Anar al contingut principal
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
  • Comunicat de premsa
  • 11 juliol 2024
  • Representation in Spain – Barcelona
  • Lectura de 5 min

El Consell Europeu de Recerca concedeix la subvenció de prova de concepte número 2.000

El Consell Europeu de Recerca ha anunciat la concessió de 100 noves subvencions de prova de concepte en la primera ronda de la convocatòria de 2024. En aquesta tanda de subvencions hi ha el projecte número 2.000 que rep finançament de prova de concepte des de la creació del programa, el 2011. Es tracta d’un projecte dirigit per l’astrofísica Nanda Rea, del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).

Les subvencions, per valor de 150 000 euros cadascuna, ajudaran els investigadors a reduir la distància que separa els descobriments que sorgeixen de la seva recerca de frontera i l’aplicació pràctica dels resultats, inclosa la fase inicial de la comercialització.

El nou projecte de Nanda Rea, denominat DeepSpacePULSE, pretén facilitar l’exploració de l’espai sideral. Ara com ara, per orientar-se, les astronaus i els satèl·lits consumeixen molta energia perquè han d’intercanviar grans quantitats d’informació de navegació essencial amb els coordinadors de missió, que es troben a la Terra. Gràcies al finançament de prova de concepte del Consell Europeu de Recerca (ERC, per les seves sigles en anglès), la professora Nanda Rea comprovarà la viabilitat d’un sistema de navegació més eficient i autònom. En la recerca que es va finançar amb una subvenció de consolidació de l’ERC, l’equip de Rea va aprendre a localitzar un tipus d’estrelles compactes anomenades púlsars, que són un element essencial del sistema de navegació que han dissenyat. Els púlsars, que són el resultat últim de les explosions de supernova d’estrelles molt massives, es poden emprar com a rellotges perfectes amb una estabilitat sense precedents, cosa que fa que siguin un sistema GPS ideal a l’espai.

A l’Estació Espacial Internacional la NASA ja va crear i va provar amb èxit un sistema de navegació que aprofitava els avantatges dels púlsars. Ara, per tal que les futures missions al sistema solar puguin fer servir un sistema de navegació a partir de raigs X de púlsars, i perquè hi pugui haver missions espacials que durin cent anys, l’equip de DeepSpacePULSE treballarà per desenvolupar una unitat de navegació més precisa, autònoma, petita i lleugera: es preveu que tingui la mida d’un forn de microones i que pesi uns 10 kg. La nova unitat pretén millorar un ordre de magnitud gairebé tots els aspectes dels sistemes de navegació especial similars que es fan servir actualment, a més de ser competitiva en els mercats espacials tant públics com privats.

Iliana Ivanova, comissària d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, ha declarat: «D’ençà que va començar aquest programa el 2011, els beneficiaris de les subvencions de l’ERC han rebut més de 300 milions en concepte de subvencions de prova de concepte. Gràcies al finançament d’Horitzó Europa, podran transitar el pont que uneix la recerca d’avantguarda amb la innovació. Aquests investigadors són un gran exemple de com traduir i comercialitzar els grans resultats de la recerca finançada per la UE. Felicito de tot cor la professora Nanda Rea i tots els altres guanyadors del finançament de prova de concepte.»

La presidenta del Consell Europeu de Recerca, Maria Leptin, ha declarat: «L’enhorabona a tots els guanyadors i per descomptat a la guanyadora de la subvenció de prova de concepte número 2.000! Aquesta fita ens recorda una vegada més que són molts els investigadors que volen dur els resultats de la seva recerca al mercat. L’ERC en el seu moment va introduir les subvencions de prova de concepte perquè sovint la recerca de frontera genera idees radicalment noves que impulsen la innovació i l’enginy empresarial. Si volem que Europa vagi al capdavant, hem d’invertir decididament en aquesta recerca de frontera que sorgeix de la curiositat.»

En aquesta ronda, la proporció més gran de projectes de prova de concepte ha estat per a investigadors que treballen al Regne Unit (15 projectes), els Països Baixos (14), Itàlia (12), França, Alemanya i Espanya (10 cadascun), Israel (7), Bèlgica (5), Àustria, Dinamarca i Suècia (3 cadascun), Finlàndia i Irlanda (2 cadascun) i per últim Noruega, Portugal, Eslovènia i Turquia (1 cadascun).

Llista dels beneficiaris de les subvencions de prova de concepte en aquesta última ronda

El programa de subvencions de prova de concepte està obert exclusivament a investigadors que reben o han rebut prèviament una subvenció de recerca de frontera de l’ERC. Són subvencions complementàries que ajuden a explorar el potencial comercial o social dels resultats que han obtingut els investigadors en els seus projectes de l’ERC. L’objectiu és permetre que les idees sorgides de projectes finançats per l’ERC puguin transitar el pont que uneix la recerca d’avantguarda amb la innovació.

El programa de treball de l’ERC per al 2024 preveia dues convocatòries de subvencions de prova de concepte amb un pressupost total de 30 milions d’euros. Aquest finançament s’inscriu en el programa de recerca i innovació de la UE, Horitzó Europa.

Més informació

El Consell Europeu de Recerca

El Consell Europeu de Recerca (ERC, per les seves sigles en anglès), creat per la Unió Europea el 2007, és la primera entitat europea en finançament de l’excel·lència en la recerca de frontera. Concedeix finançament a investigadors creatius, siguin de la nacionalitat que siguin i tinguin l’edat que tinguin, perquè duguin a terme projectes arreu d’Europa. L’ERC concedeix quatre menes de subvencions: subvencions d’inici de carrera, de consolidació, avançades i de sinergia. A més, gràcies al programa de subvencions de prova de concepte, l’ERC ajuda els beneficiaris d’una subvenció a tancar la bretxa que hi ha entre la seva recerca capdavantera i les primeres fases de comercialització dels productes que en resulten. L’ERC està dirigit per un òrgan de govern independent, el Consell Científic. Des del novembre de 2021, la presidenta de l’ERC és Maria Leptin. El pressupost global de l’ERC per al període 2021-2027 és de més de 16 000 milions d’euros, que provenen del programa Horitzó Europa, del qual és responsable la comissària europea d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, Iliana Ivanova.

Detalls

Data de publicació
11 juliol 2024
Autor
Representation in Spain – Barcelona