Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa1 abril 20202 min read

Iniciativa de la presidenta von der Leyen en favor de la feina a temps parcial per ajudar els europeus durant la crisi del coronavirus

Brussel·les, 1 de abril de 2020

«Els europeus estem patint la més gran tragèdia humana d’ençà de les guerres mundials. A tots se’ns està trencant el cor amb la mort de milers de persones pel coronavirus. Els estats membres més afectats són Itàlia i Espanya i els volem expressar el nostre condol més sincer.

Aquest daltabaix ens ha canviat la vida radicalment. Hi ha milions de persones que no poden anar a la feina, però tot i així han de poder fer la compra per viure i pagar les seves factures.

Les empreses encara continuen pagant els salaris als seus empleats tot i que, ara per ara, no estiguin fent caixa. Però Europa és aquí per ajudar-les amb una nova iniciativa europea que es diu «Sure».

Per exemple, la regió de Milà o la Comunitat de Madrid formen part de la columna vertebral de l’economia europea. Milers d’empreses fortes i estan patint moltes dificultats amb aquesta crisi. Necessiten el nostre suport per sortir-se’n. És per això que hem desenvolupat un nou concepte de feina a temps parcial. 

L’objectiu és ajudar Itàlia, Espanya i tota la resta de països que s’han vist greument afectats. I ho farem gràcies a la solidaritat de la resta d’estats membres.

Com funciona «Sure»? Hem après la lliçó de la crisi financera del 2008. Els estats membres que disposaven d’aquest instrument van poder ajudar milions de persones a mantenir la feina i moltíssimes empreses a superar la crisi financera sense haver de renunciar als seus treballadors. 

La fórmula és la següent: feina a temps parcial amb suport estatal.

Durant la crisi del 2008, aquesta fórmula va mitigar els efectes de la recessió, va fer que es poguessin mantenir molts llocs de treball i va permetre que les empreses poguessin tornar als mercats amb més forces. La idea és ben senzilla. Si no hi ha comandes i les empreses es queden sense feina a causa d’una pertorbació externa temporal, com ara el coronavirus, no tenen per què acomiadar els seus treballadors. 

Els han de mantenir en plantilla. Encara que hi hagi menys feina. Mentrestant, els poden oferir formacions perquè adquireixin noves competències que siguin profitoses tant per a les empreses, com per a ells mateixos. 

D’aquesta manera, la gent s’estalvia haver de patir un forat en les seves economies domèstiques i pot continuar pagant el lloguer i comprar el que necessiti. I, a més, tot plegat té un impacte positiu en l’economia. 

Gràcies a «Sure», molta gent podrà mantenir la seva feina mentre duri la crisi del coronavirus.

I, tan aviat com acabi el confinament, podrà tornar a la feina un cop s'hagi recuperat la demanda i tornin a arribar les comandes. És imprescindible una iniciativa com aquesta per tornar a engegar de seguida el motor econòmic d’Europa. Aquesta setmana mateixa la Comissió Europea proposarà aquest nou instrument per donar suport a la feina a temps parcial. 

Aquest nou instrument ajudarà els països més afectats i disposarà de la garantia de tots els estats membres. Es tracta de fer efectiva la solidaritat europea i d’ajudar Itàlia, Espanya i d’altres estats membres. I ho farem pel futur d’Europa».

En aquest enllaç podeu trobar-hi el vídeo de la presidenta

Detalls

Data de publicació
1 abril 2020