Avui es compleixen 1000 dies des que va començar la invasió a gran escala de Rússia i la brutal guerra d'agressió contra Ucraïna, sense comptar les agressions comeses anteriorment. La Unió Europea no ha aturat la seva ajuda i mai deixarà de donar suport a Ucraïna.
La major part de l’ajuda s'ha destinat a cobrir les necessitats ucraïneses a curt termini, és a dir, a les necessitats immediates com l’emergència solidària en la què hi estem invertint més de 2.000 milions d'euros, juntament amb altres institucions financeres col·laboradores com el Banc Europeu d’Inversions, el Banc Europeu de la Reconstrucció i el Desenvolupament i el Banc Mundial. Altres ajudes reactives han estat destinades a facilitar l’escapada dels ucraïnesos que fugen de la guerra, no només amb ajuda humanitària sinó també amb un marc i una directiva de protecció temporal; i a mantenir l'estat i l'economia ucraïneses en funcionament, permetent-li, per exemple, continuar pagant salaris i pensions, serveis bàsics a escoles i hospitals, i restaurar les infraestructures crítiques destruïdes per la guerra.
Tanmateix, la Comissió també ha establert una visió a llarg termini basada en la inversió i en la recuperació. La reconstrucció i modernització dels país no pot esperar al final de la guerra.
Una visió a llarg termini
El Fons d'Ucraïna de 50.000 milions d'euros va entrar en vigor al març i proporciona un suport previsible i flexible fins al 2027, alhora que el vincula a la via d'adhesió del país a la UE. El mecanisme s'estructura en tres pilars: suport pressupostari per garantir l'estabilitat macro financera, un marc d'inversió per atraure inversió tant pública com privada i assistència tècnica.
Pel que fa al procés d’integració a la Unió, es preveu una integració gradual amb la participació d'Ucraïna en programes de la UE com Horizon, recerca Euratom, el programa del mercat únic, Digital Europe, Creative Europe, EU4Health, Connecting Europe, i una correlació amb els valors europeus de justícia ciutadana, igualtat, drets, valors i més.
I és que la inversió també va de la mà de reformes a llarg termini que siguin beneficioses per a les persones, les empreses i les regions i municipis. La reconstrucció es promourà d'una manera que no només modernitzi l'economia d'Ucraïna, sinó que també es basi en les normes i els estàndards de la Unió.
Promoure la inversió privada
El suport a Ucraïna també va lligat a la creació d’un clima empresarial i d'inversió atractiu que afavoreixi la participació del sector privat i de la inversió mixta en la recuperació i la competivitat a llarg termini.
La UE ja ha signat contribucions d'uns 1.400 milions d'euros en avals i subvencions per incentivar el finançament del sector privat especialment en sectors estratègics com l'energia, l’agroalimentació, el transport, l’energia verda i les matèries primeres critiques.
Les empreses de propietat ucraïnesa i les empreses europees que operen a Ucraïna poden accedir al finançament en virtut del Marc d'Inversions a tavés del pont empresarial de la Comissió Europea i a través del Business Bridge, un programa d’assessorament jurídic, financer i en estudis de mercat.
Un altre programa finançat per la UE, que també dona suport a les empreses ucraïneses és EU4Business, una iniciativa paraigües que ja ha donat suport a 46 projectes liderats per 17.207 pimes i que ha suposat la creació de 13.234 llocs de treball. I de la mateixa manera, però cercant la mobilitat transfronterera l’EYE (Erasmus per a joves emprenedors) ofereix als empresaris ucraïnesos, tant els d’Ucraïna com als desplaçats temporalment, l'oportunitat d'adquirir habilitats essencials per iniciar i dirigir petites empreses mitjançant intercanvis en el lloc de treball amb empresaris experimentats.
Finalment, existeixen diversos programes que operen des del nivell local i regional. Ucraïna participa en 7 programes Interreg sota la política de cohesió de la UE, dels que tres d’ells són transfronterers. Els programes Interreg donen suport a un ampli ventall d'activitats, com ara vies solidàries i el desenvolupament d'enllaços de transport transfronterers, serveis sanitaris, projectes mediambientals, educatius i de recerca, esquemes d'inclusió social, així com el reforç de la capacitat institucional de les autoritats públiques.
Més informació
Detalls
- Data de publicació
- 19 novembre 2024
- Autor
- Representation in Spain – Barcelona