Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa27 octubre 2023Representation in Spain – Barcelona3 min read

Els hospitals públics de les Illes Balears renoven els seus equips tecnològics gràcies als fons NextGenerationEU, amb 22 milions d’euros executats

Els fons NextGenerationEU estan promovent la renovació i l’ampliació d’equips d’alta tecnologia a hospitals públics de les Illes Balears, amb una inversió total que supera els 22 milions d’euros. En concret, aquests fons han permès la renovació de deu equips i l’ampliació d’onze més en cinc hospitals públics: l’Hospital Universitari Son Espases (vuit renovacions i set ampliacions), l’Hospital Universitari Son Llàtzer (tres renovacions), l’Hospital Comarcal d’Inca (una ampliació), l’Hospital de Manacor (una ampliació) i l’Hospital Can Misses (una ampliació). A tall d’exemple, a l’Hospital Universitari Son Espases s’han renovat i ampliat equipaments d’imatge per al diagnòstic (quatre de tomografia computada i quatre angiògrafs vasculars). Aquesta inversió forma part del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència que, amb una dotació de fins a 163.000 milions d’euros per a Espanya, constitueix la peça central del programa NextGenerationEU.

 

Visita a l’Hospital Universitari Son Espases

Aquest divendres el director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Manuel Szapiro, ha visitat l’Hospital Universitari Son Espases, que ha adquirit equipaments d’alta tecnologia gràcies a aquesta aportació dels fons NextGenerationEU. Szapiro també s’ha reunit amb la presidenta de les Illes Balears, Marga Prohens, el vicepresident i conseller d’Economia, Hisenda i Innovació, Antoni Costa, i la consellera de Presidència i Administracions Públiques, Antònia Maria Estarellas. Aquesta és la quarta vegada que Manuel Szapiro visita les Illes Balears des que va ser nomenat director de la Representació a Barcelona, el juny del 2021.

El Pla d’Inversions en Equips d’Alta Tecnologia (INVEAT), finançat gràcies als fons NextGenerationEU a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, és un pla d’inversió en equipaments d’alta tecnologia al Sistema Nacional de Salut que cerca reforçar les capacitats del sistema sanitari públic, en coordinació amb les comunitats autònomes. L’objectiu principal d’aquest pla és incrementar la qualitat de vida de les persones mitjançant el diagnòstic de malalties en estadis inicials, cosa que possibilita la intervenció terapèutica ràpida.

A les Illes Balears, el Pla INVEAT preveu la renovació i ampliació d’equipaments d’alta tecnologia als hospitals de Son Espases, Son Llàtzer, Manacor, Inca i Can Misses. Compta amb un pressupost de més de 22 milions d’euros que ha estat executat pràcticament íntegrament. En concret, a l’hospital Son Espases s’ha adquirit equipament per un total adjudicat de 18,5 milions d’euros.

 

 

NextGenerationEU a les Illes Balears

Segons l’Oficina d’Inversions Estratègiques de la Conselleria d’Economia, Hisenda i Innovació de les Illes Balears, fins ara s’han executat més del 49 % dels fons que el Pla Recuperació, Transformació i Resiliència té assignats a les Balears (un total de 644 milions dels 1.338 milions d’euros previstos). Aquests fons han estat executats en projectes de múltiples àmbits, des de la transició digital fins a la sostenibilitat mediambiental.

Així mateix, la Representació de la Comissió Europea a Barcelona ha elaborat el mapa interactiu «Next Generation a prop teu», que presenta projectes emblemàtics de les Illes Balears i de Catalunya finançats amb fons NextGenerationEU que s’han executat o que estan en procés d’execució en diversos àmbits, des de la transformació digital als camps de la salut, la investigació, les energies renovables o la mobilitat fins a la cohesió social i la restauració del medi ambient.

De moment, el mapa recull una trentena de projectes desenvolupats a les Illes Balears, una xifra que va en augment ja que «Next Generation a prop teu» és un projecte dinàmic i en constant evolució. S’ha habilitat un formulari en línia mitjançant el qual empreses, institucions, universitats, centres de recerca o altres entitats que hagin rebut fons NextGenerationEU poden enviar informació sobre els seus projectes perquè s’hi incloguin.

Per conèixer altres projectes emblemàtics finançats gràcies al Mecanisme de Recuperació i Resiliència en tots els estats membres de la UE es pot consultar el mapa interactiu de projectes de la Comissió Europea.

En aquest enllaç hi trobareu fotografies de la visita.

 

 

Detalls

Data de publicació
27 octubre 2023
Autor
Representation in Spain – Barcelona