Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa29 setembre 20213 min read

La Comissió posa en marxa les missions de la UE per actuar davant dels grans reptes

Avui la Comissió ha posat en marxa cinc noves missions de la UE, una manera nova i innovadora de col·laborar i millorar la vida de la gent tant a Europa com arreu del món.

Les missions pretenen donar resposta a grans reptes en matèria de salut, canvi climàtic i medi ambient, així com assolir objectius ambiciosos i inspiradors en aquests àmbits.

Aquestes missions constitueixen no només una novetat d’Horitzó Europa sinó també un concepte original en les polítiques de la UE que aplega diversos serveis de la Comissió sota el comandament de nou membres del Col·legi. Les missions promouran recerca per obtenir resultats en les principals prioritats de la Comissió i trobar respostes a alguns dels grans reptes a què ens enfrontem actualment: la lluita contra el càncer; l’adaptació al canvi climàtic; la protecció dels oceans, els mars i el medi aquàtic; la necessitat de viure en ciutats més verdes; i la garantia d’un sòl salubre i una alimentació saludable. Són una nova eina que inclou un conjunt d’accions ¾com ara projectes de recerca i innovació, mesures d’actuació i iniciatives legislatives¾ per tal d’assolir objectius concrets amb una gran repercussió per a la societat i dins d’un termini establert. Hi ha cinc missions orientades a aportar solucions per a grans reptes mundials d’ara al 2030:

  1. Adaptació al canvi climàtic: ajudar almenys 150 regions i comunitats europees perquè siguin resilients al canvi climàtic com a tard el 2030.
  2. Càncer: treballar amb el Pla europeu de lluita contra el càncer per millorar la vida de més de tres milions de persones mitjançant la prevenció, la cura i les solucions que permetin viure més i més bé.
  3. Revifar els oceans i el medi aquàtic d’ara al 2030.
  4. Cent ciutats intel·ligents i climàticament neutres com a tard el 2030.
  5. Un pacte europeu pel sòl: cent laboratoris vius i fars per liderar la transició cap a sòls salubres com a tard el 2030.

«Avui posem en marxa cinc noves missions. Una missió és una eina nova i innovadora, una nova manera de col·laborar en el marc d’Horitzó Europa. També suposen un concepte original en les polítiques de la UE. Les missions són compromisos de resoldre alguns dels reptes principals a què ens enfrontem avui dia: la lluita contra el càncer, l’adaptació al canvi climàtic, la protecció dels oceans, els mars i el medi aquàtic, la vida en ciutats més verdes i la garantia d’un sòl salubre i una alimentació saludable. Són un conjunt d’accions —projectes de recerca i innovació, mesures d’actuació, iniciatives legislatives, participació ciutadana— per atènyer objectius concrets amb una àmplia repercussió en la societat. Volem aportar solucions per als grans reptes mundials d’ara al 2030!», ha declarat avui la vicepresidenta executiva per a Una Europa Preparada per a l’Era Digital, Magrethe Vestager.

«La resposta a la pandèmia de coronavirus ha demostrat que només podem enfrontar-nos als grans problemes mitjançant un esforç col·lectiu que parteixi de la recerca i la innovació. Aquest és també el punt de partida de les missions de la UE, que són fermes i ambicioses. Mobilitzaran el potencial immens de la UE i concentraran instruments i polítiques per assolir objectius importants. I tot plegat es farà juntament amb la ciutadania, que hi participarà des del començament i fins al final», ha declarat avui també la comissària europea d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel.

Amb la Comunicació sobre les missions de la UE que ha adoptat avui, la Comissió els dona via lliure després que a l’estiu ja va aprovar el pla de cadascuna de les missions.

  • Podeu trobar la nota de premsa completa aquí
  • Podeu trobar un document de preguntes i respostes aquí

Detalls

Data de publicació
29 setembre 2021