Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa14 febrer 2023Representation in Spain – Barcelona3 min read

InvestEU: la Comissió signa un acord amb l’Institut de Crèdit Oficial per canalitzar 150 milions d’euros cap a inversions en infraestructures sostenibles arreu d’Espanya

La Comissió Europea i l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) han signat un acord avui en el marc del programa de garanties InvestEU per valor de fins a 75 milions d’euros. Aquest paquet de garanties contribuirà a canalitzar finançament de l’ICO de fins a 150 milions d’euros cap a inversions en infraestructures sostenibles tant a Espanya com a altres estats membres. Es preveu que aquesta inversió pública mobilitzi uns 150 milions d’euros més per part del sector privat, de manera que gràcies a la col·laboració publicoprivada es podria arribar als 300 milions d’euros en inversions per a projectes sostenibles.

Amb aquest acord, l’ICO esdevé soci executor d’InvestEU. L’ICO emprarà aquest acord de garantia per mobilitzar inversions per projectes d’infraestructures que promoguin la transició verda. Així, en el marc del Pacte Verd Europeu les garanties InvestEU donaran suport les inversions que l’ICO realitzi en fons d’inversió per impulsar el mercat de projectes essencials d’energia, transport sostenible, medi ambient i aigua, digitals i d’infraestructura social. Aquestes inversions ajudaran la UE a assolir el seu objectiu estratègic general de fer efectiva la doble transició verda i digital.

InvestEU proporciona una garantia pressupostària de la UE a les entitats acreditades com a socis executors per tal d’incrementar la seva capacitat d’assumpció de riscos i, d’aquesta manera, contribueix a mobilitzar inversió pública i privada per a les prioritats de la política de la UE.

El comissari d’Economia, Paolo Gentiloni, ha declarat: «InvestEU és una eina fonamental en la nostra labor per avançar en la doble transició verda i digital de les nostres economies. Em complau que, amb aquest acord, l’Institut de Crèdit Oficial hagi esdevingut soci executor nostre. Plegats, podem aprofitar tot el potencial d’InvestEU per canalitzar la inversió cap a projectes verds i d’aquesta manera donar suport al creixement sostenible i crear llocs de treball de qualitat arreu d’Espanya.»

El president de l’ICO, José Carlos García de Quevedo, ha declarat: «Aquest primer acord reforça el compromís de l’ICO, com a banc nacional de promoció i entitat acreditada en el programa InvestEU, de donar suport a la doble transició verda i digital. Els fons mobilitzats en virtut d’aquest acord contribuiran a finançar projectes sostenibles i a la creació d’ocupació de qualitat, que són objectius del Pla de Recuperació i Resiliència.»

 

Rerefons

El programa InvestEU proporcionarà a la UE un finançament a llarg termini fonamental amb la mobilització de grans volums de finançament tant públic com privat en suport d’una recuperació sostenible. També ajudarà a mobilitzar inversions privades per a les prioritats de la política de la UE, com ara el Pacte Verd Europeu i la transició digital. El programa InvestEU reuneix sota un mateix paraigua un gran nombre d’instruments financers de la UE per tal de fomentar la inversió a la UE, cosa que permet simplificar el finançament de projectes d’inversió a Europa i fer-lo més eficient i més flexible. El programa consta de tres components: el Fons InvestEU, el Centre d’Assessorament InvestEU i el Portal InvestEU. El Fons InvestEU s’executarà mitjançant socis executors (implementing partners) que faran servir la garantia pressupostària de la UE de 26 200 milions d’euros per invertir en projectes. La totalitat de la garantia pressupostària donarà suport als projectes d’inversió dels socis executors, n’augmentarà la capacitat d’assumpció de riscos i, d’aquesta manera, mobilitzarà almenys 372 000 milions d’euros en inversions addicionals.

L’Institut de Crèdit Oficial (ICO) és el banc nacional de promoció espanyol, adscrit al Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital. Mitjançant la concessió de préstecs i altres fórmules de finançament, l’ICO dona suport a projectes empresarials innovadors i sostenibles, tant a Espanya com a altres mercats de la UE, per contribuir a un creixement sostenible. Com a banc de promoció nacional, ofereix finançament a empreses, amb especial atenció a les pimes i els autònoms.

 

Més informació

Preguntes i respostes: InvestEU

InvestEU

Web de l’ICO

Detalls

Data de publicació
14 febrer 2023
Autor
Representation in Spain – Barcelona