Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa15 març 2023Representation in Spain – Barcelona5 min read

DiscoverEU: ja es pot sol·licitar un dels 35 000 abonaments gratuïts per a joves

Avui la Comissió posa en marxa la convocatòria de primavera de DiscoverEU, gràcies a la qual 35 000 joves rebran un abonament de tren gratuït per explorar Europa.

La convocatòria de sol·licituds s’obre avui a les 12:00 h i acabarà el 29 de març a les 12:00 h. Per poder guanyar un dels abonaments, cal emplenar la sol·licitud en el Portal Europeu de la Joventut i respondre cinc preguntes i una pregunta de desempat. Els guanyadors, que han de ser nascuts entre l’1 de juliol de 2004 i el 30 de juny de 2005, podran viatjar per Europa durant trenta dies entre el 15 de juny de 2023 i el 30 de setembre de 2024. La convocatòria està oberta a sol·licitants de la Unió Europea i dels països tercers associats al Programa Erasmus+, com ara Islàndia, Liechtenstein, Macedònia del Nord, Noruega, Sèrbia i Turquia.

Enguany els participants podran descobrir la ruta de la Nova Bauhaus Europea, que es va presentar al gener del 2023. Busca inspirar el jovent a l’hora de triar els seus itineraris i sensibilitzar sobre la importància de fer la Unió Europea «bonica, sostenible, plegats». Els participants també es podran continuar beneficiant de les iniciatives que es van engegar el 2022 durant l’Any Europeu de la Joventut, com ara «El jovent descobreix la cultura gràcies a DiscoverEU el 2022» i la Ruta de la Cultura de DiscoverEU. Aquesta ruta combina diverses destinacions i branques de la cultura, com ara l’arquitectura, la música, les belles arts, el teatre, la moda i el disseny, entre d’altres. Els beneficiaris de DiscoverEU poden visitar les Capitals Europees de la Cultura, destinacions que figuren a la Llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO o indrets amb el Segell del Patrimoni Europeu. A més, també poden anar a poblacions que han estat distingides amb el premi Ciutat Accessible. Es tracta de ciutats que s’han esforçat especialment per ser més accessibles a tothom, independentment de l’edat, la mobilitat o l’habilitat de cadascú. Una altra activitat que continuarà és l’entrega d’una targeta de descomptes als participants amb més de 40 000 possibilitats de descomptes en transport públic, cultura, allotjament, restauració, esport i altres serveis disponibles en els països del programa.  

Les agències nacionals d’Erasmus+ donen suport al jovent amb reunions informatives abans del viatge per ajudar-los a preparar-lo. També com a herència de l’Any Europeu de la Joventut, les agències nacionals organitzen les Trobades DiscoverEU, un interessant programa cultural que dura entre un i tres dies i se celebra en tots els països Erasmus+. Fins ara se n’han organitzat 51 i els propers anys es continuaran duent a terme.

Atès que la inclusió social és una de les grans prioritats del programa Erasmus+, els participants amb discapacitats o problemes de salut rebran suport en el seu viatge. A més, l’octubre del 2022 les agències nacionals Erasmus+ van posar en marxa l’Acció per a la inclusió de DiscoverEU, que permet sol·licitar una subvenció a les organitzacions que treballen amb gent jove desavantatjada, així com a grups informals de joves. Els participants que formin part de l’Acció per a la inclusió de DiscoverEU rebran més ajuda, com ara la possibilitat de viatjar amb acompanyants. El 2023 s’obriran dues convocatòries de l’Acció per a la inclusió. En la primera convocatòria, que es va dur a terme a l’octubre del 2022, es van presentar 166 projectes a les agències nacionals d’Erasmus+. Els primers viatgers resultants d’aquesta acció concreta poden començar el viatge el març del 2023. 

La Comissió fomenta els viatges sostenibles amb tren. No obstant, hi ha previstes condicions especials per al jovent de les regions ultraperifèriques, dels països i territoris d’ultramar, de les zones remotes i de les illes.

 

Rerefons

La Comissió va posar en marxa DiscoverEU el juny del 2018 arran d’una acció preparatòria del Parlament Europeu, i s’ha integrat en el nou programa Erasmus+ 2021-2027.

D’ençà de 2018, gairebé 916 000 candidats han sol·licitat un dels 212 700 abonaments gratuïts disponibles. Segons els últims resultats de les enquestes posteriors al viatge, el 72 % dels participants va afirmar que era la primera vegada que viatjaven amb tren fora del seu país de residència. Per a molts també era la primera vegada que viatjaven sense pares ni altres adults i la majoria va manifestar que els havia fet més independents.

L’experiència DiscoverEU els va permetre entendre més bé altres cultures i la història d’Europa. També els va ajudar a millorar el seu nivell d’idiomes. Més de dos terços van afirmar que sense DiscoverEU no s’haurien pogut permetre de pagar el bitllet. S’anima els participants a esdevenir Ambaixadors de DiscoverEU i promoure la iniciativa. També se’ls anima a comunicar-se amb la resta de viatgers en el #grup oficial en línia DiscoverEU per compartir les seves vivències i intercanviar consells, en especial pel que fa a experiències culturals i sobre com viatjar de manera digital i sostenible.

Per tal de presentar una sol·licitud, els candidats que compleixin els requisits han de respondre un qüestionari de cultura general amb preguntes d’elecció múltiple sobre la Unió Europea i altres iniciatives de la UE adreçades al jovent. També hi ha una pregunta de desempat. Com més s’acosti l’estimació a la resposta correcta, més punts rebrà el candidat. Això permet establir una classificació dels candidats, que marca l’ordre en què la Comissió els ofereix els bitllets fins que se n’esgoten les existències.

La selecció es durà a terme en funció de la nacionalitat i/o el país de residència, d’acord amb el nombre d’abonaments assignats a cada país. La quota per país es publicarà juntament amb els resultats de la selecció.

 

Més informació

DiscoverEU

Portal Europeu de la Joventut

 

Mariya Gabriel, comissària d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut:

Ens complau anunciar l’obertura de la vuitena convocatòria de DiscoverEU. A mesura que passen els anys, la comunitat DiscoverEU atrau cada vegada més gent jove. Després d’aquesta convocatòria haurem superat el milió de sol·licitants. És una xifra força notable en menys de cinc anys de vida del programa. Palesa les ganes del jovent europeu per relacionar-se i explorar el nostre magnífic patrimoni cultural. I encara n’hi ha més. Estem fent DiscoverEU com més va més inclusiu. L’Acció per a la inclusió de DiscoverEU, executada per les agències nacionals d’Erasmus+, permetrà als joves desafavorits de participar a DiscoverEU en peu d’igualtat amb els seus coetanis.

Detalls

Data de publicació
15 març 2023
Autor
Representation in Spain – Barcelona