Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
  • Comunicat de premsa
  • 7 desembre 2023
  • Representation in Spain – Barcelona
  • 10 min read

La Comissió presenta un conjunt de mesures per reforçar els drets dels ciutadans de la UE

Per commemorar el trentè aniversari de la ciutadania europea, avui la Comissió Europea presenta un paquet de mesures concebudes per reforçar els drets de ciutadania de la UE a tota la Unió.

 

 

La ciutadania europea és un dels èxits més significatius de la UE.  Per commemorar el trentè aniversari de la ciutadania europea, avui la Comissió Europea presenta un paquet de mesures concebudes per reforçar els drets de ciutadania de la UE a tota la Unió. Les persones que tenen la nacionalitat d’un país de la UE gaudeixen d’un conjunt de drets i beneficis que són diferents del fet de tenir la nacionalitat d’un estat membre determinat, entre els quals s’inclouen la llibertat de circulació, la protecció consular i la participació activa en els processos democràtics.  

 

 

L’Informe sobre la ciutadania de la UE de 2023, que s’ha publicat avui, destaca els avenços realitzats en el reforç i la promoció dels drets de ciutadania, els valors compartits i la participació democràtica a la UE des de la publicació de l’informe anterior, el 2020.

 

 

La Comissió proposa avui d’esmenar les regles que disposa la Directiva sobre protecció consular per protegir i ajudar els ciutadans de la UE que es trobin a l’estranger en situacions de crisi. Aquesta proposta ha estat preparada en cooperació amb l’alt representant, sota l’autoritat del qual treballen el Servei Europeu d’Acció Exterior (SEAE) i les delegacions de la UE a tercers països. Dins d’aquest paquet de mesures la Comissió també ha presentat noves orientacions sobre el dret a la lliure circulació, una guia de bones pràctiques electorals per a ciutadans amb discapacitat, un compendi sobre pràctiques de vot electrònic i una guia de la ciutadania de la UE.

 

 

La Comissió també ha adoptat avui el seu primer informe sobre l’aplicació del Reglament sobre la iniciativa ciutadana europea i ha publicat l’última enquesta de l’Eurobaròmetre, sobre ciutadania i democràcia, que analitza el coneixement dels drets de ciutadania per part dels ciutadans de la UE.  

 

 

Accions concretes per reforçar els drets de ciutadania de la UE

 

 

Una de les iniciatives que proposa la Comissió és la revisió de la Directiva sobre protecció consular de la UE per garantir una protecció més eficaç i més àgil als ciutadans de la UE en un país tercer en què el país de la seva nacionalitat no tingui consolat ni ambaixada. D’aquesta manera, els ciutadans de la UE podran obtenir informació més clara i exercir els seus drets d’assistència i protecció. La proposta que presentem avui conté mesures per:

 

 

  • simplificar els procediments i aprofitar més la xarxa mundial de delegacions de la UE i ambaixades i consolats dels estats membres per tal de poder ajudar més bé els ciutadans que ho necessitin;  

     

  • reforçar les mesures de preparació i resposta a les crisis, per exemple amb simulacres periòdics de crisi consular i l’elaboració de plans de crisi consular per a cada país en què s’avaluïn els riscos possibles i es faci una estimació dels ciutadans de la UE presents;

     

  • enviar equips conjunts d’experts consulars per reforçar el personal diplomàtic i consular en les crisis.

     

Les orientacions revisades sobre la llibertat de circulació pretenen ajudar les autoritats i els òrgans jurisdiccionals dels estats membres a aplicar correctament les normes de la UE en matèria de lliure circulació. La versió anterior de les orientacions, de 2009, es va revisar a fons per reflectir les novetats en la jurisprudència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que prenia en compte la diversitat de les famílies, també les famílies LGTBI. Les noves orientacions incorporen la interpretació jurídica i pràctica i exemples d’aspectes clau en matèria del dret de lliure circulació.

 

 

L’Informe sobre la ciutadania de la UE de 2023 ofereix un resum de totes les iniciatives que s’han dut a terme en matèria de ciutadania de la UE des de 2020, per exemple les mesures per facilitar els desplaçaments durant la pandèmia gràcies al certificat covid digital de la UE, iniciatives per resoldre les dificultats amb què es troben els ciutadans mòbils de la UE i la feina per reforçar els processos democràtics inclusius i garantir la igualtat d’oportunitats en les eleccions.

 

 

La guia de bones pràctiques electorals per a ciutadans amb discapacitat, que es va anunciar en l’Estratègia sobre els drets de les persones amb discapacitat per al període 2021-2030, recopila bones pràctiques electorals de diferents estats membres per continuar millorant la participació dels ciutadans amb discapacitat en el procés electoral.

 

 

El compendi de pràctiques de vot electrònic que es presenta avui recull pràctiques en l’àmbit del vot electrònic i altres tecnologies de la informació i la comunicació de diversos estats membres a fi de fomentar l’exercici dels drets electorals a la UE.  

 

 

Com a resultat de la Conferència sobre el futur d’Europa, la Comissió presenta una guia de la ciutadania de la UE que brindarà als ciutadans de la UE la informació més essencial sobre els seus drets, amb èmfasi en el jovent i les persones que han obtingut la ciutadania de la UE recentment.

 

 

L’Eurobaròmetre sobre ciutadania i democràcia de 2023, publicat juntament amb el paquet de mesures en matèria de ciutadania, revela que el 50 % dels enquestats se senten ben informats en relació amb els seus drets com a ciutadà de la UE, mentre que el 33 % no se sent gaire ben informat i el 16 % no se sent gens ben informat.

