Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa4 març 2024Representation in Spain – Barcelona6 min read

El FEI, l’ICF i Grow Venture Partners signen un acord per crear el Fons d’Inversió en Tecnologia Avançada (FITA)

·        FITA és el resultat d’un acord d’inversió signat pel FEI i l’ICF el 2022 per impulsar projectes de transferència tecnològica i recerca científica a Catalunya

·         Després del corresponent procés de selecció s’ha triat Grow Venture Partners com a única entitat per gestionar aquest fons d’inversió de capital risc que està previst que operi entre 2024 i 2029.

       

Barcelona, 4 de març de 2024

FITA podrà invertir fins a 55 milions d’euros per desenvolupar projectes de transferència tecnològica originats principalment en universitats i centres de recerca catalans.

El Fons Europeu d’Inversions (FEI), l’Institut Català de Finances (ICF) i Grow Venture Partners han signat un acord per crear el Fons d’Inversió en Tecnologia Avançada (FITA). Arran del procés de selecció que s’ha dut a terme al llarg de l’últim any s’ha designat Grow Venture Partners com a entitat gestora del fons, cosa que permetrà que el FITA comenci a operar i a rebre propostes d’inversió.

L’objectiu principal del FITA és promoure iniciatives d’empreses emergents que fomentin la transferència i la comercialització de la recerca científica a Catalunya. Les inversions del fons es destinaran a projectes de transferència tecnològica i de drets de propietat intel·lectual d’empreses que es trobin en les fases pre-llavor, llavor o arrencada. El fons reforçarà la recerca i l’emprenedoria científica com a motor econòmic.

El FITA preveu dur a terme inversions per valor de fins a 55 milions d’euros, dels quals 30 milions d’euros els aportaran —mitjançant l’ICF— els impulsors originals del fons, el Departament d’Economia i Hisenda i el Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya. El FEI aportarà 15 milions d’euros a través del programa InvestEU, i els altres 10 milions d’euros procediran d’injeccions de capital per part d’inversors privats.

Grow Venture Partners decidirà quan, on i com invertir el capital dipositat pels socis del fons, de conformitat amb els criteris de la política d’inversió que es van marcar a la licitació.

«Estem molt contents que s’hagi creat el FITA per impulsar la inversió en innovació i transferència tecnològica, que en última instància contribuirà a fomentar la transició verda, la creació d’ocupació i la competitivitat empresarial», ha declarat el director d’Inversions del FEI, Alessandro Tappi. «La tria de Grow Venture Partners posa punt i final al procés necessari per permetre que el fons que vam posar en marxa amb l’ICF el 2022 comenci a dur a terme inversions.»

La consellera delegada de l’ICF, Vanessa Servera, ha declarat: «El fet que l’ICF pugui ajudar a gestionar el FITA —i aportar-hi la nostra experiència en fons d’inversió externs— és una molt bona notícia per afavorir l’èxit d’aquest projecte. Aquest fons serà clau per canalitzar la nostra excel·lent producció científica cap al creixement econòmic i el desenvolupament social a fi de transformar l’ecosistema, fomentar la creació de més i millors empreses i facilitar la transició dels investigadors al món de l’empresa com a emprenedors. En promoure la creació de més empreses derivades i atreure més inversors, no només impulsarem el desenvolupament tecnològic sinó que també retindrem el nostre talent, crearem llocs de treball de gran valor i contribuirem al creixement econòmic i el desenvolupament social de Catalunya.»

 

Francisco Badia, soci director de Grow Venture Partners, ha destacat «la nostra gratitud per la confiança i el reconeixement a la nostra feina i el nostre equip que suposa la gestió del FITA. Abordem aquest projecte transformador amb la vocació de servei als inversors, emprenedors i la societat en general que defineix la nostra gestora. El FITA ens permetrà transformar l’extraordinària qualitat de la ciència i la tecnologia que es fan a les nostres universitats i centres de recerca per crear riquesa i nous llocs de treball de qualitat a Catalunya. Treballarem perquè el FITA sigui el motor que impulsi els futurs líders tecnològics del sud d’Europa.»

