El Barcelona Supercomputing Center (BSC) ha iniciat la validació clínica d'una nova tecnologia que podria revolucionar el diagnòstic del càncer de mama. Aquest projecte, conegut com QUSTom, ha estat possible gràcies al finançament del programa Horitzó Europa de la Unió Europea, que ha aportat més de 2,7 milions d’euros. La innovació es basa en la utilització d'ultrasons tomogràfics en 3D combinats amb supercomputació, oferint una alternativa sense radiació a les mamografies tradicionals.
En les pròximes setmanes, es buscaran voluntàries per a participar en aquesta iniciativa entre les dones del programa de detecció precoç de càncer de mama de l'Hospital Vall d'Hebron. A diferència de les mamografies, que utilitzen raigs X i poden ser incòmodes i potencialment perjudicials a llarg termini, la nova tècnica d'ultrasons seria completament inofensiva. Això és especialment rellevant per a les dones amb teixit mamari dens, un grup que representa el 40% de les dones a tot el món i que sovint requereix mètodes de diagnòstic més precisos.
Fons europeus: motor per la innovació
El projecte QUSTom ha estat seleccionat pel programa Pathfinder Open del Consell Europeu d'Innovació (EIC), una iniciativa que busca donar suport a idees disruptives amb gran potencial internacional. En la seva primera convocatòria, la Comissió Europea va avaluar 868 projectes, dels quals només 56 van ser seleccionats, incloent 11 d'Espanya. Aquesta selecció subratlla la importància del finançament europeu en l’impuls de projectes d'investigació i desenvolupament (R+D) que podrien tenir un impacte significatiu en la societat.
A més del BSC, el projecte compta amb la participació del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), així com altres socis del Regne Unit, Alemanya, Eslovènia i Espanya, i ha reunit un equip interdisciplinari de físics, enginyers, científics de la computació, oncòlegs i radiòlegs, destacant la importància de la cooperació global en la recerca científica que ha permès la creació d'una infraestructura robusta i l'accés a tecnologies avançades com el supercomputador MareNostrum 5.
Pioners en la utilització de supercomputació per a la salut
El BSC és pioner en l'aplicació de supercomputació per a la salut a Europa. El MareNostrum 5 permet realitzar en uns dies càlculs que, en un ordinador convencional, trigarien anys. Aquesta capacitat de processament és essencial per a la reconstrucció d'imatges 3D d'alta qualitat, que ofereixen un mapa tridimensional complet de les propietats del teixit mamari.
Detalls
- Data de publicació
- 31 maig 2024
- Autor
- Representation in Spain – Barcelona