Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa22 març 2022Representation in Spain – Barcelona4 min read

La Comissió posa en marxa una finestreta única per ajudar els investigadors d’Ucraïna

Avui la Comissió ha posat en marxa el portal «Espai europeu de recerca per a Ucraïna» (ERA4Ukraine), una finestreta única d’informació i serveis de suport per als investigadors que treballen a Ucraïna i els investigadors que han fugit d’Ucraïna. El portal aplega iniciatives a escala de la UE, dels diversos països i de grups no governamentals. Pretén ajudar els investigadors afectats a trobar allotjament i oportunitats laborals, facilitar el reconeixement dels seus títols acadèmics i oferir-los d’altres serveis.

El portal ERA4Ukraine es posa en marxa en l’actual xarxa EURAXESS, que dona suport a investigadors connectant més de 600 centres i 43 portals nacionals de tots els estats membres de la UE i els països associats a Horitzó Europa. Ben aviat tota la informació estarà disponible tant en anglès com en ucraïnès. Cada estat membre i país associat disposa d’un portal nacional en el qual es publicaran els serveis de suport de manera estructurada. Fins ara hi ha disponibles trenta portals nacionals.

Mariya Gabriel, comissària d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, ha declarat: «Fem costat als investigadors i els innovadors d’Ucraïna que s’enfronten a circumstàncies inaudites arran de la invasió del seu país per part de Rússia. Les aportacions dels científics i els investigadors ucraïnesos han estat clau per a la recerca i la innovació de la UE. En espera que es ratifiqui l’associació d’Ucraïna a Horitzó Europa, ens hem assegurat que els beneficiaris que han obtingut finançament ja poden rebre els fons dels programes de R+I de la UE. La posada en marxa avui d’ERA4Ukraine és una altra acció important de suport als nostres col·legues ucraïnesos.»

En la mateixa línia, Maria Leptin, presidenta del Consell Europeu de Recerca (ERC), ja va demanar la setmana passada a tots 5 600 beneficiaris de les subvencions de l’ERC que proporcionessin allotjament temporal a investigadors i personal de suport refugiats d’Ucraïna. Amb aquesta nova iniciativa de l’ERC, que s’ha incorporat al portal ERA4Ukraine, s’han rebut fins ara 380 ofertes en cosa de dos dies. Se n’ha publicat un comunicat de premsa aquí.

Altres iniciatives de la UE són l’accés a Science4Refugees, una iniciativa prèvia d’EURAXESS que proporciona estades de pràctiques i feines a temps parcial o complet per a refugiats, així com l’accés a una comunitat europea de recerca, Solidaritat de la Unió amb Ucraïna i «Investigadors en situació de risc» de MSCA.

El portal ERA4Ukraine també enllaça amb #Science4Ukraine, un grup d’estudiants i científics investigadors voluntaris d’institucions acadèmiques d’Europa i d’arreu del món.  Els voluntaris recopilen i difonen informació sobre oportunitats d’ajuda a nivell de les universitats, nacional i internacional per a estudiants de postgrau i investigadors directament vinculats a una institució acadèmica d’Ucraïna.

Rerefons

L’agressió militar de Rússia a Ucraïna ha provocat la pitjor crisi humanitària que ha conegut Europa en les últimes dècades. La Comissió Europea i els estats membres estan treballant en tots els fronts per assistir Ucraïna amb ajuda humanitària i protecció civil. Alhora la Comissió ha pres diverses mesures per proporcionar ajuda en el camp de la recerca i la innovació.

L’octubre de 2021 Ucraïna va signar l’acord d’associació tant a Horitzó Europa com als programes de recerca i formació d’Euratom. Encara no està en vigor a causa de retards en el procés de ratificació per part d’Ucraïna, que ara s’ha aturat. Mentrestant, la Comissió ha dut a terme els tràmits administratius necessaris per garantir que els beneficiaris de subvencions ucraïnesos poden rebre els fons dels programes de R+I de la UE.

El 3 de març, la comissària Gabriel va anunciar que la Comissió Europea no participarà en més projectes de cooperació amb entitats russes. S’ha suspès la preparació d’acords de subvenció de projectes en el marc del programa Horitzó Europa en què participen organitzacions de recerca russes. S’ha posat en suspens la signatura de nous contractes fins a un altre avís. També s’han suspès fins a un altre avís els pagaments a entitats russes en el marc dels contractes vigents.

ERA4Ukraine està allotjada a EURAXESS, una iniciativa paneuropea singular que proporciona informació i serveis de suport a investigadors professionals. Té el suport de la Unió Europea, els estats membres i els països associats i proporciona ajuda en la mobilitat i la carrera professional dels investigadors, alhora que reforça la col·laboració científica entre Europa i la resta del món. EURAXESS és una xarxa de més de 600 centres i 43 portals nacionals de tots els estats membres i els països associats. Suïssa i el Regne Unit també hi tenen administradors nacionals.

Més informació

ERA4Ukraine

L’ERC per Ucraïna 

Discurs de la presidenta Ursula von der Leyen

Discurs de la comissària Mariya Gabriel

Detalls

Data de publicació
22 març 2022
Autor
Representation in Spain – Barcelona