS

ARIADNA GRID

BAOBAB SOLUCIONES

SINGLAR INNOVACION

STEMY ENERGY

RATEDPOWER

FLEXIDAO

UNIVERSIDAD DE SALAMANCA

UNIVERSIDAD POLITÉCNICA DE MADRID

BCAM

VICOMTECH