Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Article16 abril 2024Representation in Spain – Barcelona2 min read

El projecte ‘Horts al terrat’ de Barcelona guanya un dels premis Nova Bauhaus Europea de 2024

La Comissió Europea reconeix la iniciativa de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) pels seus valors d’inclusió, transformació d’espais urbans i sostenibilitat

Projecte Horts al terrat

El projecte ‘Horts al terrat’, que promou la formació i la inclusió de persones amb discapacitat a través de l’horticutura sostenible, ha estat un dels guanyadors de la nova edició dels premis Nova Bauhaus Europea. La proposta, liderada per l’Instiutut Municpal de Persones amb Discapacitat, compta amb la col·laboració de 23 entitats i hi participen més de 200 persones.

El projecte barceloní ha estat escollit com a primer premi entre els deu finalistes de la categoria ‘Prioritzant els llocs i les persones que més ho necessiten’. Per poder optar al premi, un jurat profesional el va escollir com a finalista entre les 530 candidatures que s'havien presentat a aquesta edició. 

Autonomia, inclusió i transformació urbana

El projecte “Horts al terrat” promou l’autonomia, la inclusió social i l’aprenentatge de les persones amb discapacitat a través de la formació en horticultura. Alhora, la iniciativa dona vida als terrats en desús d’edificis públics, on s’hi produeixen verdures i hortalisses de manera sostenible. A més, els excedents del cultiu es donen a menjadors socials i bancs d’aliments.

Es tracta d’una iniciativa que es va iniciar ara fa vuit anys i que actualment compta amb deu horts urbans en sis districtes de la ciutat, com ara el terrat del Palau Foronda (Sant Antoni - Eixample), el de la seu del Districte de Sants-Montjuïc, l’Escola Francesc Macià (Sarrià-Sant Gervasi) o l’Institut de Sants, on es treballa conjuntament amb l’alumnat.

Els premis Nova Bauhaus Europea 2024 es van lliurar divendres al vespre en una cerimònia a Brussel·les presidida per les comissàries de Cohesió i Reformes, Elisa Ferreira; i d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, Iliana Ivanova.

Connectar natura i espai públic

La Nova Bauhaus Europea (NEB per les sigles en anglès de New European Bauhaus) és una iniciativa llançada per la Comissió Europea el 2020 que vol impulsar la transformació dels espais públics en base a tres principis: bellesa, sostenibilitat i inclusió. Es tracta d’una proposta creativa i interdisciplinària que compta amb la contribució de milers d’experts i organitzacions d’arreu d’Europa i d’altres parts del món.

Jornada sobre la Nova Bauhaus Europea al Palau de la Generalitat

Precisament aquesta setmana Barcelona ha acollit l’acte ‘Nova Bauhaus Europea: balanç i perspectives de futur’, on s’ha presentat el nou instrument financer que donarà suport a projectes que connectin bellesa, sostenibilitat i inclusió. La jornada, celebrada al Palau de la Generalitat i inaugurada per la consellera d’Afers Exteriors i Unió Europea, Meritxell Serret; i el director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Manuel Szapiro, ha comptat amb la participació de l’eurodiputat responsable de la ponència sobre la NEB al Parlament Europeu, Marcos Ros, el secretari general de Cultura, Jordi Foz; el director general d’Afers Exteriors i de la UE, Gerard Vives; i la cap de la Unitat de la Nova Bauhaus Europea del Centre Comú de Recerca de la Comissió Europea, Alina-Stefania Ujupan, entre d’altres.

Més informació

Més informació sobre els guanyadors dels premis Nova Bauhaus Europea 2024

Més informació sobre la Nova Bauhaus Europea

Detalls

Data de publicació
16 abril 2024
Autor
Representation in Spain – Barcelona