Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa22 desembre 2021Representation in Spain – Barcelona1 min read

La Comissió proposa la pròxima generació de recursos propis de la UE

Avui la Comissió ha proposat d’establir la pròxima generació de recursos propis per al pressupost de la UE mitjançant la presentació de tres noves fonts d’ingressos: una de basada en els ingressos del comerç de drets d’emissió (RCDE), una altra que empri els recursos generats pel mecanisme d’ajust del carboni a la frontera de la UE, i una tercera que faci servir la part dels beneficis residuals de les multinacionals que es reassignarà als estats membres de la UE en virtut de l’acord recent entre l’OCDE i el G20 sobre la reassignació dels drets d’imposició («primer pilar»). Es preveu que, quan estiguin plenament operatives, entre els anys 2026 i 2030, aquestes noves fonts d’ingressos generin globalment fins a 17 000 milions d’euros anuals de mitjana per al pressupost de la UE.

Els nous recursos propis que es proposen avui ajudaran a retornar els fons recaptats per la UE per finançar el component de subvenció de NextGenerationEU. Així mateix, els nous recursos propis finançaran el Fons social per al clima. Aquest darrer és un element fonamental del nou règim de comerç de drets d’emissió que s’ha proposat per als edificis i el transport per carretera i contribuirà a garantir que la transició cap a una economia descarbonitzada no deixi ningú enrere.

El comissari responsable de Pressupost i Administració, Johannes Hahn, ha declarat: «Amb les mesures que hem adoptat avui posem els fonaments per retornar els fons de NextGenerationEU i donem un suport essencial al paquet de mesures “Objectiu 55” ja que fixem el finançament del Fons social per al clima. Així, doncs, gràcies a aquest conjunt de recursos propis garantim que la propera generació es beneficiï efectivament de NextGenerationEU.»

La proposta presentada avui parteix del compromís de la Comissió assumit en el marc de l’acord polític sobre el pressupost a llarg termini per al període 2021-2027 i l’instrument de recuperació NextGenerationEU. Un cop adoptat, aquest paquet de mesures reforçarà la reforma del sistema d’ingressos iniciada el 2020 amb la incorporació dels recursos propis basats en residus de plàstics no reciclats.

Podeu trobar la nota de premsa completa aquí

Detalls

Data de publicació
22 desembre 2021
Autor
Representation in Spain – Barcelona