Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa24 març 2023Representation in Spain – Barcelona4 min read

El Col·legi de periodistes de Catalunya i la Comissió Europea col·laboren per promoure l'educació mediàtica a les escoles

El Col·legi de Periodistes de Catalunya i la Representació de la Comissió Europea a Barcelona han presentat una iniciativa per posar en marxa tallers sobre educació mediàtica a les escoles i instituts de Catalunya. Aquesta col·laboració permetrà d’organitzar una setantena de tallers repartits per tot el territori. D’aquesta manera es preveu que prop de 5.000 estudiants d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius es puguin beneficiar d’aquesta edició de “Premsa a les Escoles”

 L’acord entre les dues entitats ha estat possible per l’afinitat d’objectius i interessos en l’aposta pels programes d’educació mediàtica, que permeten a l’alumnat de secundària reflexionar sobre el seu consum de mitjans de comunicació i la participació en aquests. Alhora, els professionals de la informació que hi intervenen contribueixen a una alfabetització mediàtica aportant les eines necessàries per lluitar contra la desinformació i les fake news i per crear una dieta mediàtica més saludable.

Les entitats promotores també coincideixen en la necessitat d’ajudar els més joves a entendre l’amenaça que suposa la desinformació per a la nostra societat i de capacitar-los per analitzar i avaluar críticament el contingut mediàtic, comprendre la repercussió dels mitjans i altres canals de comunicació en la societat, i ajudar a gestionar els reptes i oportunitats que presenten els mitjans digitals i les xarxes socials.

Els periodistes que impartiran els tallers rebran una formació específica que els acreditarà com a formadors. Els tallers seran gratuïts per als centres escolars, es desenvoluparan durant el que queda de curs escolar (amb possibilitat de prorrogar-los fins a finals d’aquest 2023) i es repartiran per tot Catalunya aprofitant les demarcacions del Col·legi de Periodistes de Barcelona, Tarragona, Girona, Lleida, Terres de l’Ebre i Catalunya Central.

Manuel Szapiro, director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, ha dit: «Durant els darrers anys hem assistit a un increment perillós de la desinformació que posa en risc la nostra salut, la nostra seguretat i la nostra democràcia. A nivell de la UE estem lluitant contra aquesta desinformació, però no es pot fer només des de Brussel·les. Oferir formació mediàtica al jovent és clau: ajuda a empoderar ciutadans ben informats i amb esperit crític.»

Joan Maria Morros, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, ha destacat «les sinergies i el valor que aporten ambdues institucions al programa d’educació mediàtica, amb la voluntat d’aconseguir una ciutadania més ben informada. Continua sent més necessari que mai reflexionar sobre les noves formes de comunicació i consum informatiu, ajudar els més joves a discernir la informació veraç i contrastada en temps de fake news i contribuir a millorar la seva dieta mediàtica.» 

 

El Col·legi de Periodistes i l’educació mediàtica

Els periodistes que participen en el programa d’Educació Mediàtica del Col·legi de Periodistes de Catalunya donaran eines bàsiques per detectar la desinformació i consells per combatre-la. També explicaran què és el Codi Deontològic de la professió periodística, per què és important garantir una informació de qualitat, veraç i fiable i què fa la Unió Europea per lluitar contra la desinformació. L’alfabetització mediàtica és una de les línies de treball principals del Col·legi de Periodistes de Catalunya i una prioritat de l’actual Junta de Govern.

 

La Comissió Europea i la desinformació

La creixent desinformació a la qual estem exposats suposa una amenaça per a la nostra salut, la nostra seguretat i la nostra democràcia. Així ho han demostrat les fake news que van circular durant la pandèmia de covid-19 o tota la desinformació que veiem en el context actual relacionada amb la guerra d’Ucraïna i promoguda pel Kremlin.

La Comissió Europea té entre les seves prioritats lluitar contra la desinformació i per això ha posat en marxa diverses iniciatives, com ara l’observatori europeu independent EDMO, que agrupa experts en diferents àmbits relacionats amb la desinformació a fi de combatre-la; el codi de bones pràctiques contra la desinformació, que han subscrit actors rellevants de la indústria per acordar les normes d’autoregulació contra la desinformació; o propostes legislatives com la Llei de serveis digitals,  que té l’objectiu de crear un espai digital més segur i on es respectin els drets fonamentals. A més, el Servei d’Acció Exterior de la UE ha creat el grup de treball EUvsDisinfo per combatre principalment la desinformació que prové del Kremlin.

Més informació: https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/policies/online-disinformation  

 

Una iniciativa per entendre una realitat mediàtica complexa i canviant

Amb aquest acord ambdues entitats posen de manifest el seu compromís per a fomentar la reflexió sobre l’actualitat informativa, promoure el respecte al pluralisme i crear consciència del paper que exerceixen els mitjans de comunicació en una societat democràtica, lliure i plural. La iniciativa constitueix, avui més que mai, un recurs imprescindible a l’hora d’entendre una realitat complexa i en constant canvi.

Els centres participants de totes les edicions valoren molt positivament la iniciativa, i els seus responsables creuen que l’activitat permet al seu alumnat de comprendre més bé els mitjans i la seva importància social.
 

 

Detalls

Data de publicació
24 març 2023
Autor
Representation in Spain – Barcelona