Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Article31 març 2023Representation in Spain – Barcelona

El Consell Europea de Recerca finança el treball d’una investigadora de la UB per entendre les causes de la violència domèstica a la UE

Domestic violence

El Consell Europeu de Recerca (ERC) ha anunciat la concessió de 218 subvencions avançades a investigadors principals destacats de tot Europa, en el marc del programa Horitzó Europa. Les subvencions, que sumen un total de 544 milions d’euros, finançaran recerca d’avantguarda en un ampli ventall de disciplines. Nous dels investigadors seleccionats estan duent a terme el seu treball en universitats o centres de recerca a Catalunya,  entre ells s’hi troba la Núria Rodríguez, una investigadora de la UB que està estudiant les causes de la violència de gènere a la UE.

La violència domèstica és un problema greu en la nostra societat. A la Unió Europea, una de cada tres dones de més de quinze anys ha patit violència física i/o sexual per part de la seva parella o exparella. L’objectiu d’aquest projecte de recerca proposat per Núria Rodríguez Planas és entendre quin paper tenen diferents factors, com ara la maternitat, les normes de gènere i l’augment dels ingressos de les dones treballadores amb sous baixos, en el risc de patir violència domèstica.  L’objectiu a llarg termini és la millora de la salut i el benestar de les dones i les seves criatures a Europa.

A més, el projecte explorarà de quina manera les experiències de discriminació per raó de gènere de les dones, així com les actituds vers les normes hegemòniques masculines, poden influir en el seu risc de victimització. Per últim, el projecte analitzarà si l’augment dels ingressos de les dones vulnerables ajuda a prevenir la violència domèstica en els països rics.

El seu equip de recerca aplicarà un enfocament nou per abordar aquesta qüestió. Combinaran grans fonts de dades basades en la població i mètodes quantitatius avançats per analitzar informació relativa a grans grups de població, en lloc d’estudiar només petits grups de dones amb un risc elevat de victimització.

Núria Rodríguez Planas és professora al Queens College de la City University of New York (CUNY) i durà a terme aquesta recerca des d’Espanya. Està especialitzada en economia del treball, de l’educació, de la cultura, en mercats de treball europeus i en qüestions de gènere.

 

Més informació

Informació sobre l’ERC

Llista d’investigadors subvencionats

Detalls

Data de publicació
31 març 2023
Autor
Representation in Spain – Barcelona