Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa31 gener 2024Representation in Spain – Barcelona6 min read

La Comissió recomana noves mesures en matèria de càncers prevenibles amb vacunació en el marc del Pla Europeu de Lluita contra el Càncer

Avui la Comissió Europea ha presentat una Recomanació per ajudar els estats membres en els seus esforços per prevenir el càncer mitjançant la vacunació. Se centra particularment a augmentar la taxa de vacunació de dues vacunes clau en la prevenció d’infeccions víriques que poden provocar càncer: la del virus del papil·loma humà (VPH) i la del virus de l’hepatitis B (VBH), a més de millorar el seguiment de les taxes de cobertura.

 

La Recomanació s’inscriu en el Pla Europeu de Lluita contra el Càncer, un pilar fonamental de la unió europea de la salut. Es calcula que aproximadament el 40 % dels casos de càncer a la UE es poden prevenir. No obstant, segons un nou informe publicat avui, el 2021 en els estats membres de la UE només es va destinar a la prevenció aproximadament un 5 %  de la despesa total en salut.

 

Càncer prevenibles amb vacunació

A fi d’eliminar el càncer de cèrvix i altres càncers provocats pel virus del papil·loma humà, com ara determinats càncers de cap i coll i altres càncers anogenitals, el Pla Europeu de Lluita contra el Càncer ha fixat l’objectiu per als estats membres d’assolir una taxa de vacunació del VPH de les nenes del 90 % i d’augmentar la vacunació dels nens de manera significativa d’ara al 2030. El Pla contra el Càncer també vol garantir l’accés i una major penetració a la vacunació contra el VBH, especialment per prevenir el càncer de fetge. Aquestes vacunes són essencials per protegir la salut pública i per sostenir uns sistemes de salut resilients.

Ara bé, queda molta feina per fer abans no s’assoleixin aquests objectius. Molts estats membres es troben clarament per sota del 50 % en la cobertura vacunal contra el VPH de les nenes i disposen de poques dades pel que fa als nens i els joves, mentre que en el cas de la taxa de vacunació contra el VBH hi ha una manca considerable d’informació.

La Recomanació d’avui conté un conjunt de mesures que els estats membres poden prendre a fi de millorar la taxa de vacunació d’aquestes vacunes que salven vides. Heus aquí algunes d’aquestes mesures:

 

·       oferir vacunació gratuïta o reemborsable al 100 %;

·       vetllar perquè la vacunació sigui fàcilment accessible, en especial per als grups objectiu i la població vulnerable o d’alt risc;

·       integrar la immunització contra el càncer prevenible amb vacunació en el seu pla nacional contra el càncer;

·       reforçar la tasca de comunicació, en particular destacant els beneficis de la vacunació per als pares, joves i grups objectiu i abordant la informació falsa i la desinformació.

·       millorar el seguiment i la informació sobre la cobertura vacunal a fi de detectar llacunes que calgui abordar;

·       marcar un objectiu concret de vacunació contra el VPH dels nens;

·       específicament en el cas del VBH, redoblar la feina a nivell nacional per assolir els objectius per al 2030 fixats per l’OMS:

o   95 % de cobertura vacunal (tercera dosi) dels infants en la vacunació contra el VBH;

o   cribratge de l’hepatitis B en el 95 % de les embarassades;

o   vacunació oportuna (en les primeres 24 hores després del naixement) del 95 % dels recent nascuts amb la dosi de naixement de la vacuna anti VBH;

també mitjançant la millora dels sistemes per controlar l’avenç cap a aquests objectius i fent ús del suport disponible per part del Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de les Malalties quan calgui;

·       establir registres electrònics de vacunació robustos;

·       intercanviar bones pràctiques amb altres estats membres a fi de millorar la tasca que es du a terme a nivell nacional.

 

La Comissió també ajudarà els estats membres a implementar la Recomanació. En particular, facilitarà un model per a les campanyes de comunicació, adaptable a les necessitats i les particularitats de cada país, per ajudar a sensibilitzar sobre la importància d’aquestes vacunes. La Comissió també ajudarà en la tasca de millora del seguiment arreu de la UE, mentre que el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de les Malalties (ECDC, per les sigles en anglès) desenvoluparà abans no acabi el 2024 un nou quadre de comandament de taxes nacionals de vacunació contra el VPH i el VBH a fi de disposar d’una visió general més clara de la situació.

 

En paral·lel, el programa UEproSalut continua proporcionant una ajuda financera considerable als estats membres en els esforços per incrementar la vacunació i lluitar contra el càncer. El 2024 es posarà en marxa una acció conjunta per ajudar els estats membres a augmentar la vacunació anti VPH i abordar les malalties transmissibles com ara l’hepatitis i el VIH/sida, amb un finançament de 20 milions d’euros procedents del pressupost de la UE.

 

Més informació

Proposta de Recomanació del Consell sobre els càncers prevenibles amb vacunació

Fitxa informativa «El Pla Europeu de Lluita contra el Càncer: un canvi real»

Pla Europeu de Lluita contra el Càncer

Fitxa informativa sobre la cobertura vacunal

Registre europeu de desigualtat en matèria de càncer

Dades sobre la prevalença del càncer

 

Margaritis Schinas, vicepresident per a la Promoció de l’Estil de Vida Europeu

Amb el Pla Europeu de Lluita contra el Càncer hem assumit un compromís polític ferm de millorar la vida de tots els nostres conciutadans que pateixen aquesta malaltia. Mitjançant la proposta d’avui la UE proporciona ajuda als estats membres perquè millorin la prevenció del càncer, amb un èmfasi especial en la protecció dels infants, el jovent i la població vulnerable. La prevenció sempre serà la millor manera de lluitar contra el càncer, i tenint en compte que el 40 % dels casos es deuen a causes prevenibles, hi ha marge per incidir de manera determinant.

 

Stella Kyriakides, comissària de Salut i Seguretat Alimentària

Prevenir sempre és millor que curar. Cada any a la UE moren gairebé 14 000 persones de càncer de cèrvix i es registren més de 16 000 noves infeccions d’hepatitis B. Amb unes vacunes segures i eficaces, tenim una oportunitat històrica d’eliminar el càncer de cèrvix i altres càncers provocats per aquests virus. La proposta d’avui forma part de la nostra tasca de prevenció en el marc del Pla Europeu de Lluita contra el Càncer, un pilar fonamental d’una unió europea de la salut que protegeixi la salut dels nostres ciutadans i en especial del nostre jovent. La Comissió està disposada a ajudar els estats membres en tot el possible per reduir el nombre de persones que pateixen càncer.

 

IP/24/519

 

Trobareu tots els comunicats de la Representació de la Comissió Europea a la sala de premsa del web de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona.

Detalls

Data de publicació
31 gener 2024
Autor
Representation in Spain – Barcelona