Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa14 juliol 2023Representation in Spain – Barcelona2 min read

Cimera UE-CELAC: una associació estratègica renovada

Els dies 17 i 18 de juliol se celebrarà la cimera UE-CELAC a Brussel·les per primera vegada des de fa vuit anys.

Aquesta important fita política aplegarà els caps d’estat i de govern dels estats membres de la UE i dels trenta-tres països de la Comunitat d’Estats Llatinoamericans i Caribenys (CELAC) amb l’objectiu de revifar l’associació UE-ALC treballant plegats per assolir unes transicions verda i digital justes i demostrant un compromís comú amb la defensa de l’ordre internacional regulat.

Durant la cimera, els dirigents tractaran un ventall ampli de temes, des de la cooperació reforçada en els fòrums multilaterals i la pau i l’estabilitat mundials fins al comerç i la inversió, la recuperació econòmica, els esforços per combatre el canvi climàtic, la recerca i la innovació, i la justícia i la seguretat. Global Gateway, l’estratègia de la UE de connectivitat a nivell mundial per tornar a encarrilar els Objectius de Desenvolupament Sostenible, estarà ben present en les converses entre la UE i els seus socis relatives a la manera de garantir una transició verda digital justa sobre el terreny, resoldre les desigualtats, desenvolupar indústries estratègiques i construir cadenes de subministrament robustes i diversificades.

La presidenta Von der Leyen participarà en la cimera, que copresidiran el president del Consell Europeu, Charles Michel, i el primer ministre de Saint Vincent i les Grenadines, Ralph Gonsalves, en qualitat de president pro tempore de la CELAC.

El vicepresident executiu Valdis Dombrovskis, l’alt representant i vicepresident Josep Borrell, la vicepresidenta Dubravka Šuica, i els comissaris Janez Lenarčič, Jutta Urpilainen i Kadri Simson hi participaran en nom de la Comissió.

Els presidents Michel i Von der Leyen celebraran una roda de premsa després de la cimera, el dimarts 18 de juliol, que es podrà seguir en directe a EbS cap a les 14:45 (hora central europea d’estiu).

Just abans de la Cimera UE-CELAC, dilluns al matí, la Comissió ha convocat una cimera empresarial UE-ALC per parlar sobre les noves oportunitats comercials i d’inversió que brinda Global Gateway i com implicar-hi el sector privat. La presidenta Von der Leyen, el president brasiler Lula da Silva i el president espanyol Pedro Sánchez intervindran en l’obertura de la taula rodona, que es podrà seguir per EbS.

La reunió de ministres d’Afers Exteriors UE-CELAC que es va celebrar a Buenos Aires l’octubre del 2022 va suposar la represa del diàleg polític d’alt nivell entre les dues regions i s’hi va acordar un full de ruta biregional com a signe tangible d’un programa de treball efectiu i amb visió de futur. L’adopció d’una nova agenda per a les relacions amb l’Amèrica Llatina i el Carib el passat 7 de juny també és una prova fefaent de la renovada associació estratègica entre la UE i l’ALC.

Detalls

Data de publicació
14 juliol 2023
Autor
Representation in Spain – Barcelona