Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Article4 febrer 20212 min read

El Premi d'Arquitectura Contemporània de la Unió Europea – Premi Mies van der Rohe presenta les primeres 449 obres que competeixen en l'edició 2022

es5pevexyaa99nr.jpg
© EU
La Comissió Europea i la Fundació Mies van der Rohe han anunciat la primera llista de 449 obres que competeixen pel Premi d'Arquitectura Contemporània de la Unió Europea – Premi Mies van der Rohe 2022. Entre les nominades n'hi ha 31 d'espanyoles, de les quals 13 a Catalunya i dues a les Ilels Balears. Aquestes obres s'uniran al setembre amb un nou grup de projectes acabats entre novembre de 2020 i abril de 2021.

Fruit de la preocupació internacional per la propagació del coronavirus, l’EU Mies Award ha adaptat el calendari d'aquesta edició amb l'objectiu d'incloure totes les obres i garantir la seguretat, el rigor i l'excel·lència en l'avaluació de tots els projectes. 

El nou cicle del Premi d'Arquitectura Contemporània de la Unió Europea – Premi Mies van der Rohe reflexionarà sobre els reptes actuals als quals s'enfronten arquitectes, clients, responsables polítics i altres professionals.

Algunes de les obres que s'han acabat durant la pandèmia de la Covid-19, són el resultat d’encàrrecs efectuats durant la crisi financera 2007-2012 o poc després. Seran avaluades durant la postpandèmia en un clar intent de seguir visitant l'arquitectura i els seus usuaris, veïns, clients i autors de manera presencial. El canvi climàtic, la contaminació, la digitalització i l'explosió demogràfica també són, potser més que mai, una amenaça global que posa en perill el planeta, els seus limitats recursos naturals i, en conseqüència, el nostre benestar.

Els edificis i infraestructures són responsables d'almenys el 40% de totes les emissions de gasos d'efecte hivernacle, per aquest motiu l’EU Mies Award ha de donar suport al replantejament i la replanificació d'Europa de manera que prioritzi el medi ambient a través d'un projecte cultural en què el disseny i la sostenibilitat siguin indissociables.

Entre les obres nominades n'hi ha 31 d'Espanya, de les quals 13 a Catalunya i dues més a les Illes Balears:

Catalunya

  1. Casa Burés / TDB Arquitectura (Barcelona)
  2. Museu Oliva Artés / BAAS arquitectura (Barcelona)
  3. Cooperativa d’habitatges La Borda / Lacol (Barcelona)
  4. Recuperació de la Torre de Merola / Carles Enrich Studio (Puig-reig)
  5. 16.13-SCL-SANTA CLARA / Lagula (Girona)
  6. Transformació d’un hangar industrial / Thomas Raynaud Architectets, Paul Devarrieux Architecte (Barcelona)
  7. Parc de bombers a Moià / GAOR (Moià)
  8. Edifici Cargol / estudioHerreros, MIM-Arquitectes (Sant Boi de Llobregat)
  9. Poliesportiu i ordenació interior d’illa al Turó de La Peira / Arquitectura Anna Noguera, J2J architects (Barcelona)
  10. Kálida Sant Pau / Miralles Tagliabue EMBT (Barcelona)
  11. Valirana 47 / vora (Barcelona)
  12. Fabra & Coats & Habitatge Social / Roldán+Berengué, arqts.
  13. Reforma i Ampliació Hospital Infantil Sant Joan de Déu Barcelona / Llongueras Clotet Arquitectes (Barcelona)

Illes Balears

  1. Habitatges socials al carrer Regal, Son Gotleu / Institut Balear de l’Habitatge (Palma de Mallorca)
  2. Casa Palerm / OHLAB (Lloret de Vistalegre)

Totes les obres es poden visitar a l'arxiu, a l'app eumiesaward (per android i iOS) i també en el mapa personalitzable. Ben aviat esperem que també es puguin visitar de manera presencial tal i com farem amb el jurat a la primavera de 2022.

Detalls

Data de publicació
4 febrer 2021