Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa23 març 2022Representation in Spain – Barcelona2 min read

La Comissió presenta diverses opcions per mitigar els preus elevats de l’energia amb compres conjuntes de gas i obligacions quant al nivell mínim d’emmagatzematge de gas

Com a continuació de la recent Comunicació REPowerEU i de la Declaració de Versalles, la Comissió ha presentat avui diverses idees d’acció col·lectiva europea per abordar les causes profundes del problema del mercat del gas i garantir la seguretat del subministrament a preus raonables de cara a l’hivern vinent i més enllà. Els dirigents continuaran debatent aquestes opcions al Consell Europeu d’aquesta setmana.

La comissària d’Energia, Kadri Simson, ha declarat: «Els mercats energètics mundials i europeus passen per moments turbulents, especialment des de la invasió russa d’Ucraïna. Europa ha de prendre mesures ràpidament per garantir el nostre subministrament d’energia de cara a l’hivern que ve i per alleujar la pressió de les altes factures energètiques sobre els nostres ciutadans i les nostres empreses. Les propostes d’avui suposen un pas més en la feina intensa que estem duent a terme en aquest front».

Avui la Comissió presenta una proposta legislativa, que introdueix l’obligació l’hivern vinent el nivell mínim d’emmagatzematge de gas sigui del 80 %, per garantir la seguretat del subministrament energètic, un mínim que puja al 90 % per als anys següents. Per respondre a les preocupacions sobre el fet que els preus de l’energia es mantinguin elevats, la Comissió també ha adoptat una Comunicació que estableix les opcions d’intervenció en el mercat a nivell europeu i nacional i valora els avantatges i els inconvenients de cada opció.

Les associacions de la UE amb tercers països per comprar gas i hidrogen de manera conjunta poden millorar la resiliència i fer baixar els preus. La Comissió està disposada a crear un grup de treball sobre les compres conjuntes de gas a nivell de la UE. Mitjançant la concentració de la demanda, el grup de treball articularia i reforçaria la posició internacional de la UE davant dels proveïdors per ajudar a assegurar la disponibilitat d’importacions a un preu adequat per a l’hivern vinent. El grup de treball comptaria amb el suport dels representants dels estats membres en un comitè de direcció. Un equip de negociació conjunt liderat per la Comissió mantindria converses amb proveïdors de gas i també prepararia el terreny per a futures associacions energètiques amb proveïdors clau, més enllà del gas natural liquat i el gas. S’inspiraria en l’experiència de la pandèmia de covid-19, en què l’acció conjunta a la UE va ser fonamental per garantir un subministrament suficient de vacunes per a tothom. 

Podeu trobar la nota de premsa completa aquí

Detalls

Data de publicació
23 març 2022
Autor
Representation in Spain – Barcelona