Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa11 juny 20202 min read

Coronaviurs: la Comissió recomana l’aixecament parcial i gradual de les restriccions als viatges a la UE a partir del 30 de juny en base a una acció comuna i coordinada

11 de juny de 2020

Avui la Comissió Europea recomana als estats membres de la zona Schengen i els estats associats aixecar els controls frontereres interiors el 15 de juny i prolongar les restriccions temporals dels viatges no-essencials a la UE fins el 30 de juny del 2020. La Comissió també estableix un enfocament per aixecar de manera progressiva les restriccions després d’aquesta data.

A causa del fet que la situació sanitària en alguns països tercers segueix sent crítica, la Comissió no proposa un aixecament general de les mesures de restricció dels viatges en aquesta etapa. Les restriccions s’haurien d’aixecar per aquells països acordats conjuntament entre els estats membres, a partir d’un seguit de principis i criteris objectius que incloguin la situació sanitària, la capacitat d’aplicar mesures de contenció durant els viatges i les consideracions de reciprocitat tenint en compte dades de fonts rellevants com ara l’OMS o l’ECDC (Centre Europeu de prevenció i control de malalties).

Pels països als quals es mantinguin les restriccions, la Comissió proposa ampliar les categories de “viatgers permesos” perquè incloguin, per exemple, estudiants internacionals. La Comissió també publica una guia per assegurar que els estats membres reprenguin de manera coordinada i gradual l’aixecament de les restriccions.

La Comissiària d’Afers d’Interior, Ylva Johansson, ha afirmat: “Després de l’aixecament de tots els controls fronterers a l’interior de la Unió, proposem una visió clara i flexible cap a l’eliminació de les restriccions per viatjar a la UE a partir de l’1 de juliol. Els viatges internacionals són claus per al turisme, per als negocis i per a les connexions d’amistat i familiars. Tot i que hem de seguir vigilants, ha arribat el moment de dur a terme passos concrets per l’aixecament de les restriccions amb els països que comptin amb una situació sanitària semblant a la de la UE”.

Eliminació gradual de les restriccions per viatjar a la UE

Les accions en les fronteres exteriors de la UE han de ser uniformes i cal que es facin de manera coordinada perquè siguin efectives. Tenint en compte que una vegada que els viatgers entren a la UE poden moure’s lliurement d’un país a un altre, és de vital importància que els estats membres coordinin les seves decisions a l’hora d’aixecar les restriccions de viatges. Aquest és el motiu pel qual els estats membres han d’acordar una llista comuna de països de fora de la UE en els quals s’aixequin les restriccions a partir de l’1 de juliol, i aquesta llista s’ha d’actualitzar de manera regular.

  • Trobareu la nota de premsa sencera aquí

Detalls

Data de publicació
11 juny 2020