L’acord de 2022 per a la creació del FITA i l’inici de les operacions s’afegeixen a altres col·laboracions en matèria financera i d’assessorament entre el Grup BEI i l’ICF que pretenen impulsar les transicions verda i digital i millorar la competitivitat empresarial. Un exemple d’aquests altres projectes de col·laboració és el préstec que van signar el BEI i l’ICF el juny de 2023 per finançar pimes i empreses de capitalització mitjana a Catalunya, que també inclou un servei d’assessorament per a projectes sostenibles.


Rerefons

El Fons Europeu d’Inversions

El Fons Europeu d’inversions (FEI) forma part del grup del Banc Europeu d’Inversions (Grup BEI). La seva missió principal consisteix a donar suport a les microempreses i a les petites i mitjanes empreses europees ajudant-les a accedir al finançament. El FEI dissenya i desenvolupa instruments de capital risc, capital de creixement, garantia i microfinançament enfocats específicament a aquest segment de mercat. Amb aquesta tasca, contribueix a la consecució d’objectius clau de les polítiques de la UE, com ara la competitivitat i el creixement, la innovació i la digitalització, la repercussió social, les competències i el capital humà, l’acció pel clima i la sostenibilitat mediambiental.


L’Institut Català de Finances

L’Institut Català de Finances (ICF) és l’entitat financera pública de la Generalitat de Catalunya i el seu objectiu principal és impulsar el creixement de les empreses i altres entitats. Finança projectes rellevants i transformadors mitjançant préstecs i capital, amb un èmfasi especial en la transició verda, la reindustrialització i l’habitatge social. Normalment, l’ICF complementa els préstecs del sector financer privat i ofereix terminis d’amortització llargs per facilitar el reemborsament del deute. Des de l’any 2014, és membre de l’Associació Europea de Bancs Públics (EAPB, per les seves sigles en anglès), que agrupa la majoria de bancs i entitats financeres públiques que operen a Europa.


Grow Venture Partners

Grow Venture Partners és una empresa de capital risc especialitzada en tecnologia profunda i transferència tecnològica. La van fundar un grup d’emprenedors d’èxit amb una clara vocació de servei i amb el propòsit de crear millors fundadors i generar, gràcies a aquests, ocupació i riquesa de manera sositenible. La gestora del fons ha invertit, entre d’altres, en l’empresa d’informàtica quàntica Qilimanjaro, flamant guanyadora dels premis 4YFN del Mobile World Congress, o Nimble Diagnostics, guanyadora de l’última edició del premi a la millor empresa emergent de tecnologia profunda de la Barcelona Deep Tech Summit.

 

Contactes per a la premsa:

 

FEI:

Maite Cordero, m [dot] corderomunozateib [dot] org (m[dot]corderomunoz[at]eib[dot]org), tel.: +34 606 66 82 62

José Vicente Alzola | j [dot] alzolaatext [dot] eib [dot] org (j[dot]alzola[at]ext[dot]eib[dot]org), tel.: +34 608 14 39 03

Web: www.eif.org — Oficina de premsa: +352 4379 21000 – pressateib [dot] org (press[at]eib[dot]org)

X: @eif_eu 

 

ICF:

Natalia Touzón, ntouzonaticf [dot] cat (ntouzon[at]icf[dot]cat), tel.: + 34 687 46 99 46

Web: www.icf.cat

X: @icfcat

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/institut-catala-de-finances

 

Grow Venture Partners

Marta Esteban Mestebanatgrowventurepartners [dot] com (Mesteban[at]growventurepartners[dot]com) tel. 936 550 935

Web: https://growventurepartners.com/

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/grow-venture-partners

 

Detalls

Data de publicació
4 març 2024
Autor
Representation in Spain – Barcelona