Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa27 abril 2023Representation in Spain – Barcelona4 min read

Catalunya i Terrassa guardonades en els Premis Capitals Europees de la Inclusió i la Diversitat

La Comissió Europea ha reconegut els esforços de Catalunya, la ciutat de Terrassa i el municipi de Zarza (Badajoz) per reforçar la diversitat i la inclusió a la seva societat.

En una cerimònia d’alt nivell celebrada a Brussel·les, la comissària d’Igualtat, Helena Dalli, juntament amb la vicepresidenta de la Comissió Europea, Věra Jourová, i la representant del Comitè de les Regions, Kate Feeney, han anunciat els noms dels guanyadors dels Premis Capitals Europees de la Inclusió i la Diversitat d’enguany.

Nou institucions de set països s’han repartit els guardons d’or, plata i bronze en tres categories.

Espanya s’ha endut en total tres distincions. La ciutat de Terrassa ha guanyat el guardó d’or en la categoria de governs locals o regionals de més de 50 000 habitants per les seves iniciatives i polítiques en matèria de diversitat. Segons el jurat, Terrassa ha demostrat una estratègia intersectorial i transversal sòlida. La ciutat compta amb la infraestructura institucional per aplicar aquesta estratègia amb sistemes positius de compromís a través d’organismes de participació que impliquen la societat civil.

Brussel·les ha obtingut el guardó de plata i la capital de Finlàndia, Hèlsinki, el de bronze.

La Zarza ha rebut el guardó d’or en la categoria de governs locals o regionals de menys de 50 000 habitants pel seu compromís per salvaguardar els drets d’un ampli ventall de col·lectius. El municipi compta amb nombroses iniciatives que abasten la comunicació, la formació, l’ocupació, l’esport, l’accessibilitat, la conscienciació, el transport i l’espai públic. A més, l’Ajuntament dona exemple en la contractació de persones amb discapacitat i gent gran.

El guardó de plata ha anat a parar a Labin (Croàcia) i el de bronze, al municipi portuguès de Fundao.

Catalunya ha rebut el guardó de plata en la categoria especial de promoció de la inclusió LGTBIQ per la seva determinació per adaptar les polítiques públiques a les necessitats de la comunitat LGTBIQ+. La tasca de Catalunya s’ha fonamentat en una legislació concreta i una àmplia atenció a la igualtat en el pla de govern, amb una conselleria i una direcció general específiques per impulsar els avenços i sistemes d’integració.

El guardó d’or ha estat per a la ciutat polonesa de Gdansk i el de bronze, per a la ciutat italiana de Reggio Emilia.   

La comissària Helena Dalli ha declarat: «Avui celebrem que les ciutats europees i la societat en l’àmbit local fomentin el sentiment de pertinença i l’intercanvi de valors comuns. Quan la diversitat i la inclusió es consideren una prioritat, també són una font de riquesa i innovació. Enhorabona a tots els guanyadors i candidats que han participat ens els Premis. La seva dedicació, esforç i feina extraordinària són una inspiració per a tothom.»

La vicepresidenta de la Comissió Europea Věra Jourová, que ha assistit a la cerimònia, ha declarat: «Gràcies a totes les administracions que hi han participat. En un moment en què estan en perill dècades de progrés en la protecció d’alguns dels grups més vulnerables de les nostres societats, aquests governs locals i regionals van més enllà per protegir i promoure la dignitat i la llibertat de tothom en la seva societat. En honorar els guanyadors, recordem la importància d’aquestes iniciatives de suport als valors que representen la nostra Unió a tots els nivells possibles».

En recollir el premi, la Consellera d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, Tània Verge, ha desatacat: «la Xarxa de Serveis d’Atenció Integral LGTBI (SAI) és una xarxa pionera que ha marcat una fita en la defensa dels drets de lesbianes, gais, bisexuals, trans i intersexuals a Catalunya». La consellera ha assenyalat també que «en un context d’atacs contra els drets LGTBI a diversos països, és essencial disposar de polítiques d’igualtat fermes per contrarestar els grups d’extrema dreta i seguir defensant els avenços aconseguits fins ara». Verge ha recordat que «les regions juguen un paper cabdal a l’hora de garantir la protecció dels drets, perquè no hi pot haver una agenda europea d’inclusió i diversitat sense unes agendes regionals i locals fortes, que concebem com a part de l’agenda feminista més àmplia.» 

 

Els Premis Capitals Europees de la Inclusió i la Diversitat marquen l’inici del Mes Europeu de la Diversitat, que se celebra anualment i dona a conèixer la importància de la diversitat i la inclusió en el lloc de treball i en el conjunt de les nostres societats.

 

Sobre el concurs #DiversityCapitals

Els Premis reconeixen la feina que duen a terme les ciutats, els pobles i les regions de la Unió Europea per promoure la inclusió i crear societats en què no hi hagi discriminació.

El concurs és una oportunitat perquè els governs locals o regionals presentin polítiques i iniciatives que creen espais més diversos i inclusius per a la seva ciutadania.

Abasta iniciatives que promouen la diversitat i la inclusió en termes de sexe, origen racial o ètnic, religió o creences, discapacitat, edat i orientació sexual, així com la interseccionalitat, la relació interconnectada de diverses formes de categorització social.

Llegiu la nostra informació per a la premsa si voleu obtenir més detalls sobre els Premis i el seu funcionament.

Contacte de premsa:

Per a consultes dels mitjans de comunicació, o si desitgeu rebre els nostres comunicats de premsa sobre els Premis, escriviu a mediaateudiversity2023 [dot] eu (media[at]eudiversity2023[dot]eu).

Detalls

Data de publicació
27 abril 2023
Autor
Representation in Spain – Barcelona