 

 

El primer informe sobre el funcionament de la iniciativa ciutadana europea (ICE) presenta els avenços realitzats d’ençà de la revisió del reglament el 2020 i anuncia una sèrie de mesures pràctiques destinades a millorar encara més la participació dels ciutadans europeus en els processos democràtics de la UE, com ara continuar i reforçar la tasca de conscienciació sobre la ICE en cooperació amb el Parlament Europeu i els estats membres, i també consultar sistemàticament els organitzadors d’iniciatives d’èxit a l’hora de desenvolupar propostes estratègiques per donar-hi resposta.

 

 

Propers passos

 

 

La Comissió es compromet a vetllar perquè els ciutadans de la UE puguin gaudir plenament dels seus drets i continuarà vigilant de prop l’aplicació correcta de les normes sobre ciutadania de la UE, com ara les relatives a la llibertat de circulació. La Comissió presentarà el seu pròxim informe sobre la ciutadania de la UE el 2026.

 

 

Rerefons

 

 

Enguany es commemora el trentè aniversari de l’entrada en vigor del Tractat de Maastricht, que va suposar la creació d’un dels èxits més significatius de la UE: la ciutadania de la UE, un estatus de què gaudeix tota persona que tingui la nacionalitat d’un país de la UE. Els ciutadans de la UE gaudeixen d’un conjunt de drets i beneficis que són diferents del fet de tenir la nacionalitat d’un estat membre determinat. Entre els drets de ciutadania de la UE hi ha el dret a la no discriminació per raó de nacionalitat, el dret de circular i residir lliurement dins de la UE, de votar i presentar-se com a candidat en les eleccions locals i al Parlament Europeu, a la protecció consular, a dirigir una petició al Parlament Europeu o una queixa al Defensor del Poble Europeu, a iniciar o secundar una iniciativa ciutadana europea i a dirigir-se a qualsevol institució de la UE i obtenir-ne una resposta. Aquests drets són aplicables a tots vint-i-set estats membres de la UE.

 

 

De conformitat amb l’article 25 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea, la Comissió informa cada tres anys sobre l’aplicació dels drets de no discriminació i la ciutadania de la Unió. L’últim informe de situació es va publicar el 2020, juntament amb la Comunicació «Informe sobre la ciutadania de la UE de 2020».

 

 

L’Eurobaròmetre Flash sobre ciutadania i democràcia abasta tot un ventall de temes relacionats amb la ciutadania de la UE, com ara el grau de coneixement que tenen els europeus sobre la seva condició de ciutadans de la UE i el grau de comprensió d’alguns drets clau que atorga aquest estatus. Conté preguntes sobre les actituds dels ciutadans vers els problemes electorals, la ingerència estrangera i el paper de la societat civil. Els mesos d’abril i maig de 2023 es van entrevistar per telèfon 25 722 persones de 15 anys o més de tots els estats membres de la UE.

 

 

Més informació

 

 

Fitxa informativa «Informe d’aplicació de la iniciativa ciutadana europea»

 

 

Informe sobre la ciutadania de la UE de 2023

 

 

Proposta d’una nova directiva sobre la protecció consular

 

 

Orientacions sobre el dret a la lliure circulació dels ciutadans de la UE i la seva família

 

 

Guia sobre bones pràctiques electorals per a persones amb discapacitat

 

 

Compendi sobre vot electrònic

 

 

Guia sobre la ciutadania de la UE

 

 

Eurobaròmetre Flash sobre democràcia i ciutadania

 

 

Informe d’aplicació de la iniciativa ciutadana europea

 

 

Lloc web sobre la ciutadania de la UE

 

 

Lloc web sobre protecció consular

 

 

Lloc web sobre democràcia i drets electorals

 

 

Lloc web sobre circulació i residència

 

 

Věra Jourová, vicepresidenta de Valors i Transparència

 

 

És extraordinari constatar que la majoria dels europeus són ben conscients de la seva ciutadania de la UE. La ciutadania reporta drets i beneficis tangibles a la gent, com ara la llibertat de circulació, la participació efectiva en la democràcia i la protecció consular. Per això el paquet que presentem avui es fixa no només en els drets sinó també en la manera d’exercir-los i en què cal fer en cas de topar amb restriccions.

 

 

 

Alt representant i vicepresident Josep Borrell

 

 

De les crisis que s’han donat recentment a l’Afganistan, Ucraïna, el Sudan, el Níger, Israel i Gaza, n’hem après qüestions importants sobre la millora de la cooperació entre els estats membres i les institucions de la UE per ajudar els ciutadans de la UE que es troben en situacions d’emergència a l’estranger. Les normes revisades en matèria de protecció consular que proposem avui busquen reforçar la coordinació i la solidaritat de la Unió a l’hora de preveure crisis i respondre-hi, aprofitant al màxim les delegacions de la UE arreu del món, per protegir els ciutadans de la UE quan es troben a l’estranger.

 

 

 

Didier Reynders, comissari de Justícia

 

 

Enguany commemorem el trentè aniversari de la ciutadania de la UE, que es va introduir amb el Tractat de Maastricht. Des d’aleshores, els drets de la UE han esdevingut part de la nostra vida, tant quan viatgem per la Unió o a la resta del món per feina com quan necessitem ajuda mentre som fora de vacances. Els drets de la UE són drets tangibles que tots exercim diàriament. Com a Comissió ens correspon de continuar treballant perquè els ciutadans puguin exercir els seus drets fàcilment, i el primer pas és conscienciar sobre la ciutadania de la UE i els drets que se’n deriven.

 

 




Trobareu tots els comunicats de la Representació de la Comissió Europea a la sala de premsa del web de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona.

 

Detalls

Data de publicació
7 desembre 2023
Autor
Representation in Spain – Barcelona