Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa28 abril 2023Representation in Spain – Barcelona4 min read

Defensa de la competència: la Comissió obre una investigació sobre possibles pràctiques contràries a la competència per part de Renfe en la venda de bitllets de tren

La Comissió Europea ha obert una investigació formal per avaluar si Renfe ha abusat de la seva posició dominant en el mercat espanyol de transport ferroviari de passatgers en negar-se a facilitar tot el seu contingut i les dades en temps real a les p

Renfe és l’operador ferroviari històric espanyol de titularitat pública. Renfe ven bitllets fora de línia i en línia ja sigui: i) directament a través de les seves webs i aplicacions mòbils (Renfe i Cercanías) i de la plataforma de mobilitat (dōcō); o ii) indirectament mitjançant plataformes de venda de bitllets de tercers. Les plataformes de venda de bitllets de tercers són empreses que presten serveis de venda de bitllets en línia als clients mitjançant aplicacions mòbils o llocs web (és a dir, agències de viatges en línia).

A la Comissió li preocupa la possibilitat que Renfe hagi restringit la competència en el mercat espanyol de serveis de venda de bitllets en línia en negar-se a facilitar a les plataformes de venda de bitllets de tercers: i) tot el contingut relatiu a la seva oferta de bitllets, descomptes i opcions; i ii) dades en temps real (abans, durant i després del viatge) sobre els seus serveis de transport ferroviari.

Actualment Renfe ofereix el seu contingut i les dades en temps real en els seus propis webs i aplicacions mòbils però pot haver-se negat a donar a accés directe a les plataformes de venda de bitllets de tercers a la totalitat d’aquesta informació. Les plataformes de venda de bitllets de tercers mostren ofertes de diversos operadors ferroviaris i proporcionen als clients serveis de cerca, comparació, reserva i pagament. Aquestes plataformes han de tenir accés a tot el contingut i les dades en temps real de Renfe per poder adequar les seves ofertes a les necessitats dels clients.

A la Comissió li preocupa que la suposada negativa de Renfe a facilitar aquest contingut i les dades en temps real impedeixi que les plataformes competeixin amb els canals digitals directes de Renfe, en detriment dels consumidors. Aquesta conducta, si es confirma que s’ha produït, pot infringir les normes de competència de la UE, que prohibeixen l’explotació abusiva d’una posició dominant (article 102 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea).

Ara la Comissió iniciarà la seva investigació en profunditat de manera prioritària. El fet que s’obri formalment una investigació no en prejutja el resultat final.

En paral·lel a la incoació del procediment, la Comissió ha adoptat una avaluació preliminar que resumeix els fets principals del cas i concreta les seves inquietuds en matèria de competència. A fi de donar resposta a les inquietuds de la Comissió, Renfe pot proposar compromisos.

Rerefons

L’article 102 del TFUE prohibeix l’explotació abusiva d’una posició dominant que pugui afectar el comerç dins de la UE i impedir o restringir la competència. L’aplicació d’aquesta disposició es defineix en el Reglament de defensa de la competència (Reglament n. 1/2003 del Consell), que també poden aplicar les autoritats nacionals de competència.

Una avaluació preliminar resumeix els fets principals del cas i concreta les inquietuds de la Comissió en matèria de competència. A fi de donar resposta a aquestes inquietuds, el destinatari de l’avaluació preliminar pot proposar compromisos de conformitat amb l’article 9.1 del Reglament de defensa de la competència, que permet que la Comissió conclogui un procediment de defensa de la competència amb l’acceptació dels compromisos proposats per una empresa. Aquesta decisió no suposa cap conclusió sobre l’existència d’una infracció de les normes de la UE de defensa de la competència però sí que obliga jurídicament l’empresa a respectar els compromisos presentats.

L’article 11.6 del Reglament de defensa de la competència estableix que la incoació d’un procediment per part de la Comissió priva les autoritats de defensa de la competència dels estats membres de la seva competència per aplicar les normes de competència de la UE al cas en qüestió. L’article 16.1 estableix que els òrgans jurisdiccionals nacionals han d’evitar adoptar decisions susceptibles d’entrar en conflicte amb una decisió prevista per la Comissió en un procediment ja iniciat.

La Comissió ha informat Renfe i les autoritats de defensa de la competència dels estats membres que ha incoat un procediment en aquest cas. No hi ha un termini fixat legalment per a tancar una investigació sobre competència. La durada d’una investigació sobre defensa de la competència depèn d’un seguit de factors com ara la complexitat del cas, el grau de cooperació de l’empresa amb la Comissió i l’exercici del dret de defensa.

Podreu trobar més informació sobre aquesta investigació en el registre públic de casos del web de competència de la Comissió, amb el número AT.40735.

Margrethe Vestager, vicepresidenta executiva responsable de la política de competència

La competència en el mercat de venda de bitllets de tren en línia és fonamental perquè els consumidors tinguin accés a serveis ferroviaris assequibles i per promoure un mitjà de transport respectuós amb el medi ambient. Per això hem estat investigant si la presumpta negativa de Renfe de facilitar tota la informació necessària a les plataformes rivals de venda de bitllets perquè puguin adequar les seves ofertes a les necessitats dels clients restringiria i falsejaria la competència, cosa que en última instància aniria en detriment dels consumidors.

 

IP/23/2448

Detalls

Data de publicació
28 abril 2023
Autor
Representation in Spain – Barcelona