Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa28 maig 2024Representation in Spain – Barcelona1 min read

La Comissió aprova fins a 1.000 milions d’euros d’ajuts estatals per part de sis estats membres en el primer projecte important d’interès

La Comissió Europea ha aprovat, en virtut de les normes de la UE sobre ajuts estatals, el primer projecte important d’interès comú europeu (PIICE) per donar suport a la recerca, la innovació i el primer desplegament industrial de productes sanitaris, així com processos innovadors de producció de medicaments. El PIICE contribuirà de manera notable als objectius de la Unió Europea de la Salut ja que reportarà innovacions per a malalties per a les quals actualment no hi ha eines de prevenció o tractament, i també millorarà la preparació de la UE davant d’amenaces per a la salut emergents.

El projecte, anomenat PIICE «Med4Cure», ha estat presentat conjuntament per sis estats membres: Bèlgica, Espanya, França, Itàlia, Hongria i Eslovàquia.

Els estats membres aportaran fins a 1 000 milions d’euros de finançament públic, que es preveu que mobilitzi uns altres 5 900 milions d’euros de finançament privat. En el marc d’aquest PIICE, tretze empreses amb presència a un o més estats membres —nou de les quals són pimes— duran a terme catorze projectes innovadors.

El «PIICE Med4Cure» abasta projectes de recerca i desenvolupament que cobreixen totes les fases clau de la cadena de valor farmacèutica, des de la recollida de cèl·lules, teixits i altres mostres, fins a tecnologies de producció sostenibles de teràpies revolucionàries, també dels tractaments personalitzats, o l’aplicació de tecnologies digitals avançades.

El projecte té l’objectiu d’accelerar els avenços mèdics i d’impulsar la resiliència de la indústria europea de la salut reforçant el descobriment de fàrmacs, en particular per a necessitats mèdiques pendents de satisfer, com ara les malalties rares, i desenvolupant processos innovadors i més sostenibles per a la producció de fàrmacs. Aquests avenços milloraran la qualitat de l’atenció sanitària i reforçaran la preparació de la UE davant d’amenaces per a la salut emergents, alhora que contribuiran a la transició verda.

Es preveu que el PIICE global es completi el 2036, si bé els calendaris previstos varien en funció de cada projecte i de les empreses que hi intervenen. Els estats membres participants calculen que es crearan un 6 000 llocs de treball, entre directes i indirectes.

Detalls

Data de publicació
28 maig 2024
Autor
Representation in Spain – Barcelona