Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa25 abril 2024Representation in Spain – Barcelona2 min read

La Comissió Europea reconeix la feina de la Fundació Pasqual Maragall en la lluita contra l’Alzheimer

Una delegació del departament de Política Regional i Urbana de la Comissió Europea s’ha reunit avui amb representants de la Fundació Pasqual Maragall a la seva seu de Barcelona.

L’edifici de la Fundació Pasqual Maragall va guanyar el Premi REGIOSTARS 2023, un prestigiós reconeixement dels millors projectes finançats per la UE.

La missió de la Fundació Pasqual Maragall és lluitar contra les malalties neurodegeneratives associades a l’edat, com ara l’Alzheimer, que afecten un nombre creixent de persones grans, especialment en els països amb una població envellida. El finançament de la UE ha contribuït a la construcció d’unes instal·lacions d’avantguarda on es du a terme recerca puntera i innovadora amb l’ús de les tecnologies digitals modernes.

Aquest projecte exemplar va guanyar el prestigiós Premi REGIOSTARS 2023 en la categoria «Una Europa competitiva i intel·ligent», en la qual competien 44 projectes d’arreu d’Europa del total de 228 projectes participants en aquella edició.

Monika Hencsey, directora de Pressupost, Comunicació i Afers Generals al departament de Política Regional de la Comissió Europea, que ha encapçalat la delegació, ha declarat: «Quan el finançament topa amb grans històries i grans projectes, poden passar coses meravelloses. A la Fundació Pasqual Maragall dieu tot sovint “Vencerem l’Alzheimer”. És una afirmació agosarada, però és la mena d’audàcia que Europa necessita per enfrontar-se al reptes presents i futurs. Especialment si, com en aquest cas, l’audàcia va de bracet de resultats concrets i tangibles. El 2022 el 21 % de la població de la UE tenia 65 anys o més, i les dades a Espanya són similars. Necessitem que la nostra gent gran, cada vegada més nombrosa, gaudeixi de la màxima salut possible.»

Arcadi Navarro, director general de la Fundació Pasqual Maragall, ha declarat: «L’edifici de la Fundació Pasqual Maragall contribueix a la competitivitat d’Europa en neurociència i ofereix a les generacions futures esperança en la detecció preclínica precoç i la prevenció de la malaltia d’Alzheimer. Creiem que un món sense Alzheimer és possible i ens hi acostem amb la recerca que duem a terme gràcies a les aportacions de més de 80 000 persones que ens ajuden amb les seves donacions filantròpiques. Però hem de tenir molt present que l’Alzheimer es pot convertir en una pandèmia estructural en els pròxims anys donada l’elevada incidència que presenta, i només el podrem vèncer per mitjà de la ciència. Per aquest motiu, cal que hi destinem encara més recursos i que disposem de més edificis com la Fundació Pasqual Maragall.»

 

REGIOSTARS

REGIOSTARS és el concurs anual que organitza la Comissió Europea des de 2008: ha esdevingut el segell d’excel·lència d’Europa per als projectes finançats per la UE. Els Premis REGIOSTARS proposen solucions a reptes compartits i aprofiten les grans oportunitats, i així han inspirat moltes regions per concretar la política regional i de cohesió de la UE de manera que encara tingui més repercussió.

 

L’edifici de la Fundació Pasqual Maragall: un projecte finançat per la UE

Aquesta infraestructura pionera, ubicada al Campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra, ha rebut 2,5 milions d’euros del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) per dur a terme recerca capdavantera contra l’Alzheimer i altres malalties neurodegeneratives mitjançant les tecnologies modernes.

Detalls

Data de publicació
25 abril 2024
Autor
Representation in Spain – Barcelona