Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa6 novembre 20202 min read

La Comissió Europea dona suport a vuit projectes europeus amb participació catalana per fer front al coronavirus i als seus efectes

Brussel·les/Barcelona, 6 de novembre de 2020

Després de l’anunci de la selecció al mes d’agost, la Comissió ha firmat ara els acords de subvenció, dins d’Horitzó2020, amb 23 nous projectes de recerca que rebran un total de 128 milions d’euros per fer front a la pandèmia del coronavirus i als seus efectes. El finançament permetrà que els investigadors reforcin i adaptin la capacitat industrial per fabricar i desplegar equips, com ara respiradors; prevenir i tractar el coronavirus; desenvolupar eines digitals i tecnologies mèdiques, com ara sistemes de diagnòstic mòbils; comprendre més bé l’efecte de la pandèmia en la societat, per exemple, en els grups vulnerables i marginats; i aprendre a partir de grups grans de pacients (cohorts) d’arreu d’Europa per millorar els tractaments.

En aquests vint-i-tres projectes hi participen 344 equips de recerca de trenta-nou països diferents entre els quals hi ha trenta-dos participants de quinze països de fora de la UE. Vuit d’aquests projectes compten amb la participació d’entitats catalanes. L’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) és el coordinador d’un dels projectes, VASCOVID, que desenvolupa un aparell per monitoritzar i estratificar els pacients de coronavirus segons la seva gravetat a través d’un sistema d’anàlisi dels micro vasos sanguinis mitjançant llum infraroja. 

El finançament, dins d’Horitzó 2020, el programa de recerca i innovació de la UE, és part dels 1 400 milions d’euros que la Comissió es va comprometre a aportar a la iniciativa de resposta mundial a la crisi del coronavirus, que la presidenta Ursula von der Leyen va encetar al maig del 2020. Amb aquesta ajuda, la comunitat científica també podrà estudiar grups grans de pacients d’arreu d’Europa. Aquestes accions de recerca complementen els esforços anteriors de desenvolupar diagnòstics, tractaments i vacunes. Quatre d’aquests projectes també van comptar amb participació catalana.

Projectes amb participació catalana

Nom del projecte

Socis catalans

Més informació sobre el projecte

Vascovid

ICFO (coordinador)

Corporació sanitària Parc Taulí

Hemophotonics

Asphalion

https://cordis.europa.eu/project/id/101016087

Envision

Institut Catala de la Salut

https://cordis.europa.eu/project/id/101015930

COVID-X

Australo Interinnov Marketing Lab SL.

https://cordis.europa.eu/project/id/101016065

INNO4COV-19

Leitat

https://cordis.europa.eu/project/id/101016203

COVIRNA

Fundació Privada Institut de Recerca de l’hospital de la Santa Creu i Sant Pau

https://cordis.europa.eu/project/id/101016072

 

PERISCOPE

Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya

RESPOND

Fundació Sant Joan de Déu

OCHESTRA

Fundación Privada Instituto de Salud Global Barcelona (ISGlobal),

Més informació

Detalls

Data de publicació
6 novembre 2020