Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Article20 febrer 2024Representation in Spain – Barcelona3 min read

La Biblioteca Gabriel García Márquez de Barcelona entre els finalistes de la categoria Emergent dels premis d’Arquitectura contemporània de la UE-Mies van der Rohe

Biblioteca García Marquez
Jesús Granada

La Comissió Europea i la Fundació Mies van der Rohe anuncien els finalistes del Premi d’Arquitectura Contemporània de la Unió Europea 2024. Entre les set obres seleccionades s’hi troba la biblioteca Gabriel García Márquez de Barcelona que opta al premi de la categoria d’arquitectura emergent.

Després d’haver triat un grup de quaranta obres seleccionades, ara el jurat del Premi d’Arquitectura Contemporània de la Unió Europea / Premis Mies van der Rohe (Premis EUMies) ha escollit cinc obres que visitarà al mes de març abans de decidir el guanyador d’Arquitectura.

A més, s’han seleccionat la Biblioteca Gabriel García Márquez de Barcelona, de SUMA Arquitectura (Madrid), i la Plaça i Oficina de Turisme de Piódão (Portugal Central), de Branco del Rio (Coïmbra, Portugal), com a finalistes Emergents.

Cadascuna d’aquestes obres esperona les polítiques locals del lloc on es troba i els serveix de referent, ja que creen entorns habitables inclusius i de qualitat. Aquestes obres transformen i milloren les condicions de pobles força petits en zones que han passat per diferents processos d’oblit: antigues zones industrials i petits pobles rurals i perifèries urbanes. Les obres a les ciutats més grans estan ubicades en zones més aviat perifèriques des d’on creen forts vincles amb els barris on s’assenten. Tots set projectes compleixen amb escreix el paradigma de sostenibilitat i dignifiquen l’arquitectura quotidiana en la que vivim, aprenem, ens trobem, parlem i ens divertim.

Les obres guanyadores s’anunciaran el 25 d’abril de 2024 en un acte que se celebrarà al Centre per a la informació, documentació i exposicions sobre la ciutat, l’arquitectura, el paisatge i l’urbanisme de Brussel·les (CIVA), juntament amb una conversa entre el president del jurat internacional dels EUmies Awards 2024, Frédéric Druot, la directora de la Fundació Mies van der Rohe, Anna Ramos, el director del CIVA, Nikolaus Hirsch, i un representant de la Comissió Europea.

Els premis s’entregaran els dies 13 i 14 de maig de 2024 en la cerimònia que se celebrarà al Pavelló Mies Van der Rohe de Barcelona.

El guanyador del Premi Arquitectura i el del Premi Arquitectura Emergent rebran un trofeu i una dotació econòmica de 60 000 euros i 30 000 euros, respectivament. Els finalistes i els patrocinadors dels projectes (els qui han encarregat els edificis) també rebran una escultura en reconeixement de la seva contribució fonamental a l’arquitectura contemporània.

Sobre el Premi d’Arquitectura Contemporània de la Unió Europea

El Premi d’Arquitectura Contemporània de la Unió Europea / Premis Mies van der Rohe (Premis EUmies) es concedeix cada dos anys a obres finalitzades en els dos anys anteriors per arquitectes de països participants en el programa Europa Creativa.

L’objectiu principal del Premi és reconèixer i elogiar l’excel·lència i la innovació en el camp de l’arquitectura. També destaca la important contribució dels professionals europeus al desenvolupament i la transformació sostenibles de l’entorn construït d’Europa amb la inversió en un entorn habitable de qualitat per a tothom.

Més informació sobre les obres seleccionades:

https://eumiesawards.com/eumies_awards/press-releases-2024/

https://eumiesawards.com/architecture-emerging/40-shortlisted-works-2024/

 

Més informació sobre el Premi:

https://eumiesawards.com/

https://eumiesawards.com/architecture-emerging/about-2024/

 

 

Detalls

Data de publicació
20 febrer 2024
Autor
Representation in Spain – Barcelona