Skip to main content
European Commission logo
català
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Article29 abril 2022Representation in Spain – Barcelona

La Comissió Europea i la Fundació Mies van der Rohe anuncien els guanyadors dels Premis d’Arquitectura Contemporània de la UE- Mies van der Rohe

La Borda

Aquesta setmana s’han donat a conèixer les obres premiades amb el Premi d’Arquitectura contemporània de la UE- Mies van der Rohe: Town House - Kingston University a Londres i L’edifici d’habitatges cooperatius La Borda a Barcelona. Els dos projectes han estat triats entre un conjunt de 532 obres de 41 països, i el jurat ha destacat la importància de l’arquitectura que aprofundeix en la possibilitat de canviar mentalitats polítiques i la rellevància de la inclusió.

El guanyador del Premi d'Arquitectura 2022 és Grafton Architects, Dublín pel projecte Town House - Kingston University, Londres. El client és Kingston University i és recompensat per la seva notable qualitat ambiental que crea un excel·lent ambient per estudiar, ballar, reunir-se i estar junts. L’edifici crea una experiència emocional des de dins i a través de la columnata de la façana que crea una atmosfera domèstica a diferents nivells. S' adapta als usos de dansa, biblioteca i d'estudi utilitzant capes de silenci i capes de so que funcionen perfectament bé juntes. Aquesta és la primera vegada que un edifici universitari guanya el premi d'arquitectura i demostra que hi ha una necessitat de projectes educatius públics amb aquesta qualitat, que dignifica la vida de les persones a través de l'educació i el fet d’estar junts, alhora que proporciona possibilitats educatives equitatives per atothom. Els autors, Grafton Architects, estudi cofundat el 1978 per Yvonne Farrell i Shelley McNamara, tenen una gran experiència en edificis educatius i dos altres projectes seus han estat nominats als EUmies Awards 2022 enguany: Institute Mines Télécom a París i Toulouse School of Economics a Toulouse. La Universitat Luigi Bocconi de Milà va ser finalista el 2009.

 

El premi Emergent 2022

El guanyador del Premi Emergent 2022 és l’edifici d’habitatges cooperatius La Borda de Lacol a Barcelona. Aquest projecte cooperatiu és transgressor en el seu context perquè si bé la producció d' habitatge està dominada principalment per interessos macroeconòmics, en aquest cas, el model es basa en la copropietat i la cogestió de recursos i capacitats compartides. El model va més enllà del projecte específic d'habitatge cooperatiu: l'estudi també funciona com una cooperativa on catorze professionals amb diferents coneixements ofereixen un model a seguir i una eina activa per promoure el canvi polític i urbà des de dins del sistema, basat en la sostenibilitat social, ecològica i econòmica. Els dos projectes premiats han estat elegits d'una llista de 532 obres de 41 països.

 

La comissària d'Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel, ha declarat: "Felicito als guanyadors del Premi d'Arquitectura Contemporània de la Unió Europea - Premis Mies van der Rohe, que han demostrat el potencial creatiu i innovador de l'arquitectura europea. És especialment encoratjador veure la contribució de l'arquitectura contemporània a la millora del benestar dels ciutadans a Europa, com també estem fent amb la Nova Bauhaus Europea".

El premi d’Arquitectura Contemporània de la UE- Mies van der Rohe

El premi biennal de 60.000 euros, que és el més prestigiós de l'arquitectura europea, es va llançar el 1987 per destacar la contribució dels arquitectes europeus al desenvolupament de noves idees i tecnologies en el desenvolupament urbà contemporani. Està cofinançat pel Programa Europa Creativa i la Fundació Mies van der Rohe. L'EUmies Awards Day, que inclou la cerimònia de lliurament de premis, tindrà lloc el 12 de maig al Pavelló Mies van der Rohe de Barcelona en el context de Model. Festival d' Arquitectures de Barcelona. El festival presenta arquitectura experimental i especulativa per ajudar-nos a repensar col·lectivament a través de nous models de ciutat i noves visions com volem viure junts.

Detalls

Data de publicació
29 abril 2022
Autor
Representation in Spain – Barcelona