Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa24 gener 2022Representation in Spain – Barcelona1 min read

Declaracions de la presidenta von der Leyen sobre el suport financer de la UE a Ucraïna

«Divendres passat vaig parlar amb el president Zelenski per avaluar la situació a Ucraïna provocada per les accions agressives de Rússia. Vam parlar de la manera en què la UE pot continuar donant suport a Ucraïna, tant de manera immediata com a mitjà termini. Com sempre, la UE fa costat a Ucraïna en aquestes circumstàncies difícils. La nostra determinació és ferma. La UE ja ha prestat una ajuda significativa a Ucraïna tant per finançar-ne la resiliència i la modernització com, específicament, per lluitar contra la pandèmia de covid-19. Des de 2014, la UE i les institucions financeres europees han destinat més de 17 000 milions d’euros en subvencions i préstecs a aquest país.

Avui anuncio un nou paquet d’ajuda financera a Ucraïna compost tant de subvencions com de préstecs d’emergència. En primer lloc, la Comissió proposa un nou paquet d’ajuda macrofinancera d’emergència de 1 200 milions d’euros. Aquest paquet ajudarà Ucraïna a abordar de manera immediata les seves necessitats de finançament derivades del conflicte. Comptem amb el Consell i el Parlament Europeu perquè adoptin aquesta ajuda d’emergència al més aviat possible. A continuació procedirem a desemborsar-ne ràpidament un primer tram de 600 milions d’euros. D’altra banda, aviat començarem a treballar en un segon programa d’ajuda macrofinancera a llarg termini per donar suport a la tasca de modernització del país. En segon lloc, enguany la Comissió gairebé duplicarà la seva ajuda bilateral a Ucraïna en subvencions: s’hi assignaran uns altres 120 milions d’euros. Aquesta ajuda reforçarà la feina de construcció de l’estat i de resiliència d’Ucraïna.

A més, continuarem invertint en el futur d’Ucraïna, gràcies al nostre Pla d’inversions per al país, que té per objecte mobilitzar més de 6 000 milions d’euros en inversions. Permetin-me parlar clar un cop més: Ucraïna és un país lliure i sobirà que pren les seves pròpies decisions. La UE li continuarà fent costat.»

El text de les declaracions està disponible en línia en anglès i aviat ho estarà en alemany i en francès. Podeu veure les declaracions a EbS.

Detalls

Data de publicació
24 gener 2022
Autor
Representation in Spain – Barcelona