Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Article21 març 2024Representation in Spain – Barcelona3 min read

Espai Cràter, sincrotró Alba i escola Pla del Puig: tres projectes per explicar l’impacte real de la política de desenvolupament regional de la UE

El programa FEDER ha invertit més de 1.800 milions d'euros a Catalunya en el període 2014-2020

D'esquerra a dreta i de dalt a baix: escola Pla del Puig, Espai Cràter i sincrotró Alba
D'esquerra a dreta i de dalt a baix: escola Pla del Puig, Espai Cràter i sincrotró Alba

Què tenen en comú el sincrotró Alba, el centre d’exposició interactiu sobre volcans Espai Cràter d’Olot i l’escola Pla del Puig de Sant Fruitós de Bages? Són tres projectes que han rebut finançament a través del FEDER, el programa que promou el desenvolupament de les regions de la UE. També són tres iniciatives que destaquen, cadascuna en el seu àmbit, pels beneficis econòmics i socials que generen al territori.

Aquesta setmana representants de la Comissió Europea, la Generalitat i el govern espanyol han conegut de primera mà els tres projectes en el marc d'una visita del Comitè de Seguiment del FEDER de Catalunya organitzada pel Departament d'Economia. En els tres casos es tracta de projectes ja executats i que es troben en ple funcionament. En el septenni 2014-2020, el període de finançament que ara s’està tancant, Catalunya ha comptat amb més 1.8000 milions d’euros del FEDER per ajudar a finançar projectes que, com és el cas de l’escola de Sant Fruitós, l’Espai Cràter i el sincrotró Alba, han contribuït als objectius que marca el programa i que es basen en impulsar un creixement intel·ligent, sostenible i integrador.

Amb motiu de la visita del Comitè, els responsables dels tres equipaments han posat en valor la importància que els fons regionals han tingut per fer-los realitat. 

 

Sincrotró Alba

El sincrotró Alba, una de les majors infraestructures de recerca de Catalunya i la més important d'aquest tipus a la zona mediterrània, ha instal·lat una nova línia de llum que permet visualitzar l'estructura atòmica i molecular dels materials i estudiar-ne les propietats. Aquesta línia, anomenada BL20-Lorea, ha rebut un finançament de 2,1 milions d’euros de la UE. A més, el FEDER ha contribuït a finançar tres projectes més del sincrotró Alba per un import de 4,2 milions d’euros addicionals.

 

Espai Cràter

L’Espai Cràter és un centre immersiu i interactiu de coneixement i divulgació del vulcanisme i del patrimoni de la zona volcànica de la Garrotxa. El centre, que està situat físicament a l’interior d’un volcà, és a punt d’arribar a la xifra de 100.000 visitants i porta dos anys en funcionament. El projecte ha rebut 1,8 milions d’euros del FEDER. Segons l’Ajuntament d’Olot, impulsor del projecte, l’Espai Cràter “ha aconseguit dotar la ciutat d’Olot, i per extensió la comarca de la Garrotxa, d’una atracció emblemàtica que ofereix al visitant coneixements sobre els volcans i sobre el patrimoni cultural, natural i socioeconòmic de tota l’àrea d’influència”.

Escola Pla del Puig

La nova l’escola Pla del Puig de Sant Fruitós de Bages és un edifici lluminós i obert al paisatge. Compta amb espais polivalents i amb sistemes d’aïllament i ventilació que garanteixen la seva eficiència energètica.

El nou centre ha permès substituir les instal·lacions temporals, com ara els barracons, per un edifici  adaptat a les noves necessitats educatives i socials. El projecte ha fet possible que al llarg d'aquest curs dos-cents vint nens i nenes pugin gaudir d'unes instal·lacions noves, confortables, més sostenibles i eficients.

Comitès de seguiment del FEDER

Els comitès de seguiment són òrgans tècnics de gestió que integren els diversos nivells de l’administració implicats en el programa operatiu del FEDER de cada regió. En el cas del porgrama de Catalunya l’integren, a més de la Direcció General de Política Regional de la Comissió Europea; la Secretaria General de Fons Europeus del Ministeri d’Hisenda i la Direcció General de Fons Europeus i Ajuts d’Estat de la Generalitat de Catalunya.

Han format part de la delegació del Comitè de Seguiment que ha visitat els tres projectes Diego Villalba de Miguel, cap adjunt de la Unitat Portugal-Espanya de la Direcció General de Política Regional i Urbana; Rosanna Micciché, relatora dels programes del FEDER de Catalunya de la mateixa unitat; Esperanza Teba Samblás Quintana, directora general de Fons Europeus del Ministeri d’Hisenda; i Aleix Cubells Barceló, director general de Fons Europeus i Ajuts d’Estat de la Generalitat.

 

Més informació

Sincrotró Alba

Espai Cràter

Escola Pla del Puig

Programa Operatiu del FEDER de Catalunya 2014-2020

Política Regional de la UE

Detalls

Data de publicació
21 març 2024
Autor
Representation in Spain – Barcelona