Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Article16 setembre 20206 min read

Discurs sobre l’estat de la Unió de la presidenta von der Leyen: tracem el camí per superar la crisi del coronavirus i per avançar cap al futur

20200916_ep-104871a_dll_019_resized_m.jpg
© EU
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va prometre ahir que la Comissió Europea impulsarà una recuperació sostenible i transformadora que proporcionarà a Europa una plataforma mundial per al lideratge econòmic, mediambiental i geopolític.

ASPECTES MÉS DESTACATS

La resposta a l'coronavirus i la protecció de la salut d'Europa en el futur
La presidenta va afirmar que cal extreure'n lliçons i ha declarat que Europa ha de construir una Unió Europea de la Salut més sòlida, amb un programa EU4Health dotat de garanties de futur i un finançament adequat, una Agència Europea de Medicaments (EMA) reforçada i un centre Europeu per a la Prevenció i el Control de les Malalties (ECDC) enfortit.
S'ha compromès també a crear una agència europea d'investigació i desenvolupament biomèdic avançat per millorar la capacitat d'Europa de resposta a les amenaces transfrontereres. La presidenta va demanar un debat sobre les noves competències de la UE en l'àmbit de la salut, com a part de la propera Conferència sobre el Futur d'Europa.

Una UE que protegeix
La presidenta Von der Leyen ha destacat la importància de reforçar l'economia social de mercat d'Europa i de protegir els treballadors i les empreses de les pertorbacions externes. Va prometre presentar un marc jurídic per a la fixació de salaris mínims, posant l'accent en que «els salaris mínims funcionen - i ja és hora que treballar valgui la pena».
La presidenta es va comprometre a actuar per impulsar el mercat únic, reforçar la Unió Econòmica i Social, tornar a posar en ple funcionament l'espai Schengen, actualitzar l'estratègia industrial de la UE i adaptar el seu marc de competència.

Pacte verd europeu: reducció de les emissions com a mínim en un 55% d'aquí al 2030
La presidenta ha anunciat que la Comissió Europea proposa augmentar l'objectiu de reducció de les emissions per al 2030 del 40 al 55%, com a mínim. Això situarà la UE en bon camí per assolir la neutralitat climàtica d'aquí al 2050 i complir les seves obligacions en virtut de l'Acord de París. El mecanisme d'ajust en frontera de les emissions de carboni ajudarà a garantir que els altres segueixen els passos d'Europa.
Abans de l'estiu, la Comissió revisarà tota la legislació de la UE en matèria de clima i energia per posar-la a punt per al nou repte del 55%.
La presidenta va anunciar a més que el 30% dels 750.000 milions d'euros del pressupost de #NextGenerationEU es recaptarà a través de bons verds. I un 37% dels fons s'invertirà en els objectius del Pacte verd europeu, els quals inclouen «projectes far» europeus: hidrogen, edificis ecològics i un milió de punts de recàrrega elèctrica.
La presidenta ha apostat per una nova «Bauhaus europea» com a plataforma de creació conjunta per a arquitectes, enginyers i dissenyadors i de llançament de l'estil arquitectònic del nostre temps, que reflecteixi les nostres aspiracions de convertir Europa en el primer continent climàticament neutre.

La Dècada Digital d'Europa
La presidenta Von der Leyen ha posat èmfasi que «Europa ha de posar-se ara al capdavant en matèria digital - o haurà de seguir les petjades dels altres». Va reivindicar també un pla comú per a una Europea digital amb fites clarament definides d'aquí al 2030, com la connectivitat, les competències i els serveis públics digitals. Així mateix, va anunciar que la UE invertirà el 20% del pressupost de NextGenerationEU en l'àmbit digital.

Una Europa vital en un món fràgil
La presidenta va apostar també per la revitalització i la reforma del sistema multilateral, incloses les Nacions Unides, l'OMC i l'OMS. Va prometre que la Comissió presentarà una llei Magnitski europea i va instar els Estats membres a adoptar la votació per majoria qualificada per a les relacions exteriors, «almenys pel que fa als drets humans i l'aplicació de les sancions».
Referint-se a la «represa d'antigues amistats», la presidenta va declarar que Europa està disposada a construir una nova agenda transatlàntica amb els Estats Units i arribar a un acord amb el Regne Unit, sempre que aquest respecti l'Acord de Retirada, «una qüestió de Dret , confiança i bona fe» en la qual «nosaltres mai retrocedirem».
La presidenta va prometre un paquet de recuperació econòmica per als Balcans Occidentals i va destacar la importància de la relació d'Europa amb Àfrica: «som més que veïns..., som socis naturals».
Finalment, la presidenta Von der Leyen es va comprometre a utilitzar la «puixança diplomàtica i el pes econòmic d'Europa per intermediar en acords que marquin la diferència» en qüestions ètiques, de drets humans i mediambientals. La presidenta va deixar clar que la UE desitja un acord mundial sobre fiscalitat digital, però que continuarà sola si l'acord no es pot aconseguir: «Vull que Europa sigui defensora mundial de l'equitat».

Un nou pacte sobre migració
La presidenta ha anunciat que la setmana vinent la Comissió presentarà el seu nou Pacte sobre Migració, amb un enfocament basat en la humanitat, la solidaritat i «una distinció clara entre els qui tenen dret a quedar-se i els que no el tenen». Va prometre que la Comissió «farà un pas endavant i assumirà la responsabilitat» per fer front a la situació després de l'incendi de Moria, però va afirmar: «Si fem un pas endavant, espero que els Estats membres el facin també... La migració és un repte europeu i tot Europa ha de donar-hi un cop de mà».
 
Estat de dret
La presidenta ha subratllat que la Comissió adoptarà abans de finals de setembre el seu primer informe anual sobre l'estat de eret, el qual inclou tots els Estats membres. La presidenta Von der Leyen es va comprometre a assegurar que els fons de la UE es gastaran amb l'estat de dret garantit.
 
Lluitar contra el racisme i els crims d'odi i contra la discriminació
La presidenta Von der Leyen va anunciar que la Comissió presentarà un pla d'acció europeu contra el racisme, reforçarà les lleis d'igualtat racial i ampliarà la llista de delictes a escala de la UE per incloure totes les formes de delictes motivades per l'odi i d'incitació a l'odi, ja es basin en la raça, la religió, el gènere o la sexualitat. La Comissió designarà també al seu primer coordinador de la lluita contra el racisme. Presentarà també una estratègia per consolidar els drets de les persones LGTBQI i propugnarà el reconeixement mutu de les relacions familiars a la UE.
 
Carta d'intencions

El discurs de la presidenta Von der Leyen va acompanyat d'una «carta d'intencions» adreçada al president de Parlament Europeu, David Sassoli, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, qui exerceix la presidència rotatòria de Consell. La carta inclou una llista d'iniciatives que la Comissió Europea té intenció de presentar durant el proper any, per tal d'assolir els objectius establerts en el discurs que ja està disponible en línia en anglès i castellà i que estarà disponible en totes les llengües oficials de la UE.
Pot obtenir més informació a la pàgina web específica i en una fitxa informativa en què es resumeixen les principals iniciatives presentades en el discurs sobre l'estat de la Unió de 2020.
Si desitja més informació sobre els compromisos complerts per la Comissió Von der Leyen durant el seu primer any de mandat, feu clic aquí.

Detalls

Data de publicació
16 setembre 2020