Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa30 setembre 2022Representation in Spain – Barcelona3 min read

El món rural català i el Pacte Verd Europeu: la Comissió Europea organitza un acte a Llavorsí per conèixer els reptes i oportunitats del territori

Vint-i-quatre alumnes de l’escola rural de Llavorsí han participat en aquesta jornada aportant les seves reflexions sobre el futur que els espera.

  

Aquest divendres el Centre Cívic de Llavorsí ha acollit una jornada organitzada per la Representació de la Comissió Europea a Barcelona amb el suport de l’Ajuntament de Llavorsí, del Consell Comarcal del Pallars Sobirà i del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu de debatre sobre com el món rural català pot contribuir als i beneficiar-se dels objectius de sostenibilitat del Pacte Verd Europeu.

En l’obertura de l’acte, el director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Manuel Szapiro, ha recordat el compromís de la Comissió Europea amb el món rural “som aquí per escoltar les prioritats, necessitats i inquietuds del territori, algunes de les iniciatives que s’estan duent a terme al Pallars poden servir d’exemple i inspiració per a altres territoris europeus que han d’afrontar els mateixos problemes, com ara el canvi climàtic, el preu de l’energia, la gestió forestal, la despoblació i la manca de mà d’obra i el relleu generacional”.

En l’acte també hi han participat la primera tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Llavorsí, Eva Suils; i  el sotsdirector general de boscos del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Enric Vadell, que han fet incidència en la necessitat d’encaixar els grans programes i estratègies europees amb les particularitats de cada territori.

Vint-i-quatre alumnes de l’escola rural de Llavorsí han participat en aquesta jornada aportant les seves reflexions sobre el futur que els espera. Els petits han gaudit d’uns tallers on han pogut debatre i fer manualitats sobre temes com ara la gestió de residus, les conseqüències del canvi climàtic i com millorar la vida en el entorn rural.

La corresponsal de TV3 al Pirineu, Rosa Talamàs, ha moderat una taula rodona on s’han donat a conèixer experiències i projectes innovadors que s’estan duent a terme al Pallars amb suport europeu, de la mà d’Andreu González, director del projecte Boscos de Muntanya; Albert Puigvert, gerent de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya; Alícia Bolado, tècnica de cooperació del Consorci Leader Pirineu Occidental i responsable del projecte Gratitud Pallars; I Josep Ma lamora Sevilla, de LaMora Grup, empresa familiar de fusteria industrial.

Ricard Ramon, cap d’unitat adjunt de la Direcció General d’Agricultura de la Comissió Europea (en connexió on-line) ha recordat que el món rural representa el 83% de tota la UE i és clau per aconseguir la transició verda.  Ramon ha subratllat també la importància de la connexió entre la població urbana  i el món rural, destacantl’aposta de la nova PAC aposta pel relleu generacional, la lluita contra el despoblament i un reforçament de les iniciatives Leader.

En el debat amb el públic, han sortit temes cabdals com ara l’accés a un habitatge digne, la fiscalitat, la necessitat d’una discriminació positiva i de formació especifica, l’acompanyament dels nous ramaders, i la voluntat compartida de tornar a formar comunitats. 

 

 

 

Una caldera de biomassa per escalfar els edificis públics dels Pirineus de Lleida

Aquest hivern Llavorsí estrenarà la caldera de biomassa per escalfar diferents edificis públics, entre els quals l’escola del municipi. Es tracta del projecte europeu Forest4Local, finançat amb fons FEDER per escalfar edificis de 66 municipis del Pirineu Lleidetà.

La Representació de la Comissió Europea a Barcelona va estrenar l’any passat el vídeo Els boscos, una font d'energia per al futur sobre aquest projecte de gestió forestal i estalvi energètic. Aquest vídeo s’ha visionat i comentat durant l’acte.

Més informació

 

Detalls

Data de publicació
30 setembre 2022
Autor
Representation in Spain – Barcelona