Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa10 desembre 2021Representation in Spain – Barcelona1 min read

La Comissió proposa d’ampliar la llista de «delictes de la UE» per incloure-hi el delicte d’odi i el d’incitació a l’odi

Avui la Comissió Europea presenta una iniciativa per ampliar la llista de «delictes de la UE» i incloure-hi el delicte d’odi i el delicte d’incitació a l’odi, tal com va anunciar la presidenta von der Leyen en el seu discurs sobre l’Estat de la Unió de 2020.

Els delictes d’odi i d’incitació a l’odi han registrat un fort creixement arreu d’Europa i s’han convertit en un fenomen especialment greu i preocupant, tant en línia com en general. Davant d’aquest repte que afecta tota la UE, cal una actuació conjunta de la UE. No obstant, actualment no hi ha base jurídica per tipificar la incitació a l’odi i el delicte d’odi com a delictes a nivell de la UE. La llista actual de delictes de la UE continguda en el Tractat de Funcionament de la Unió Europea (TFUE) s’ha d’ampliar per garantir l’existència de normes comunes sobre la definició dels delictes i sancions aplicables en tots els estats membres de la UE. La iniciativa presentada avui és el primer pas en el procés d’ampliació de la llista de delictes de la UE. El proper pas serà l’aprovació de la iniciativa per part dels estats membres perquè la Comissió pugui presentar la proposta legislativa. 

La vicepresidenta de Valors i Transparència, Věra Jourová, ha declarat: «A Europa no hi ha lloc per a l’odi. Va contra els nostres valors i principis fonamentals. Necessitem una actuació de la UE per assegurar-nos que l’odi tingui la mateixa tipificació com a delicte arreu d’Europa.»

El comissari de Justícia, Didier Reynders, ha declarat: «Hem de respondre amb fermesa als reptes que plantegen el delicte d’incitació a l’odi i el delicte d’odi arreu d’Europa, tant actualment com en el futur. La iniciativa que presentem avui és un pas important cap a una resposta europea més eficaç davant d’aquestes amenaces per al pluralisme i la inclusió. No permetrem que aquest fenomen afebleixi les nostres democràcies.»

  • Trobareu la nota de premsa completa aquí

Detalls

Data de publicació
10 desembre 2021
Autor
Representation in Spain – Barcelona