Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa1 desembre 2023Representation in Spain – Barcelona1 min read

La Comissió posa en marxa l’Empresa Comuna de Xips en aplicació de la Llei europea de xips

Avui la Comissió ha inaugurat oficialment l’Empresa Comuna de Xips, que reforçarà l’ecosistema europeu de semiconductors i el lideratge tecnològic d’Europa. Farà de nexe entre la recerca, la innovació i la producció, amb la qual cosa facilitarà la comercialització d’idees innovadores. Una de les tasques de l’Empresa Comuna de Xips serà desplegar línies pilot, per a les quals la Comissió ha anunciat avui la primera convocatòria, dotada amb 1 670 milions d’euros de finançament de la UE. S’espera que els estats membres igualin aquesta aportació fins arribar a 3 300 milions d’euros, als quals s’afegirà finançament privat.

La vicepresidenta de Valors i Transparència, Věra Jourová, ha declarat: «Em satisfà enormement la posada en marxa de l’Empresa Comuna de Xips i les noves línies pilot per a semiconductors. No podem complir els objectius de la nostra Dècada Digital sense les tecnologies fonamentals que fan funcionar la nostra societat digital. La nostra transició a un futur més digital només es podrà fer efectiva si tenim accés als semiconductors i som capdavanters en aquest àmbit.»

El comissari del Mercat Interior, Thierry Breton, ha declarat: «La Llei de xips de la UE va ben encarrilada: ja s’han invertit 100 000 milions d’euros en semiconductors europeus. Ara, amb la posada en marxa de l’Empresa Comuna de Xips i les línies pilot, fem un pas ferm per impulsar la nostra indústria de semiconductors. En un món ple de pertorbacions en la cadena de subministrament i tensions geopolítiques, Europa agafa les regnes del seu destí tecnològic i industrial.»

L’Empresa Comuna de Xips és la principal executora de la iniciativa Xips per a Europa (amb un pressupost total previst de 15 800 milions d’euros fins al 2030).  L’objectiu de l’Empresa Comuna de Xips és de reforçar l’ecosistema de semiconductors i la seguretat econòmica d’Europa mitjançant la gestió d’un pressupost previst de gairebé 11 000 milions d’euros d’ara al 2030 que sufraguen la UE i els estats participants.

Detalls

Data de publicació
1 desembre 2023
Autor
Representation in Spain – Barcelona